Whiskey Sour, II

Facebook Twitter
0

Whiskey Sour, II

 Η ζωή δεν έχει πώμα

Δεν μπορείς να πεις ότι έλεγαν ψέματα εκεί στον Ένοικο, εκεί στην Καλλιδρομίου. Δεν έλεγαν σχεδόν ποτέ ψέματα. Κανείς τους δεν έλεγε ψέματα. Ενίοτε υπό την επήρεια του δέκατου τέταρτου whiskey sour/ ουίσκυ σάουρ (ή, στην περίπτωση του Λάμπρου Λιάγκου, υπό την επήρεια ενός εξάωρου πόσης μίας τεκίλας, τεσσάρων μπέρμπον, δύο σκοτσέζικων, δώδεκα μπιρών, εφτά ούζων και τριών κονιάκ) έλεγαν καμιά απίστευτη ιστορία για να περνάει η ώρα. Αλλά και πάλι, η εν λόγω απίστευτη ιστορία δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι ήταν και ψευδής, ίσως ήταν ελαφρώς φουσκωμένη.

 

Όχι, ψέματα δεν έλεγαν, κι ας είχαν πιει τον Βόσπορο όλο, και τον Δνείπερο και τον Δούναβη και τα Δαρδανέλια, κι ας είχαν βάλει φέσια σε είκοσι, τριάντα στέκια και καφενεία και μπαρ και μπακάλικα και κάβες, κι ας είχαν διαβάσει όλο τον Μπόρχες και τον Θερβάντες όλο και όλο τον Καλοκύρη και όλο τον Καχτίτση. Ούτε ο Στενός Κύκλος των Έξι, ούτε και οι εφτά, οχτώ δορυφόροι τους, ούτε ο Λάμπρος Λιάγκος, ούτε κι εσύ, Οδυσσέα Γεωργίου, λέγανε και λέγατε ψέματα. Ποτέ!

 

Τους αδύνατον να πούνε ψέματα, εκεί στον Ένοικο, στην Καλλιδρομίου εκεί, διότι «η ζωή δεν έχει πώμα», τους άκουγες να λένε επαναλαμβάνοντας ξανά και ξανά και πάλι κι ακόμα μια φορά τη ρήση/στίχο του Καρούζου, και η ζωή ήταν γι’ αυτούς ένα άνοιγμα στο αίνιγμα, όπως είχε επισημάνει η Μαρία Μήτσορα, η Μούσα μιας Άλλης Γενιάς που δεν έγραψε, δεν δημιούργησε, δεν άφησε σχεδόν κανένα ίχνος από το πέρασμά της, καν δεν ήπιε (ηναλώθησαν τα μέλη της στο διάβασμα, στις ατέρμονες αναζητήσεις που προξένησε ο σαββοπούλειος στίχος «Ποιος αλήθεια είμ’ εγώ και πού πάω/ με χίλιες δυο εικόνες στο μυαλό», στις απανωτές ατελέσφορες σχέσεις και σε λυόμενους δεσμούς που ξεκινούσαν μ’ έναν βρόντο ενθουσιασμού και τέλειωναν, σε ένα τρίμηνο το πολύ, μ’ έναν λυγμό ματαίωσης, και στο χασίσι – σε αντίθεση με τους Έξι και τον Λάμπρο Λιάγκο και εσένα, Οδυσσέα Γεωργίου, που σας διείπε μια αλλεργία για πάσα διασάλευση των αισθήσεων και για τα ναρκωτικά εν γένει).

 

Το ψέμα το είχαν στείλει στη γωνία να δει αν έρχονται. Το είχαν εξορίσει το ψέμα. Δεν έβαζαν ποτέ το ψέμα στο στόμα τους. Το περιφρονούσαν το ψέμα. «Το ψέμα και το ουίσκι σάουρ είναι ασύμπτωτα!» είπε με την λαμπίκο του φωνή ο Θάνος Σταθόπουλος ένα βράδυ.

 

Ψέματα ήσαν ανήμποροι να πούνε. Το είχε επισημάνει ο Βακαλόπουλος, σε άλλη περίσταση, με άλλον τρόπο, και για άλλον συνδαιτυμόνα, τότε που είχαν ακούσει, ο Βακαλόπουλος και ένας, δύο από τους Έξι, τον Χριστόφορο Δαμάζη, γνωστό καθηγητή και ποιητή και διευθυντή περιοδικού και πολυταξιδεμένο, να λέει άνετα ότι ο πατέρας του είχε στη Βραζιλία μιαν έκταση, φυτεία ή κάτι τέτοιο, ίσαμε την Πελοπόννησο!  «Άλλοι δεν λένε ψέματα γιατί είναι πιωμένοι όλη μέρα, άλλοι δεν λένε ψέματα γιατί δεν έχουν φαντασία», είχε αποφανθεί, ελάχιστα αινιγματικά, ο Βακαλόπουλος.

 

Συνεχίζεται. Αύριο: Whiskey Sour, III

 

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