ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τ. Σταφυλίδης: «Είμαστε γκέι και γίναμε στόχος"

Τ. Σταφυλίδης: «Είμαστε γκέι και γίναμε στόχος" Facebook Twitter
7

Της Λίνας Γιάνναρου στην Καθημερινή

 

«Λίγα δευτερόλεπτα πριν, έλεγα στον Αλέξανδρο τι κρίμα που πρέπει να φύγουμε. Πόσο μου ‘χε λείψει η Ελλάδα, τόσο καιρό που είχα να την επισκεφθώ, πόσο πολύ ήθελα να μείνω λίγες μέρες ακόμα. Δυστυχώς, λίγες στιγμές αργότερα το μόνο που σκεφτόμουν ήταν πώς θα φύγω γρηγορότερα από την πατρίδα».

Ο πρώην βουλευτής του Σουηδικού κοινοβουλίου, Τάσος Σταφυλίδης, 41 ετών, ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ, άλλωστε και τα σημάδια στο πρόσωπό του επιμένουν. Ηταν ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, 1η Απριλίου, όταν ο ίδιος και ένας φίλος του επέστρεφαν με τα πόδια στο ξενοδοχείο τους από νυχτερινή έξοδο -είχαν πάει για φαγητό στο Μοναστηράκι. Λίγες ώρες αργότερα πετούσαν για Στοκχόλμη, η τετραήμερη απόδραση με αφορμή το καθολικό Πάσχα είχε τελειώσει. «Περπατούσαμε στην οδό Αθηνάς, πολύ κοντά στην Ομόνοια, όταν νιώσαμε χέρια να μας πιάνουν τους ώμους», διηγείται ο ίδιος μιλώντας στην «Κ». Οι τρεις άγνωστοι φορούσαν μαύρα ρούχα και μαύρες μάσκες στο πρόσωπο. Το μόνο που ξεστόμισαν ήταν χυδαίες ομοφοβικές βρισιές σε άπταιστα ελληνικά («Πού πάτε ρε παλιοπ...») πριν αρχίσουν τις γροθιές και τις μπουνιές. «Πιστεύω ότι μας ακολουθούσαν για ώρα», εκτιμά ο Τάσος. «Ενδεχομένως αντιλήφθηκαν από τον τρόπο της ομιλίας ή το ντύσιμο ότι είμαστε γκέι και γίναμε στόχος». Δεν θυμούνται εάν είδαν κάποιο σήμα ή διακριτικά στα ρούχα των δραστών. «Εγώ θυμάμαι μόνο τρεις μαύρες σκιές».

 

Σε κατάσταση σοκ και οι δύο, θεώρησαν αρχικά ότι επρόκειτο για ληστεία, όπως δήλωσαν και στην αστυνομία. Ομως ούτε τα πορτοφόλια ούτε και τα κινητά τους είχαν αφαιρεθεί. «Αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι επρόκειτο για ξεκάθαρη ομοφοβική επίθεση».

Η περιπέτεια του Τάσου Σταφυλίδη έχει συγκλονίσει τη Σουηδία, όπου ζει και εργάζεται. «Εδώ είναι μια αγαπητή προσωπικότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο δημοσιογράφος Viktor Mattsson της Σουηδικής εφημερίδας Aftonbladet, που πρώτη δημοσίευσε την είδηση. «Η επίθεση που δέχθηκε μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε την έκταση του προβλήματος στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Ο κ. Σταφυλίδης είναι γνωστός στη Σουηδία από το 1998, όταν υπήρξε ο πρώτος ανοιχτά γκέι πολιτικός που εξελέγη βουλευτής. Εκλεγόταν με το Αριστερό Κόμμα. Μολονότι εδώ και επτά χρόνια έχει εγκαταλείψει την πολιτική για να αφιερωθεί στην τέχνη -είναι ηθοποιός-, παραμένει δραστήριος ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

«Γνώριζα για την έξαρση του ρατσισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, όμως δεν ήξερα ότι έχουν υπάρξει τόσες ομοφοβικές επιθέσεις. Δυστυχώς, όμως τα προβλήματα που έχουν πια στην πατρίδα μου οι ομοφυλόφιλοι είναι πολλά», καταλήγει.

