Η Ανατολή το 2014

Η Ανατολή το 2014 Facebook Twitter
1
Η Ανατολή το 2014 Facebook Twitter
Ο πίνακας ''Η Ελλάδα στα ερείπα του Μεσολογγίου'', έργο του Ευγένιου Ντελακρουά (1826).

Η προσωποποίηση της σημερινής Ανατολής δεν θα διέφερε καθόλου από εκείνη της Ελλάδας στον πίνακα ''Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου'' του Ευγένιου Ντελακρουά. Μια γυναίκα στέκεται όρθια και ακουμπάει το αριστερό της γόνατο σε μια μαρμαρόπλακα κάτω από την οποία ξεπροβάλει το χέρι ενός νεκρού. Η μορφή της, σαν να θέλει να αναστηθεί. Έχει τα χέρια ανοιγμένα διάπλατα αλλά δεν εκδηλώνει τον σπαραγμό της. Τα στήθη της είναι αριστοκρατικά αψεγάδιαστα ενώ το πρόσωπό της βαθειά μεσογειακό, σχεδόν μινωικό.


Το 2014 που σε λίγες ώρες μας αποχαιρετά, παρέμεινε φρικτά τραγικό για την Ανατολή. Αυτή την οικεία Ανατολή που γέννησε τους μεγάλους πολιτισμούς, τις πρώτες αρχαίες πόλεις όπως η Ιεριχώ και τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, τον ιουδαϊσμό, τον χριστιανισμό και το Ισλάμ. Εκεί, τα πάντα ρέουν ακούραστα, από την ομορφιά μέχρι το αίμα. Φέτος είδαμε πολύ αίμα να χύνεται.


Όπως σπάραζε η Ελλάδα τα χρόνια εκείνα, του επαναστατικού αγώνα, σπαράζει και η Ανατολή στις μέρες μας. Πάντοτε πονούσε αλλά τα τελευταία χρόνια, το κακό παράγινε. Πάντοτε υπέφερε από τα απολυταρχικά καθεστώτα, τις διώξεις, την άνιση κατανομή του πλούτου και τους πολέμους. Πάντοτε οι εξωγενείς παράγοντες συνδυάζονταν με τις ενδογενείς παθογένειες των λαών της και τελικά προκαλούσαν την ψυχική εξόντωση των τελευταίων. Στα χώματα εκείνα, οι γυναίκες πληρώνουν το πιο βαρύ τίμημα, είναι οι πιο ζημιωμένες, οι πιο αδικημένες. Τώρα θυμήθηκα εκείνο το συρταρωτό παραθυράκι στην πόρτα ενός μαιευτηρίου, στην ταινία ''Κύκλος'' του Τζαφάρ Παναχί. Μια μητέρα τυλιγμένη στο μαύρο τσαντόρ της περιμένει έξω από την πόρτα. Μέσα από την πόρτα η κόρη της γεννάει. Από μέσα ακούγεται το σπαραξικάρδιο κλάμα ενός μωρού και λίγα λεπτά αργότερα μια νοσηλεύτρια με λευκή μαντήλα τραβάει το παραθυράκι και λέει ''Είναι κορίτσι''. Η γυναίκα σβήνει από λύπη. ''Μα η οικογένεια του γαμπρού μου θέλει αγόρι. Δε γίνεται να ναι κορίτσι'' αποκρίνεται.


Το 2014 που σε λίγες ώρες μας αποχαιρετά, παρέμεινε φρικτά τραγικό για την Ανατολή. Αυτή την οικεία Ανατολή που γέννησε τους μεγάλους πολιτισμούς, τις πρώτες αρχαίες πόλεις όπως η Ιεριχώ και τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες, τον ιουδαϊσμό, τον χριστιανισμό και το Ισλάμ. Εκεί, τα πάντα ρέουν ακούραστα, από την ομορφιά μέχρι το αίμα.
Φέτος είδαμε πολύ αίμα να χύνεται.


Ο συριακός εμφύλιος συνεχίζεται ακούραστος. Οι νεκροί αγγίζουν τους 300.000 και οι πρόσφυγες υπολογίζονται στους 3.300.000. Πριν λίγες μέρες, η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας εξηγούσε αναλυτικά σε συνέντευξή της στο CNN, πως ο εμφύλιος στη Συρία έχει επηρεάσει άμεσα την κατάσταση στην Ιορδανία. Η Ιορδανία έχει υποδεχθεί μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων με συνέπεια οι τιμές των ακινήτων να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη αφού ανατράπηκε η σχέση προσφοράς και ζήτησης, η ανεργία να καλπάζει, τα αγαθά πρώτης ανάγκης να έχουν ακριβύνει και το κράτος να κατασκευάζει συνεχώς σχολεία για να καλύψει τις ανάγκες των μικρών Σύρων μαθητών.


