Στη σελίδα του http://yanisvaroufakis.eu/ ανέβασε ο Γιάνης Βαρουφάκης μια (τελείως υποκειμενική, όπως τονίζει) λίστα με τα καλά και τα άσχημα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο...
Τα καλύτερα:
Η οριστική ανακάλυψη της ύπαρξης του μποζόνιου Higgs που επιβεβαιώνει την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν πρώτα μέσω της λογικής και της θεωρίας και στη συνέχεια με τρόπο εμπειρικό.
Το πατατράκ του Μιτ Ρόμνι στις Αμερικάνικες εκλογές.
Επιτέλους, μια αξιoπρεπής ταινία James Bond.
Ένα γκράφιτι στο κέντρο της Αθήνας που γράφει «Οι παππούδες μας πρόσφυγες. Οι γονείς μας μετανάστες. Εμείς ρατσιστές;»
Η αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην τελετή έναρξης των Λονδρέζικων Ολυμπιακών Αγώνων.
Το διακριτικό ξεκίνημα ενός είδους συζήτησης μεταξύ της Νέας Κινέζικης Αριστεράς και των Νεο-φιλελεύθερων - ταυτόχρονα και μέσα και έξω απ' το Κινέζικο κομμουνιστικό κόμμα.
Η παραδοχή τον Αύγουστο του Μάριο Ντράγκι ότι το ευρωπαϊκό σύστημα βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης (το αποκάλεσε με τον ευφημισμό 'convertibility risk') και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει "ότι χρειαστεί" για να την σταματήσει (μια σπουδαία δήλωση, παρά το γεγονός ότι τίποτα χειροπιαστό δεν προσφέρθηκε).
Το ότι η Aung Sang Su Ki δεν βρίσκεται πια σε κατ' οίκον περιορισμό.
Η κατά ένα τρίτο πτώση στις τιμές των μετοχών του Facebook. (Όχι, δεν είμαι φαν του Facebook!)
H ανακάλυψη ενός μεγάλου υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στην υποσαχάρια Αφρική, ικανού να ξεδιαψάσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα χειρότερα
Το πώς έμοιαζε ο Bradley Manning στο δικαστήριο, έπειτα από 930 μέρες στην απομόνωση, κάτω από συνθήκες που μπορούν να περιγραφτούν μόνο με τον όρο "βασανιστήρια".
Η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και το ότι πέτυχε να στρέψει τα καθιερωμένα κόμματα έξω απ' το πεδίο της πολιτισμένης πολιτικής.
Ο θάνατος του ιστορικού Εric Hobsbawm.
Ο άκριτος ενθουσιασμός με τον οποίο έγιναν δεκτές οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου – άλλο ένα παράδειγμα για το πώς ο βρυχηθμός του χρήματος μπορεί να καταπνίξει τη φωνή της λογικής, με τεράστιο κόστος για τις επερχόμενες γενιές.
Το Τείχος της Σιωπής στην Ελλάδα που όχι μόνο προστάτευσε τον ιδιοκτήτη της Τράπεζας Πειραιώς από τη νομική διερεύνηση (για το μεγάλο θέμα των μετοχών της τράπεζας, όπως αποκαλύφθηκε απ' το Reuters) αλλά και τον αντάμειψε με το "καθαρό" κομμάτι της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας η οποία αγοράστηκε εξωφρενικά φτηνά.
Η σύλληψη και η καταναγκαστική εξέταση για HIV μεταναστριών ιερόδουλων στο κέντρο της Αθήνας, την οποία ακολούθησε η δημοσίευση στο ίντερνετ των φωτογραφιών αυτών που βρέθηκαν θετικές στον ιό.
Άλλος ένας πόλεμος στη Γάζα, άλλη μια χρονιά καταπίεσης και εκδιωγμού για τους Παλαιστινίους, μεγαλύτερη αποξένωση και ανασφάλεια για τους Ισραηλινούς.
Το βραβείο Νόμπελ που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Δεν θα με πείραζε, αν είχε πάρει η Ευρωζώνη το Νόμπελ Οικονομικών. Τότε θα επικροτούσα την αίσθηση χιούμορ των Σκανδιναβών.)
Η επιμονή με την οποία τα δηλητηριώδη πακέτα διάσωσης εφαρμόζονται στην Ελλάδα (πχ. το PSI του Φεβρουαρίου ή η επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου) με το Κατεστημένο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να πανηγυρίζει τη σωτηρία του Έθνους.
Η χρήση των όπλων drones που μπορούν να σκοτώσουν από μακριά, και τα πιλοτάρουν μυστικοί πράκτορες (και όχι στρατιώτες) φτιάχνοντας έτσι ένα στρατό από ρομπότ που δε δίνει λογαριασμό σε κανένα διεθνή νόμο.
σχόλια