Αρχείο
7

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Δυστυχως ουτε αυτη η επιθεση καταγραφηκε ως ομοφοβικη. Η αστυνομια ακομα δεν εχει οδηγιες στο πως να καταγραφει αυτα τα περιστατικα. Το υπουργειο Προστασιας Πολιτη ειναι πολυ πισω...και δεν προστατευει ολους τους πολιτες.Φυσικα κα τα θρασυδειλα οντα επιτιθενται παντα πολλοι μαζι και μονο εκει που τους παιρνει. Συνηθως σε ενα ατομο.Πολλοι γκέι νομιζουν οτι κινδυνευουν μονο οι θηλυπρεπεις , αυτοι που "ξεχωριζουν". Αυτο δεν ειναι αληθεια. Κινδυνευουν και οι αρρενωποι, αρκει να βγουν απο καπου ή να ειναι σε σημειο που δηλωνει την ταυτοτητα τους. Ή να νομιζουν οι τραμπουκοι οτι δηλωνει...δε ρωτανε κιολας...οποιον παρει ο χαρος.Γι αυτο ειναι απαραιτητη η μαζικη αντιδραση. Στα μεσα, στο κοινοβουλιο, στα υπουργεια....στις διαδηλωσεις οπως το Athens Pride. Δεν ειναι αλλο ενα παρτυ...οι βουλευτες (και η αστυνομια γι αυτους) μετρανε κεφαλια..οσο πιο πολλοι, τοσο περισσοτερη σημασια θα δωσουν. Σε πρακτικα θεματα ζωτικης σημασιας.Δυστυχως οι ελληνες γκέι αρνουνται να δρασουν συλλογικα, εστω και ανωνυμα, κρυβονται ο κεθενας χωριστα κι οποιος γλιτωσει...Η Ευρωπη εχει αντιμετωπισει το θεμα αλλιως, κι εχει προχωρησει.( Η Ισπανια και η Πορτογαλια , με τα ιδια οικονομικα προβληματα, ειναι πολυ μπροστα)Επισης καποια στιγμη οι ελληνες γκέι ψηφοφοροι, πρεπει να δουν και την ψηφο τους...καλα ψηφιζουν για οικονομια κλπ αλλά δε θα πρεπει να ψηφισουν κι αυτους που τους υποστηριζουν? επιτελους? καποια κομματα ειναι καθαρα ομοφοβικα...αυτο δε μετραει για αυτους? Δεν ειμαστε μονο γκέι, αλλα κι αυτο ειναι πολυ σημαντικο στη ζωη μας. Δεν ειναι ωρα να σκεφτουμε επιτελους?
"Δυστυχώς ούτε αυτή η επίθεση καταγράφηκε ως ομοφοβική. Η αστυνομία ακόμα δεν έχει οδηγίες στο πως να καταγράφει αυτά τα περιστατικά."Σωστό αυτό που γράφεις αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν μόνο αυτό:"Οι αστυνομικοί που ήρθαν στο ξενοδοχείο μας κατέγραψαν το συμβάν και μας ζήτησαν να πάμε στο αστυνομικό τμήμα για να δώσουμε κατάθεση. Εμείς όμως έπρεπε να πάμε στο αεροδρόμιο σε λιγότερο από δύο ώρες, κι όταν μας είπαν ότι θα καθυστερούσαμε στο τμήμα, αρνηθήκαμε να πάμε. Επίσης αρνήθηκα να πάω και στο νοσοκομείο για να δουν τα τραύματά μου και πιθανώς να κάνω ράμματα στο μέτωπο, γιατί οι τραυματιοφορείς μας είπαν ότι θα έπαιρνε ώρα και δεν προλαβαίναμε ...Κατά συνέπεια, δεν πήραμε κανένα επίσημο έγγραφο για το συμβάν, εκτός από φωτογραφίες πώς ήμουν μετά την επίθεση."http://www.10percent.gr/stiles/h-gnwmh-tou-10/3175-l-r.html
Μπορεί να εμφανίζεται μια στασιμότητα των ιδεών, παρ' όλα αυτά σπανίως καταγράφονταν επιθέσεις τέτοιου τύπου εναντίον ομοφυλοφίλων και λοιπών πληθυσμιακών ομάδων. Έστω και για τυπικούς λόγους εμφανίζονταν μια κάποια ανοχή, οπότε η οιανδήποτε επίθεση είναι και ένα βήμα ξεπεσμού.