Η Συρία έχει διαμελιστεί. Θυμίζει την άλλοτε τραγική περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Ολόκληρες πόλεις έχουν βομβαρδιστεί και αναπαράγουν πιστά την εικόνα της Δρέσδης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ή το Σεράγεβο στον εμφύλιο. Τις καταστροφές δεν έχουν αποφύγει ούτε μνημεία που κατατάσσονται την παγκόσμια πολιτισμική μας κληρονομιά. Ιεροί ναοί και τεμένη, έργα του ασσυριακού πολιτισμού και τεκέδες αιρετικών σούφι έχουν γίνει στόχος βεβήλωσης και αφανισμού από τα κτήνη της εγκληματικής ISIS.


Η δράση των τζιχαντιστών ανταρτών της ISIS δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνη των μογγολικών ορδών του 13ου αι.. Σφάζουν αλλόδοξους πληθυσμούς, σιίτες μουσουλμάνους αλλά και μουσουλμάνους που δεν διακατέχονται από βαθειά θρησκευτικότητα. Για τον βαθμό του ολέθρου που έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προξενούν, χρειάζεται ειδικό και εκτενές αφιέρωμα.


Όσο πιο συνοπτικά γίνεται λοιπόν, η ISIS έχει καταλάβει εκτάσεις στη Συρία και στο Ιράκ και πλέον έχει πλησιάσει τα σύνορα με την Τουρκία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Η συνολική έκταση της επικράτειας του Ισλαμικού Χαλιφάτου είναι ισοδύναμη με εκείνη του Βελγίου ενώ οι φιλοδοξίες των εξτρεμιστών ανταρτών της εκτείνονται πολύ παραπέρα, με την εξάπλωσή τους από την ιβηρική χερσόνησο και τα Βαλκάνια μέχρι την Ινδία. Επί του παρόντος, ελέγχει τουλάχιστον δέκα πετρελαιοπηγές ενώ πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως η οργάνωση έχει χρηματοδοτηθεί από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία επειδή μάχεται τη σιιτική πτέρυγα στο Ιράκ και τον αλεβίτη δικτάτορα Άσαντ της Συρίας. Η σύνθεση των μαχητών αποτελείται από πρώην πολεμιστές της Αλ Κάιντα και σε μεγάλο βαθμό από μουσουλμάνους δεύτερης και τρίτης γενιάς μεταναστών σε ευρωπαϊκά κράτη, την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική.

Η Ανατολή το 2014 Facebook Twitter
Με βαθύ κόκκινο η επικράτεια του Ισλαμικού Χαλιφάτου και με πράσινο και μπλε οι κουρδικές περιοχές σε Συρία και Ιράκ αντίστοιχα.
Η Ανατολή το 2014 Facebook Twitter
Η κατανομή των σουνιτών, σιιτών, Κούρδων και αλεβιτών σε Συρία και Ιράκ. Η συνεχής σύγκρουση σουνιτών και σιιτών στο Ιράκ έχει ευνοήσει καταλυτικά την εύκολη διείσδυση της ISIS στο Ιράκ.
Η Ανατολή το 2014 Facebook Twitter
Τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή.
Η Ανατολή το 2014 Facebook Twitter
Το Ισλαμικό Χαλιφάτο θέλει να κυριαρχήσει στον μουσουλμανικό κόσμο και να ανακαταλάβει περιοχές που στο παρελθόν ανήκαν στο Ισλάμ, όπως η ιβηρική χερσόνησος, τα Βαλκάνια και η Ινδία.


Τα αποτρόπαια εγκλήματα των τζιχαντιστών έγιναν παγκοσμίως γνωστά μέσω των αποκεφαλισμών δυτικών ομήρων και της μαζικής εξόντωσης χριστιανών και γιαζίντι. Μέχρι πρότινος, η πόλη Qaraqosh στο Ιράκ είχε τον μεγαλύτερο πληθυσμό χριστιανών, γύρω στους 50.000. Όταν η πόλη καταλήφθηκε από την ISIS, όσοι από τους χριστιανούς δεν την εγκατέλειψαν εγκαίρως ή δεν ασπάστηκαν το Ισλάμ, δεν γλίτωσαν των σφαγών. Την ίδια κόλαση έζησαν και οι γιαζίντι, μια εθνοφυλετική ομάδα η οποία πιστεύει σε μια μονοθεϊστική θρησκεία με ζωροαστρικές καταβολές και άλλες αρχαίες δοξασίες της Μεσοποταμίας. Η πόλη τους Sinjar με 40.000 πληθυσμό ερημώθηκε και οι γιαζίντι κατέφυγαν στα γύρω βουνά όπου αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες επιβίωσης. Όσες από τις γυναίκες γιαζίντι έπεσαν στα χέρια των ISIS προτίμησαν την αυτοκτονία προκειμένου να αποφύγουν τους μαζικούς βιασμούς και το δουλεμπόριο.


