Όταν ο Xάρης έκανε πρόταση γάμου στον Lance

Όταν ο Xάρης έκανε πρόταση γάμου στον Lance Facebook Twitter
16

Είχα πολύ καιρό να του μιλήσω. Η τελευταία φορά που τα είπαμε ήτανε μήνες πρίν, όταν είχε έρθει στην Κύπρο και σκεφτόταν να ανεβάσει ένα θεατρικό. Έτσι είναι ο Χάρης, πάντα γεμάτος ιδέες, ανήσυχο μυαλό. Χορευτής, σεναριογράφος, σκηνοθέτης ταινιών μικρού μήκους, παραγωγός, από κείνα τα πολύπλευρα ταλέντα που σε εκπλήσσουν. Τον γνώρισα τυχαία, όταν έγραφε το σενάριο μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Χρειαζόταν βοήθεια στην μετάφραση και στους διαλόγους και κάπως έτσι για δύο βδομάδες βρισκόμασταν κάθε πρωί στην αυλή μου και τρώγοντας τυρόπιττες κάτω από μια βουκαμβίλια ανταλλάζαμε ιδέες και...μυστικά.

Μετά έφυγε ξανά για Νέα Υόρκη. Έχασα τα ίχνη του. Μέχρι που μπήκα μια μέρα στο φέιςμπουκ ανυποψιάστη πως όλα όσα έπρεπε να ξέρω για κείνον κυκλοφορούσαν ήδη στα social media, μέσα από ένα απίστευτο φιλμάκι, το οποίο κατέγραφε την πιο εξωφρενική πρόταση γάμου που είχα δει ποτέ στην ζωή μου. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Η έκπληξη μου δεν περιορίστηκε μόνο στο ότι επρόκειτο για μια... «υπερπαραγωγή», αλλά στο ότι μέσα από αυτήν, ο Χάρης τολμούσε να υπερασπιστεί δημόσια το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να ζήσει τον έρωτα του, απευθυνόμενος μάλιστα σε μια κοινωνία (όπως την κυπριακή) που ακόμα δεν κατάφερε να ακυρώσει επίσημα (και ανεπίσημα) τα ταμπού της απέναντι στην ομοφιλοφιλία. Το οξύμωρο ήταν πως ακριβώς τις ίδιες μέρες που ο Χάρης πόσταρε το φιλμάκι του, ένας Κύπριος σεναριογράφος απολογείτο δημόσια σε μια ομάδα «εξοργισμένων» τηλεθεατών γιατί «διανοήθηκε» να εντάξει ένα γκέι ζευγάρι στην πλοκή του σίριαλ του (!). Το φιλμάκι του Χάρη ήταν λοιπόν η τέλεια απάντηση στον ανούσιο και αβάσιμο ψευτοσυντηριτισμό μας. Γιατί κάτω από τα 99 μπαλόνια που πετούσαν στον ουρανό της Νέας Υόρκης (και του διαδικτύου) όλες οι παρωχημένες αντιλήψεις που «απαγορεύουν» το δικαίωμα ενός ανθρώπου να ζήσει όπως θέλει τον έρωτα του, έμοιαζαν γραφικές και βαθειά επαρχιώτικες.

«Απίστευτο βίντεο» του έγραψα στα comments, «συγχαρητήρια και νάσαι πάντα ευτυχισμένος» συμπλήρωσα. Μου απάντησε μερικές ώρες αργότερα, στέλνοντας μου ταυτόχρονα και ένα σχετικό άρθρο που τους είχε αφιέρωσε η Huffington Post. Το διαβάζω: « Παρότι οι flashmob προτάσεις γάμου είναι διαδεδομένες αυτή την εποχή, δεν έχουμε δει καμιά που να μοιάζει σαν αυτή. Μια πρόταση γάμου που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Frying Pan, στο δυτικό Μανχάταν, με την συνοδεία πάνω από ενενήντα χορευτών από το πανεπιστήμιο Pace και το κολλέγιο Marymount Manhattan. Ο Lance Boyd δεν είχε ιδέα τί επρόκειτο να του...συμβεί μόλις πατούσε το πόδι του στο εστιατόριο. Εκείνο που του είχε πει ο Χάρης Μαυρομιχάλης, ήταν πως θα πήγαιναν στα γενέθλια ενός φίλου. Δεν μπορούσε καν να φανταστεί ότι ο αγαπημένος του προετοίμαζε εδώ και μήνες μια flashmob πρόταση γάμου. «Ήταν ό,τι πιο υπέροχο έχει κάνει κάποιος για μένα» μας είπε ο Lance. "Με έκανε να αισθάνομαι ο πιο αξιαγάπητος άνθρωπος στον κόσμο. Χρειάστηκε να περάσουν μερικές βδομάδες για να συνειδητοποιήσω πως αυτή η πρόταση γάμου με έκανε να νιώσω πως έχω επιτέλους το δικαίωμα να αναπνεύω. Ξέρω πως ακούγεται κλισέ αλλά όπως τόσοι άλλοι γκέι, είχα και γω αυτή την "πεποίθηση" πως δεν μου άξιζε να ζήσω μια φυσιολογική σχέση. Τώρα όμως ξέρω τί σημαίνει να σε αγαπούν" Και ο επίλογος της Huffington Post: "Δείτε αυτό το βίντεο όπου μέσα από την χορογραφία του τραγουδιού της Nena "99 Red Balloons" ο Χάρης κάνει πρόταση γάμου στο Lance. Καλού-κακού έχετε στο πλάι σας ένα κουτί χαρτομάντηλα..."

