ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Τι θα πληρώσουμε φέτος στην εφορία: ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου απαντά

Τι θα πληρώσουμε φέτος στην εφορία: ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου απαντά Facebook Twitter
Με αυτόν το γνωστό φαύλο κύκλο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια το κόστος μεταφέρεται σε όλη την οικονομία, οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, λαμβάνονται νέα μέτρα που πάλι δεν επιτυγχάνονται και έτσι ο κύκλος διαιωνίζεται, χωρίς να οδηγεί πουθενά.
0

Αντιμέτωποι με πρόσθετες επιβαρύνσεις θα βρεθούν σε λίγες μέρες μισθωτοί, επαγγελματίες, συνταξιούχοι και αγρότες, αφού πλησιάζει η ώρα της συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωσης που θα αφορά τα εισοδήματα του περασμένου έτους. Το 2016 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Δεδομένου ότι 13,9 δισ. ευρώ έμειναν απλήρωτα και ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για φέτος, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα λάβουμε φουσκωμένα εκκαθαριστικά σημειώματα. Αφορολόγητο, πλαστικό χρήμα, ΕΝΦΙΑ, αδήλωτα κεφάλαια, είναι μερικά από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες μέρες. Γι' αυτό εκφράσαμε τις απορίες μας στον φοροτεχνικό και στέλεχος της φοροτεχνικής εταιρείας «Pantelis & Partners tax and accounting specialists» Ηλία Χατζηγεωργίου.

— Ποιοι φορολογούμενοι θα πρέπει να χτίσουν το αφορολόγητο το 2017 και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί αυτό;

Από 1/1/2017 όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως είναι οι φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, θα πρέπει να εξυπηρετούν τις καταναλωτικές δαπάνες κάνοντας χρήση πλαστικού χρήματος προκειμένου να κερδίζουν την έκπτωση φόρου που τους δίνει ο νόμος και δημιουργεί το έμμεσο αφορολόγητο των 8.500 ευρώ περίπου. Το ελάχιστο ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι κλιμακωτά το εξής:

Για εισοδήματα από 1 έως 10.000 ευρώ το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 10%.

Για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 15%.

Για εισοδήματα από 30.000 και άνω το ποσοστό που θα πρέπει να συλλεχθεί είναι 20%, με ανώτατο όριο το ποσό των 30.000 ευρώ σε αποδείξεις.

Εάν δεν συλλεχθεί όλο το ποσό, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει στη δήλωση έξτρα φόρο 22% επί του ποσού που δεν έχει συλλεχθεί.

Οι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο. Όμως, βάσει των φορολογικών αποτελεσμάτων του έτους θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ασφαλιστικές εισφορές, αφού πλέον κι αυτές υπολογίζονται βάσει των ετήσιων κερδών.


— Τι εννοούμε, όμως, όταν λέμε «πλαστικό χρήμα»;

Όσες συναλλαγές γίνονται με τη χρήση τραπεζικού μέσου. Για την ακρίβεια, οι αποδεκτοί ως τρόποι πληρωμής για το χτίσιμο του αφορολόγητου είναι οι ακόλουθοι:

➽ Πληρωμή με πιστωτική κάρτα.

➽ Πληρωμή με χρεωστική κάρτα (κάρτα αναλήψεων ΑΤΜ).

➽ Πληρωμή με προπληρωμένη κάρτα.

➽ Μεταφορά μέσω e-banking και μεταφορά μέσω τραπεζικής εντολής.

➽ Πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου.

Από την άλλη, πλαστικό χρήμα δεν θεωρείται η χρήση εταιρικής κάρτας, η πληρωμή με ανάληψη και κατάθεση και η πληρωμή με κάρτες που έχουν εκδοθεί από τριμερή συστήματα καρτών πληρωμής.


— Μιλήσατε για την έκπτωση φόρου που ουσιαστικά δημιουργεί αφορολόγητο ύψους περίπου 8.500 για τους φορολογούμενους. Τι θα γίνει στην περίπτωση που το αφορολόγητο αυτό μειωθεί και ποιοι είναι αυτοί που θα πληγούν περισσότερο;

Θα επιβαρυνθούν όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα υψηλότερα του αφορολόγητου που θα διαμορφωθεί, ξεκινώντας από τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για παράδειγμα, αν το αφορολόγητο πέσει στις 6.000, όπως ακούγεται, ο μισθωτός με μισθό 605 ευρώ τον μήνα θα πληρώσει φόρο 400 ευρώ περίπου, ενώ μέχρι σήμερα τα εισοδήματά του ήταν αφορολόγητα. Κάτι τέτοιο, εκτός του ότι τον επιβαρύνει άμεσα, θα επηρεάσει και την καταναλωτική του δύναμη. Έτσι, θα ξοδέψει λιγότερο, συνεπώς ο επαγγελματίας θα έχει λιγότερα έσοδα, ο οποίος, με τη σειρά του, θα ξοδέψει επίσης λιγότερα. Με αυτόν το γνωστό φαύλο κύκλο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια το κόστος μεταφέρεται σε όλη την οικονομία, οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, λαμβάνονται νέα μέτρα που πάλι δεν επιτυγχάνονται και έτσι ο κύκλος διαιωνίζεται, χωρίς να οδηγεί πουθενά.


