Τα καλύτερα και τα χειρότερα του 2012. Από τον Γιάνη Βαρουφάκη

Τα καλύτερα και τα χειρότερα του 2012. Από τον Γιάνη Βαρουφάκη Facebook Twitter
0

 

Στη σελίδα του http://yanisvaroufakis.eu/ ανέβασε ο Γιάνης Βαρουφάκης μια (τελείως υποκειμενική, όπως τονίζει) λίστα με τα καλά και τα άσχημα της χρονιάς που τελειώνει σε λίγο...

Τα καλύτερα:

Η οριστική ανακάλυψη της ύπαρξης του μποζόνιου Higgs που επιβεβαιώνει την ικανότητά μας να αντιλαμβανόμαστε το σύμπαν πρώτα μέσω της λογικής και της θεωρίας και στη συνέχεια με τρόπο εμπειρικό.

Το πατατράκ του Μιτ Ρόμνι στις Αμερικάνικες εκλογές.


Επιτέλους, μια αξιoπρεπής ταινία James Bond.


Ένα γκράφιτι στο κέντρο της Αθήνας που γράφει «Οι παππούδες μας πρόσφυγες. Οι γονείς μας μετανάστες. Εμείς ρατσιστές;»

Η αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην τελετή έναρξης των Λονδρέζικων Ολυμπιακών Αγώνων.

Το διακριτικό ξεκίνημα ενός είδους συζήτησης μεταξύ της Νέας Κινέζικης Αριστεράς και των Νεο-φιλελεύθερων - ταυτόχρονα και μέσα και έξω απ' το Κινέζικο κομμουνιστικό κόμμα.  

  

Η παραδοχή τον Αύγουστο του Μάριο Ντράγκι ότι το ευρωπαϊκό σύστημα βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης (το αποκάλεσε με τον ευφημισμό 'convertibility risk') και ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει "ότι χρειαστεί" για να την σταματήσει (μια σπουδαία δήλωση, παρά το γεγονός ότι τίποτα χειροπιαστό δεν προσφέρθηκε).

Το ότι η Aung Sang Su Ki δεν βρίσκεται πια σε κατ' οίκον περιορισμό. 


Η κατά ένα τρίτο πτώση στις τιμές των μετοχών του Facebook. (Όχι, δεν είμαι φαν του Facebook!)


H ανακάλυψη ενός μεγάλου υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα στην υποσαχάρια Αφρική, ικανού να ξεδιαψάσει  εκατομμύρια ανθρώπους. 

Τα χειρότερα 

Το πώς έμοιαζε ο Bradley Manning στο δικαστήριο, έπειτα από 930 μέρες στην απομόνωση, κάτω από συνθήκες που μπορούν να περιγραφτούν μόνο με τον όρο "βασανιστήρια". 

Η άνοδος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και το ότι πέτυχε να στρέψει τα καθιερωμένα κόμματα έξω απ' το πεδίο της πολιτισμένης πολιτικής. 

Ο θάνατος του ιστορικού Εric Hobsbawm.

Ο άκριτος ενθουσιασμός με τον οποίο έγιναν δεκτές οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου – άλλο ένα παράδειγμα για το πώς ο βρυχηθμός του χρήματος μπορεί να καταπνίξει τη φωνή της λογικής, με τεράστιο κόστος για τις επερχόμενες γενιές. 

Το Τείχος της Σιωπής στην Ελλάδα που όχι μόνο προστάτευσε τον ιδιοκτήτη της Τράπεζας Πειραιώς από τη νομική διερεύνηση (για το μεγάλο θέμα των μετοχών της τράπεζας, όπως αποκαλύφθηκε απ' το Reuters) αλλά και τον αντάμειψε με το "καθαρό" κομμάτι της κρατικής Αγροτικής Τράπεζας η οποία αγοράστηκε εξωφρενικά φτηνά.

Η σύλληψη και η καταναγκαστική εξέταση για HIV μεταναστριών ιερόδουλων στο κέντρο της Αθήνας, την οποία ακολούθησε η δημοσίευση στο ίντερνετ των φωτογραφιών αυτών που βρέθηκαν θετικές στον ιό. 


Άλλος ένας πόλεμος στη Γάζα, άλλη μια χρονιά καταπίεσης και εκδιωγμού για τους Παλαιστινίους, μεγαλύτερη αποξένωση και ανασφάλεια για τους Ισραηλινούς. 

Το βραβείο Νόμπελ που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Δεν θα με πείραζε, αν είχε πάρει η Ευρωζώνη το Νόμπελ Οικονομικών. Τότε θα επικροτούσα την αίσθηση χιούμορ των Σκανδιναβών.)

Η επιμονή με την οποία τα δηλητηριώδη πακέτα διάσωσης εφαρμόζονται στην Ελλάδα (πχ. το PSI του Φεβρουαρίου ή η επαναγορά χρέους του Δεκεμβρίου) με το Κατεστημένο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να πανηγυρίζει τη σωτηρία του Έθνους. 

Η χρήση των όπλων drones που μπορούν να σκοτώσουν από μακριά, και τα πιλοτάρουν μυστικοί πράκτορες (και όχι στρατιώτες) φτιάχνοντας έτσι ένα στρατό από ρομπότ που δε δίνει λογαριασμό σε κανένα διεθνή νόμο. 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