1.
Καλημέρα σας. Θα ήθελα πολύ ένα σχόλιό σας για τη περίπτωση του αποθανόντος υποψήφιου Ευρωβουλευτή Αγγουράκη του ΚΚΕ και την παρουσία του τελικά στο ψηφοδέλτιο. Είναι νόμιμη;
Δέσποινα
Αγαπητή Δέσποινα,
Κατ’ αρχάς όταν υπεβλήθη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στον Άρειο Πάγο ζούσε ο Μπάμπης Αγγουράκης. Είναι σαφές ότι δεν θα ανακηρυσσόταν ως υποψήφιος ένας νεκρός. Όμως, από την στιγμή που πέθανε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, το όνομά του παρέμεινε στο ψηφοδέλτιο. Ο νόμος προβλέπει ότι το ΚΚΕείχε δικαίωμα να προτείνει άλλο υποψήφιο στη θέση του αποβιώσαντος και η προθεσμία γιαυτό ήταν οκτώ ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Αλλά αυτό όπως είπα ήταν δικαίωμα του ΚΚΕ (όχι υποχρέωση). Επέλεξαν να τον αφήσουν, υποθέτω ως ύστατο χαίρε. Τώρα, εάν είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής θα είχε ανακηρυχθεί ως εκλεγείς από το Πρωτοδικείο. Κατόπιν, καθώς ο θάνατος είναι λόγος απώλειας του αξιώματος, θα είχε μπει στη θέση του ο πρώτος επιλαχών.
_____________
2.
Θέλω να σε ρωτήσω αν ξέρεις για το νομοσχέδιο σύστασης γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχει συσταθεί? Υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη απ το 2010?
Γιώργος
Αγαπητέ Γιώργο,
Το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας προβλέφθηκε με το νόμο 3986/2011. Υπάγεται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και περιλαμβάνει Τριμελή Επιτροπή για την εξέταση των καταγγελιών κατά αστυνομικών, η οποία συγκροτείται από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη ως πρόεδρο, ένα μέλος του Γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους και έναν επίτιμο εισαγγελέα ή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή εφετών, ως μέλη.
Μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει και μάλιστα, σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο λόγος είναι η απροθυμία τέως δικαστικών λειτουργών να στελεχώσουν το Γραφείο. Οπότε οι καταγγελίες κατά αστυνομικών παραμένουν προς το παρόν στα χέρια της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.
_____________
3.
Στις εκλογές ήθελα να ψηφίσω μόνο για ευρωεκλογές και όχι για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών-περιφερειακών. Δεν ήταν δικαίωμά μου; Ο δικαστικός δεν με άφησε να μην ψηφίσω. Είναι νόμιμο αυτό;
Ευχαριστώ
Μαρία
Αγαπητή Μαρία,
Επειδή ήμουν κι εγώ δικαστικός αντιπρόσωπος, ούτε εγώ άφησα τους εκλογείς να ψηφίσουν α λα καρτ. Ο νόμος είναι σαφής: η ψήφος είναι υποχρεωτική και η μη άσκηση του δικαιώματος είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (εκλέγειν, εκλέγεσθαι, κατοχή δημόσιου αξιώματος, δικηγορική ιδιότητα κλπ). Αν βέβαια κάποιος θέλει να κάτσει σπίτι του και να μην πάει να ψηφίσει, ως γνωστόν η Εισαγγελία δεν ασχολείται με το να κάνει διώξεις σε όσους απέχουν. Αλλά το να έρθεις, να εμφανιστείς στο κατάστημα ψηφοφορίας και να πεις «θα ψηφίσω στη μία κάλπη» δεν είναι δυνατόν. Διότι ως αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής εκείνη την ημέρα είμαι ανακριτικός υπάλληλος και θα παρέβαινα τα καθήκοντά μου αν σε άφηνα να παρανομείς μπροστά στα μάτια μου.
Σε κάθε περίπτωση, τα άκυρα και τα λευκά δεν μετράνε στα έγκυρα ψηφοδέλτιο και συνεπώς δεν μετράνε για τον υπολογισμό του μέτρου για την κατανομή των εδρών. Με το λευκό και το άκυρο είναι σαν να μην ψήφισες καν. Οπότε, μπορούσες να επιλέξεις κάτι από αυτά τα δύο. Πάντως το λεγόμενο «δικαίωμα στην αποχή» είναι πολιτικός όρος και όχι νομικός. Δικαίωμα στην παρανομία δεν νοείται. Και η αποχή απαγορεύεται. Κάποιοι αμφισβητούν τη συνταγματικότητα αυτής της απαγόρευσης αλλά προσωπικά θεωρώ ότι έτσι όπως είναι γραμμένο το Σύνταγμα επιτρέπει την καθιέρωση της υποχρεωτικής ψήφου.
_____________
Ρωτήστε κι εσείς τον Χρήστο Γραμματίδη στο City Legal, για τα νομικά ζητήματα που σας απασχολούν, συμπληρώνοντας την φόρμα δεξιά (αν δεν τη βλέπετε κάντε κλικ εδώ).
Παρακαλούμε, μία ερώτηση κάθε φορά.
σχόλια