Μόλις τελειώσα το άρθρο του έστειλα ακόμα ένα μήνυμα. Θέλω να τα πεις και σε μένα. Να μου απαντήσεις όλες τις απορίες. Πώς σου προέκυψε αυτή η ιδέα; Ήτανε κάτι περισσότερο από πρόταση γάμου; Ήθελες να δηλώσεις κάτι δημόσια; Δεν φοβήθηκες τις αντιδράσεις; Λοιπόν; Μου απάντησε μετά από μερικές μέρες στέλνωντας μου πρώτα μια χαμογελαστή φατσούλα και μετά ένα κειμενάκι που έγραψε-είπε- ειδικά...

"Γιατί το έκανα; Και γιατί ήθελα να κυκλοφορήσει δημόσια; Σου δίνω την απάντηση μου. Το θέμα των ομοφυλοφιλικών γάμων επανέρχεται στην επικαιρότητα με το Ιλλινόις να γίνεται η 16η πολιτεία της Αμερικής που νομιμοποιεί το γάμο μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. Για μένα ήταν σημαντικό να παρατρύνω τους γκέι και τις λεσβίες να μην φοβούνται να εκφράζουν τον έρωτα τους ο ένας στον άλλο. Είμαι ένας Κύπριος ο οποίος πρόσφατα απόκτησε την Αμερικάνικη υπηκοότητα. Σαν ομοφυλόφιλος αισθάνομαι πως έχουμε ευθύνη να ζήσουμε την ζωή μας όσο πιο ελεύθερα μπορούμε και όσο πιο "ορατή" είναι αυτή η προσπάθεια μας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ελπίδα πως θα αλλάξουμε τις αντιλήψεις που συντηρούν τα αρνητικά στερεότυπα. Ο ομοφυλοφιλικός γάμος είναι παράνομος στην Κύπρο και οι ομοφυλόφιλοι συμπατριώτες μου αγωνίζονται ακόμα να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις και τα ταμπού, προσδοκώντας στην αποδοχή τους από την κοινωνία. Είναι σ'αυτά τα πλαίσια που αποφάσισα να οργανώσω αυτή την δημόσια δήλωση αγάπης και αφοσιώσης στον άνθρωπο μου ευελπιστώντας πως θα βοηθήσει στην αλλαγή αυτής της παρωχημένης νοοτροπίας που δεν μας επιτρέπει να ζήσουμε ελεύθερα!

"Ήμουν 21 χρονών όταν το είπα στους γονείς μου και ήταν πολύ δύσκολο τόσο για κείνους όσο και για μένα. Είμαι ωστόσο από τους τυχερούς γιατί η αντίδραση τους δεν ήταν να με πάρουν σε ένα ψυχολόγο ή να μου εισηγηθούν να ταξιδέψω μέχρι την Κίνα μήπως βρω κάποιο healer να με θεραπεύσει. Όσο δύσκολο κι'αν ήταν για κείνους το αποδέχτηκαν με κατανόηση. Κατάλαβαν δηλαδή πως αν πραγματικά με αγαπούν, όπως τους αγαπώ και γω πάρα πολύ, πρέπει να με δεχτούν όπως είμαι. Η ζωή είναι πολύ μικρή και δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξοδεύουμε χρόνο αγωνιζόμενοι για τα αυτονόητα όπως είναι το δικαίωμα του ανθρώπου στην σεξουαλικότητα του. Υπάρχει φτώχια, ασθένειες, πολέμοι για να λύσουμε, αυτά είναι τα σημαντικά προβλήματα και όχι η ομοφυλοφιλία. Το εκπληκτικό όμως είναι πως το «τρένο» έχει ήδη αναχωρήσει από το σταθμό και δεν υπάρχει τίποτα πια που μπορεί να διακόψει το ταξίδι του. Είμαι σίγουρος πως σε λίγα χρόνια θα κοιτάμε πίσω και θα αισθανόμαστε ντροπή και αμηχανία που κάποτε συντηρούσαμε αυτές τις προκαταλήψεις. Η επιλογή αυτών που εναντιώνονται στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων-ιδιαίτερα οι πολιτικοί μας- είναι αποκλειστικά δική τους: Θέλουν να διαλέξουν την σωστή ή την λάθος πλευρά της Ιστορίας; Είμαι ερωτευμένος με το αγόρι μου και θέλω να το μάθει όλος ο κόσμος. Με κάνει ευτυχισμένο και είναι πλάι μου στο κάθε τί. Με καταλαβαίνει καλύτερα από οποιοδήποτε και δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα έκανε για μένα ή εγώ για κείνον».


