Ξυπόλητοι και μη!

Ξυπόλητοι και μη! Facebook Twitter
0

Υπολογίζεται ότι 115.000  χιλιόμετρα είναι η  ελάχιστη απόσταση που ο μέσος άνθρωπος θα διανύσει στη ζωή του. Άρα, αυτό σημαίνει πως ο καθένας από εμάς θα κάνει το γύρο του κόσμου τέσσερις φορές. Το νου σου, Φιλέα Φόγκ.  Με αυτό το στοιχείο θέλω να αναλογιστείτε την στενή επαφή με το έδαφος και τα μικρόβια του, τις αθλητικές κάλτσες, τα  αθλητικά παπούτσια, τους ιδρώτες στις σαγιονάρες, την βρώμικη άμμο στην παραλία, και  φυσικά τα  ψιλοτάκουνα κάθε είδους, που αν ειναι καθαρά  προστατεύουν το γυναικείο πόδι, περισσότερο απ' τους μύκητες  που εποικίζουν το ανδρικό .

Επίσης το ότι γυρίζουμε τέσσερις φορές τον γύρο του κόσμου ΄σ όλη μας τη ζωή σημαίνει ότι διασχίζουμε μια χώρα - κατά προσέγγιση-, κάθε καλοκαίρι. Και το πόδι « στηρίζει»   το ύψος,   το εκτόπισμα  και τα βάρη μας , εν  μέσω  μικροβίων, όπου κι αν βρισκόμαστε, από το βάλτο μέχρι το παρκέ! Οι μύκητες στα πόδια είναι η πρώτη συμβουλή των ειδικών «ποδιάτρων». Πρώτα από όλα δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι η μυρωδιά τους!  Αν δεν αντιμετωπίσετε αποφασιστικά τους μύκητες, με κατάλληλη θεραπεία, η μυρωδιά  θα σας βασανίζει χειμώνα, καλοκαίρι  όσο κι αν θεωρείτε ότι αρκεί  η σωστή υγιεινή.

Χαρακτηριστικά των ενοχλήσεων για την περίπτωση  που η παρουσία τους δεν είναι ορατή ή είναι άοσμη είναι  ο κνησμός, η ξηρότητα, το ξεφλούδισμα και οι κοκκινίλες.  Όλα αυτά δυνητικά  σημάινουν μικρή ή μεγαλύτερη μόλυνση και απαιτούν καταρχήν σχολαστική υγιεινή. Όσο κι αν το ύψος σας δεν σας το επιτρέπει  σκύψτε  με ενδιαφέρον στο πέλμα σας και καθαρίστε τα διαστήματα αναμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Σκουπίστε  μετά το πλύσιμο - που συστήνεται τουλάχιστον δύο φορές  την ημέρα το καλοκάιρι- καλά τα πόδια, επιμένοντας  και στα ευάισθητα σημέια αναμεσα στα δάχτυλα και  κοντά  στα  νύχια. Μάθετε πως οι μύκητες  ζουν σε υγρό περιβάλλον και καλό είναι να τους το στερουμε ολοκληρωτικά .

Επιλέξετε σε συννενεόηση με τον φαρμακοποιό ή τον «ποδίατρο» σας την κατάλληλη κρέμα, που συνήθως αφανίζει  τους  μύκητες  σε  14 ημέρες. Αποφεύγετε όσο βρίσκεστε σε θεραπεία τα αφρόλουτρο και τα έλαια των σπα γιατί μπορεί να αναζωπυρώσουν  τις ενοχλητικές αποικίες των μικροβίων. Αν εξακολουθείτε και νιώθετε  ότι σας πολιορκουν, δια της  οσμωτικής  ή άλλης οδού χρησιμοποιείστε το παραδοσιακό ταλκ, ειδικά το καλοκαίρι  μέσα από αθλητικές κάλτσες για τον ιδρώτα. Πλένετε τα χέρια σας πάντοτε μετά την επαφή τα πόδια. Και ......βαδίστε στον κόσμο με ψηλά το κεφάλι.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