Υπόθεση εργασίας

Facebook Twitter
0

του συγγραφέα Πάνου Θεοδωρίδη

1. Ακούγεται μιά αντρέσα της Προέδρου της Βουλης που αναφέρεται  σε περιορισμό των εθιμικων δικαίων λόγω παγκόσμιας κατάστασης, δεν θυμάμαι.


2. Ακούγεται η κρίση της Αμερικής, το 2008, και ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη δεν θίγεται, πλην ελαχίστων αφρόνων.


3. Οι ελληνικές τράπεζες "ταίζονται" με 25 δις και μπαίνει ένα πλαφονάκι. Στόχος, να ηρεμήσει ο κόσμος.


4. Ο Παπανδρέου βγάζει το φασούλι ότι πρώτα δεν θα ψηφίσει και μετά θα ψηφίσει τον Παπούλια γιά Πρόεδρο Δημοκρατίας. Πρόκειται γιά  μεγάλη κοροϊδία του Συντάγματος, αλλα οι Πασοκαδες το καταπίνουν, καθώς μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2007, αναθάλλει η ελπίδα να είναι "διάλειμμα" η νεοδημοκρατική διακυβέρνηση.Οι πρώτοι ψίθυροι ότι "κρατάνε¨" τον Καραμανλή, πράγμα που επιτείνεται μετά την υπαγωγή σε επιχειρησιακη εφεδρεία του Ρουσόπουλου.


5. Η νίκη του Παπανδρέου επί του Βενιζέλου, έφερε τους οπαδούς του Βενιζέλου στα πρόθυρα του Συνασπισμού. Ηταν κίνηση αγανάκτησης, που ο Αλαβάνος δεν ήθελε με τίποτε. Ενώ ο Συνασπισμός δημοσκοπικά φλερτάρει με το 20%, ο Αλαβάνος,με το μειωτικό "καλως τα παιδιά¨" οδηγεί το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ πίσω στο μαντρί, όπου τρώει τις μπούτσες του ενδοκομματικώς και κάνει υπομονή. Κανένας δεν ξέρει το γιατί.


6. Οταν προκηρύσσονται οι εκλογές του 2009, ο Καραμανλής τολμάει πρώτη φορά σε ελληνικές εκλογες να μη τάξει αυξήσεις στα μισθά. Ο κόσμος τον βρίζει, ο Παπανδρέου, στηριγμένος σε έναν κατάλογο της πλακας, δηλώνει ότι "λεφτά υπάρχουν".Ο κόσμος περιμένει περιορισμένη νίκη του ΠΑΣΟΚ , ο κόσμος του δίνει διαφορά σχεδόν δέκα μονάδων.


7. Κλειδί της υπόθεσης: η Λαγκάρντ, διηγείται πως έτρωγαν σε ταβέρνα με τον Παπαθανασίου και τον ρώτησε πως πάνε τα νούμερα της πατρίδας του. Εκείνος, διηγείται η κυρία, έβγαλε ένα μπικ καισε μιά χαρτοπετσέτα μου έδειξε. Πανικοβληθηκα και ρώτησα τις υπηρεσίες μου τι γινεται με αυτούς τους τύπους.


8. Γνώμη μου πως η Λαγκάρντ ήταν "του΄αλλου κύκλου" της Ευρώπης, γιά αυτό και της έδωσαν το ΔΝΤ αργότερα. Και πως ο Παπαθανασίου έκανε μιά βλακεία: έγραψε σε χαρτοπετσέτα, αντί να κρατήσει τα προσχήματα, όπως θα έκανε ως επιχειρηματίας άν είχε απεναντί του Γιαπωνέζους και όχι μολδαβάκια και ευσυγκίνητα ρακόπληκτα τουρκάκια. Ηταν σε τέτοιο βαθμό θολωμένη η χώρα, ώστε νόμιζε πως όλη η Ευρώπη είναι στο κόλπο. Και το κόλπο ήταν ένα:η ευρωπαική βιομηχανία είχε στο νότο της ΕΕ μιά πανηλίθια χώρα, σπάταλη και κομπάζουσα που αγόραζε Πόρσε και γερμανομηχανήματα ώσπου να σκάσει. Χωρίς λεφτά. Εδινε χαραμισμένα ομόλογα. Αλλα οι Έλληνες που γνώριζαν οι βιομήχανοι της Ευρώπης, τέτοιοι ήταν, από τον καιρό των Αγγλικών δανείων. Η Ελλάδα, το ήξεραν όλοι, ήταν μιά χώρα που πρώτα δανείστηκε και έπειτα δημιουργήθηκε. Ακόμη κι σήμερα, οι ζητιάνοι της, πριν υποχρεωθούν ,παρακαλούν γιά ¨"ευκολίες". Δώσε μου να πάρω εισιτήριο, να αγοράσω τουλούμπα. Αν αποτύχουν στο μικρό δάνειο, τότε επαιτούν.


9. Ιδια περίπου εποχή σαλεύει ο όφις ο παχύς της Σήμενς και η Εταιρεία πληροφορεί με το ειδικό της ιδιόγλωσο ,όπως πράττει από τον μεσοπόλεμο, να περιοριστούν τα γερμανικά σκάνδαλα, διότι κάτω από κάθε γερμανόπετρο βρίσκεται ένα ελληνικό σκατό. Φυσικά, των παιδιών με την πράσινη μύγα. Αισθητικώς μαγευτικό.


10. Ο Παπανδρέου ήταν έτοιμος να κυβερνήσει. Αλλα δεν το είχε σκοπό. Επρεπε ως παράκλητος επικεφαλης τουΠΑΣΟΚ, να επιτύχει τρια αντιφατικά μεταξύ των πράγματα. Πρώτον, να διογκωσει το χρέος γιά να καταστήσει αδύνατη την κολύμβηση της χώρας εκτός Ευρωζώνης. Δεύτερον, να μειώσει τα έξοδα γενικώς, σε βαθμό βαλκανικής μετριότητας και τρίτον να αυτοαναφλεγεί ως αρχηγός και ως κόμμα, με απώτατη ευχή να  εκλείψει η δικοματική εναλλαγή. Ολοι οι πολιτικοί μηχανισμοί που βρισκόταν κάτω του ενός δεκατου των εκλογέων ,ήταν και είναι μιά χαρά μουστερήδες γιά την εξουσία.

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