16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

12 σχόλια
Χρειαζόμαστε περισσότερα "όχι" από τους αποδέκτες δημόσιων προτάσεων μπας και σταματήσει αυτή η ιστορία.Προσωπικά το βρίσκω απαράδεκτο, πιεστικό και δήθεν.
Να ζησουν τα παιδια, αλλά θα μου επιτρεψετε να πω οτι για μενα η στιγμη της προτασης γαμου ειναι προσωπικη.Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να ανεβασω video στο youtube ...
Μπράβο του. Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην αγάπη. Δεν ξέρω κατά ποσό θα μπορούσε να το κάνει αυτό στην Κύπρο αλλά μπράβο του. Όσο για τα θέμα της κυπριακής σειράς που απολογήθηκε για την παρουσία γκέι ζευγαριού – μένω στην Κύπρο αλλά δεν έχω δει τι σειρά, ότι αποσπάσματα έχω παρακολούθηση είναι από την χρυσή τηλεόραση του Μουτσινά- αλλά υποθέτω ότι ήταν άπλα παρουσία και τίποτα παραπάνω (πχ. Φίλια, ερωτικές σκηνές)- τι να πω. Η συγκεκριμένη σειρά έχει ένα παπά που πετά τα ράσα δεν ξέρω και εγώ γιατί -κάτι με γυναίκες πρώην, νυν, μέλλουσες, μια παπαδιά που μένει έγκυος από το εξώγαμο παιδί του άντρα της (του ιερέα πάντα), υπάρχει μια τρομοκρατική οργάνωση η κάτι τέτοιο που μονό γελοίο προκαλεί αλλά πάλι άφορα την βία, οι διάλογοι θυμίζουν παρωδία δραματικής σειράς κ όμως ο κόσμος αντέδρασε για το γκέι ζευγάρι. Μααααάλιστα!
Κακως απολογήθηκαν για τη σειρά....βεβαια οπως τον μαθεις τον κόσμο, ομως πρεπει να τα δουν κι αυτα, πρεπει να γινει αρχη...εδω δτην Ελλαδα επισης κοιμουνται...δεν ειναι τυχαιο οτι οι Ευρωπαιοι συχνα μας βλεπουν σαν μερος της μεσης Ανατολης.
your winding me up again...But that has nothing to do with what you feel for each other...but what the rest feel for you. με επιασε το αγγλικο μου...αλλα δεν εβρισα ουτε εχω βρισει ποτέ. σαν προταση γαμου την ζηλεψα μην με πειτε και αγενή! lol
A...αυτός ανέβασε την πρόταση γάμου σε άλλο επίπεδο. Θα σε πάει ο άλλος στα Παρίσια και στις Λόντρες κι εσύ θα ξινίζεις που δεν έστησε χορευτές και μπαλόνια. Δύσκολοι καιροί πια για όσους θέλουν να κάνουν πρόταση...
Εγώ λέω το άλλο: φαντάσου να ήθελε να του πει "όχι" ο καημένος ο Lance :-Ρ Χεχε χωρίς πλάκα, καλά να είναι τα παιδιά. Τι να πω κι εγώ; Το πιο κοντινό σε πρόταση ήταν το "ε ρώτα αν θες αύριο τι χαρτιά πρέπει να βγάλουμε γι'αυτό που συζητούσαμε". Έρχονταν οι άλλοι να ρωτήσουν "τι πρόταση μου έκανε" και ξενέρωναν τη ζωή τους.
Γιατί αυτοί που σε ρωτούσαν είμαι σίγουρη ότι είχαν οργανώσει υψηλής αισθητικής προτάσεις γάμων, με περιστέρια να πετούν και ροδοπέταλα σπαρμένα στο μονοπάτι σου. Από το μικρό στατιστικό δείγμα του κύκλου μου δεν γνωρίζω ένα ζευγάρι που να έχει να διηγηθεί κάτι ξεχωριστό για πρόταση γάμου, συνήθως προηγήθηκε και γκρίνια εκ μέρους της κυρίας, τόσα χρόνια το καημένο μ' έχεις αρραβωνιασμένο κιέτς. Τα λοιπά μπαλόνια, αστέρια, κότερα, ελικόπτερα κλπ από τις αμερικάνικες ταινίες είναι για να μας κάνουν να κλαίμε.