Εξίσου ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στη γειτονική Τουρκία όπου ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παραλείπει να εκστομίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναχρονιστικές απόψεις που πληγώνουν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και κάθε έννοια ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. 


Εξίσου ανησυχητική παραμένει η κατάσταση στη γειτονική Τουρκία όπου ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παραλείπει να εκστομίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αναχρονιστικές απόψεις που πληγώνουν τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και κάθε έννοια ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Μετά τις προτροπές για την υιοθέτηση πιο σεμνής αμφίεσης από το πλήρωμα των Turkish Airlines, τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ, την απόλυση τηλεπαρουσιάστριας λόγω προκλητικού ντεκολτέ, οι συντηρητικοί ισλαμιστές ξεσπάθωσαν κατά των γυναικών που γελούν δημοσίως και της ισότητας των δύο φύλων. Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατήγγειλε την ισότητα των δύο φύλων ως αντίθετη προς τις επιταγές της φύσης και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου ως πρώτη αιτία αυτοκτονιών στις δυτικές χώρες.

Η Ανατολή το 2014 Facebook Twitter
Οι Τουρκάλες αντέδρασαν στη δήλωση του Αντιπροέδρου Bülent Arınç ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να γελούν δημοσίως, αναρτώντας φωτογραφίες τους με χαμόγελα στα social media.


Παρά τη ζοφερή κατάσταση θέλω να υπενθυμίσω την ύπαρξη σημαντικών γυναικών της Ανατολής. Γυναίκες που είτε απειλήθηκαν στις πατρίδες τους και αναγκάστηκαν να φύγουν για πιο προηγμένα κράτη είτε αναζήτησαν περισσότερες ευκαιρίες στη Δύση χωρίς να απειλούνται άμεσα.


Όπως προανέφερα στην αρχή, οι γυναίκες της Ανατολής είναι τα μεγαλύτερα θύματα του σκληρού παραλογισμού που επικρατεί στις χώρες τους. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως πολλές γυναίκες δεν αντιμετωπίζουν δουλοπρεπώς την ατυχία τους. Αγωνίζονται για να γκρεμίσουν την ισχύουσα οπισθοδρομική αντίληψη που τις θεωρεί κατώτερα πλάσματα, ανάξια των αντρών και επομένως τους στερεί βασικά δικαιώματα όπως της εκπαίδευσης, εργασίας ακόμη και χρήσης αυτοκινήτου (Σαουδική Αραβία).

Η Ανατολή το 2014 Facebook Twitter
Η ιρανή μαθηματικός Maryam Mirzakhani υπήρξε η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Fields στη Νότιο Κορέα το 2014 και η πακιστανή μαθήτρια Malala Yousafzai μοιράστηκε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014 με τον ινδό ακτιβιστή Kailash Satyarthi.
Η Ανατολή το 2014 Facebook Twitter
Η 19χρονη Dooa Al Zamel από τη Συρία βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη γενναία πράξη της να σώσει ένα μωρό από πνιγμό σε ναυάγιο ανοιχτά της Κρήτης.
Η Ανατολή το 2014 Facebook Twitter
Η ιρανή Pardis Sabeti συμπεριλήφθηκε στη λίστα ''Person of the Year'' των TIMES με τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην καταπολέμηση του ιού ebola, (Φωτ. Bryan Schutmaan).


Προσωπικά αισθάνομαι βαθύ σεβασμό προς τις προσωπικότητες των γυναικών αυτών, που παρά τις αντίξοες συνθήκες παλεύουν σθεναρά για το καλύτερο και αξίζει όλοι μας να γνωρίζουμε.


Εμφορούμενοι από τις μαχητικές ανατολίτισσες, ας διεκδικήσουμε όλοι μας περισσότερη αξιοπρέπεια για το νέο έτος.


Καλή Χρονιά σε όλους!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Σε παρακαλώ μην σταματήσεις να γράφεις. Τα άρθρα σου ειναι πάντα άψογα και πολυ ενδιαφέροντα. Πιστευώ πως μιλώ εκ μέρους όλων οταν λέω πως η στήλη σου είναι μια απο τις καλύτερες (αν οχι η καλύτερη) στην LIFO. Ελπίζω η Ανατολή να ζήσει καλύτερες μέρες, είναι πραγματικά κρίμα χώρες με τόση ιστορία και ομορφία να είναι γνωστές για τόσο άσχημα γεγονότα και όχι γι αυτο που πραγματικά είναι. Καλή χρονία Νικόλα.