Τα τρίγωνα της αμαρτίας

Τα τρίγωνα της αμαρτίας Facebook Twitter
0

ΕΛΕΝΙΔΗΣ. O Γιάννης Ελενίδης ξεκίνησε μοιράζοντας γάλα στη Θεσσαλονίκη και αργότερα οργάνωσε το πρώτο γαλακτοπωλείο. Το 1956 εμπνεύστηκε να φτιάξει τα τρίγωνα. Αυτά τα τρίγωνα, που γρήγορα έγιναν διάσημα και όλοι τα λέγανε «τρίγωνα Ελενίδη». Σήμερα τα τρίγωνα του Ελενίδη, επειδή πρέπει να κρατήσουν την ιδιαιτερότητά τους, χαρακτηρίζονται από ένα μεγάλο «Ελ», αλλά διατηρούν από το 1960 την ίδια παραδοσιακή συνταγή, την πρώτη που σκέφτηκε ο Γιάννης. Είναι χειροποίητα, ακόμα έχουν την απίθανη κρέμα και ένα σοβαρό μυστικό που τους δίνει τη μοναδική ιδιαίτερη γεύση. Δεν είναι τυχαίο ότι στον Ελενίδη ασχολούνται με λίγα είδη όπως τα τρίγωνα, το παγωτό, το προφιτερόλ και τον μπακλαβά. Τελευταία άνοιξε και καφέ στην Θ. Σοφούλη.

ΑΓΑΠΗΤΟΣ. Ο Αγαπητός Βαλογιώργης άνοιξε το δικό του κατάστημα στην οδό Τσιμισκή το Δεκέμβριο του 1944. Η μεγάλη επιτυχία του Αγαπητού ήταν τα ροδίνια, ένα γλυκό με κρέμα σαντιγί μέσα σε αμυγδαλόπαστα, που εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Σιγά σιγά, όμως, προστέθηκαν και άλλες συνταγές που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως οι μπαμπάδες, τα καζάν ντιμπί και τα σιροπιαστά, που τώρα είναι και πάλι της μόδας. Η Ευφροσύνη είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά των πελατών μας, μας λένε οι άνθρωποι του Αγαπητού.

ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ. Τα ζαχαροπλαστεία «Τερκενλής» ιδρύθηκαν το 1948 και στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους βρίσκεται ακόμα το πρώτο κατάστημα. Τα τσουρέκια του Τερκενλή αποτελούν παράδοση για τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Μπορεί κανείς να διαλέξει μεταξύ παραδοσιακού, σοκολάτας, κάστανου, πορτοκαλιού, αμύγδαλου, τιραμισού και φράουλας.

ΧΑΤΖΗΣ. Πέρασαν 100 χρόνια από το 1908, όταν ξεκίνησε το πρώτο κατάστημα «Χατζής» στη Θεσσαλονίκη. Στην καρδιά της πόλης, στην οδό Βενιζέλου, ο χρόνος σταματάει στο πιο κλασικό, οικείο και διαχρονικό στέκι, ενώ η συγγένεια με την εικόνα της πόλης και τα σύμβολα της ιστορίας της βρίσκεται στις γεύσεις και στις ευωδιές του Χατζή της Καμάρας.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