— Η περίοδος των φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει. Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε και τι θα κληθούμε να πληρώσουμε περισσότερο σε σχέση με πέρσι;

Όσον αναφορά τις φετινές δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά που θα λάβουμε, ο λογαριασμός θα είναι υψηλότερος για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Ακόμα, ο λογαριασμός θα είναι ακριβότερος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους λόγω της μείωσης του αφορολόγητου που έγινε το καλοκαίρι. Μάλιστα, επειδή στη μισή χρονιά ο φόρος παρακρατούνταν με τα παλιά δεδομένα, αναμένεται οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι να έχουν χρεωστικά εκκαθαριστικά. Αξίζει να τονίσουμε όμως ότι αυτό που θέλει πολύ μεγάλη προσοχή είναι το θέμα των τεκμηρίων, καθώς λόγω αυτών μπορεί να πληρώσουμε πολύ υψηλότερο φόρο, ενώ παράλληλα μπορεί να χάσουμε και μια σειρά επιδομάτων και δικαιωμάτων λόγω υψηλότερου φορολογητέου εισοδήματος. Σε κάθε περίπτωση, η συμπλήρωση της δήλωσης μπορεί να φαίνεται απλή υπόθεση, αλλά κρύβει παγίδες που ενδέχεται να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα. Καλό θα είναι, λοιπόν, να γίνεται από κάποιον έμπειρο φοροτεχνικό, ο οποίος γνωρίζει καλά το αντικείμενο της φορολογίας και μπορεί να συμβουλέψει κατάλληλα τον φορολογούμενο για τη δήλωσή του αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων φορολογικής φύσεως, όπως ο φορολογικός έλεγχος μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

 
— Μια και μιλήσατε για ενοίκια και τεκμήρια, τι θα πληρώσει κάποιος που είναι άνεργος και έχει εισόδημα μόνο από ενοίκιο 4.000 ευρώ ετησίως, έχει ένα σπίτι 40 τ.μ. και κατέχει ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε.;

Το παράδειγμα που αναφέρατε είναι πολύ χαρακτηριστικό γι' αυτό που είπαμε παραπάνω. Το πραγματικό εισόδημα του συγκεκριμένου φορολογούμενου είναι 4.000 ευρώ από το ενοίκιο, αλλά το τεκμαρτό του εισόδημα λόγω της οικίας και του αυτοκινήτου είναι 9.800 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος, αν δεν κάνει κάτι, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.156 ευρώ, διότι θα φορολογηθεί με την κλίμακα των επαγγελματιών για το τεκμαρτό του εισόδημα. Εδώ έρχεται η συμβουλή του φοροτεχνικού που του λέει να ψάξει για ανάλωση κεφαλαίου και να το επικαλεστεί. Αν το κεφάλαιο υπάρχει, ο φόρος περιορίζεται στα 600 ευρώ, βάσει πραγματικών εισοδημάτων.


— Την ίδια προσοχή θα πρέπει να δώσουν και οι επαγγελματίες που θα υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις;

Οι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο. Όμως, βάσει των φορολογικών αποτελεσμάτων του έτους θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης αλλά και ασφαλιστικές εισφορές, αφού πλέον κι αυτές υπολογίζονται βάσει των ετήσιων κερδών. Σε πρώτη φάση, αυτό που θα πρέπει να προσέξουν είναι το θέμα των δαπανών που βάσει νόμου έχουν δικαίωμα να περάσουν στα βιβλία τους και έτσι να μειώσουν τα φορολογητέα κέρδη τους, άρα και τους φόρους. Σε καμία περίπτωση δεν συμβουλεύουμε να μειώνονται οι φόροι μέσω παράνομων πράξεων, αφού, όταν αυτό ανακαλυφθεί, τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι υπέρογκα. Αυτό που συμβουλεύουμε, όμως, είναι να γίνει κάποια μελέτη και να δοθούν οι ανάλογες συμβουλές για το πώς μπορεί να μειωθεί το κόστος με καθ' όλα νόμιμους τρόπους, όπως η αλλαγή της εταιρικής μορφής της επιχείρησης.


— Για το θέμα του ΕΝΦΙΑ και το πώς θα πληρώσουμε υπάρχει κάποια εξέλιξη;

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι σε φάση συσκέψεων και δημοσιευμάτων κι έτσι δεν μπορούμε να δώσουμε μια σαφή απάντηση για το τι θα έχουμε να πληρώσουμε. Από την άλλη, αυτό που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι αυτό που λένε τα νούμερα του προϋπολογισμού, τα οποία αναγράφουν έσοδα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, δηλαδή ίδια με πέρσι.


— Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας πείτε τι γίνεται με τον νόμο 4446/2016, δηλαδή τον νόμο περί αδήλωτων κεφαλαίων.

Ο νόμος έχει μπει σε εφαρμογή από τα τέλη του 2016 και ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου. Μέσω του νόμου δίνεται το δικαίωμα στους φορολογούμενους να διορθώσουν δηλώσεις παλιών ετών και να υποβάλουν μια σειρά καταστάσεων με διαγραφή προστίμων αλλά και αρκετά μεγάλη μείωση των προσαυξήσεων. Στη ρύθμιση μπορούν να μπουν σχεδόν όλοι οι φορολογούμενοι, είτε έχουν είτε δεν έχουν εντολή ελέγχου, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 60 του νόμου. Βέβαια, η υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις του εν λόγω νόμου δεν είναι περαιωτικού χαρακτήρα, αφού προβλέπεται ότι θα ελέγχονται αυτά τα οποία δηλώνονται.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αρχείο
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