Παραδείσια *

Facebook Twitter
1

 

  «Γιατί είναι οι άνθρωποι». Ίδιον γνώρισμα μιας γειτονιάς. Κάθε γειτονιάς. Όποιας. Κι ας βάλουμε το παρεξηγημένο κτητικό «μου». «Γιατί είναι οι άνθρωποι μου». Οι τυχαίοι. Όλοι αυτοί που έκατσε να συναναστραφείς, μιάς και συναντήθηκες στα ίδια τετραγωνικά γης. Μαζί και οι περαστικοί και τα αδέσποτα.

  Βάλε και τα άψυχα. Αυτά τα υπερμεγέθη συστατικά μιας άναρχης δόμησης. Της αντιπαροχής. Τόνοι τσιμέντου, δεκαετιών που ωρίμασαν με χωριάτικη λογική και στερούνται ρυμοτομίας. Και το μέσα τους. Αυτό που γεννούσε κι αυτό που πενθούσε. Το περιμετρικό τους χώρο και τις οάσεις τους.

  Κι από την άλλη τα άνω, τα κάτω, τα κεντρικά και τα πιο ΄κει. Τα πανηγύρια για τους εκάστοτε αγίους (Βαρβάρα, Λευτέρης, Δημήτρης, Νικόλας) και το παράλληλο σύμπαν: Πατησίων – Αχαρνών - Λιοσίων. Τα σύνορα λίγο πιο ανοιχτά. Οι ζώνες και τα ζωνάρια. Η κόντρα κι ο συνασπισμός.

  Και μέσα σ’ όλα αυτά οι νύχτες. Αυτές που μας ενηλικίωσαν  και στόλισαν τις μνήμες. Μετά διανθίστηκαν και τώρα μύθος. Προαύλια εκκλησιών που βαφτίστηκαν πισίνες, πεζοδρόμια που μούσκεψαν ρουκέτες, καντάδες και τρεχάλες. Γλυκές καληνύχτες.

  Κι αυτές οι καλημέρες…με όποια χροιά κι αν λέγονται. Με όποια διάθεση κι αν σιγοντάρονται. Παρηγοριά. Όπως και να κρύβεσαι. Κι αυτό θυμίζει κάτι. Και διαχρονικά, σαν πρόοδος, πληθαίνουν και ξεχνιούνται. Σχηματικά, σαν πρώτο κλάμα κι αγγελτήριο θανάτου σε κολώνα της ΔΕΗ.

  Ιστορία; Από τα Ανθεστήρια και το πρώτο προάστιο της Αθήνας που φιλοξενούσε εκδρομές και «εξοχικά» Αθηναίων, μέχρι αριστοκράτες σε νεοκλασικά, ιστορικούς κινηματογράφους, καλλιτεχνικά στέκια και ραντεβού χουλιγκάνων. Τρεις Αστέρες, Σπόρτινγκ και Γκράβα. Πεσίματα σε πάρκα, υποψία για φέρμα, ατάκες να καταθέσεις τα ψιλά σου γιατί θα σε κατσαβιδιάσουν (!), να βγάλεις το flight και να πεις όλους τους δίσκους των Maiden και το line up των Grave Digger για να αποδείξεις πως αξίζει να φοράς τη metal μπλούζα. True stories.

  Ποδοσφαιρικοί αγώνες σε φαγωμένες τσιμεντένιες αυλές σχολείων. Όχι σε πληρωμένο ταρτάν μοκέτας. Να ματώνουν τα γόνατα, να σκίζονται οι φόρμες. Να ντριπλάρεις, σπασμένα μπουκάλια και ενέσεις. Να μην πέφτεις κάτω για να πάρεις το φάουλ, γιατί μπορεί να μην ξανασηκωθείς. Και τσακωμοί. Και στρατόπεδα. Και δώσ’ του αγκαλιές μετά, και τσοντάρισμα δραχμής για το νερό.

  Ακόμα κι αν μουρμουρίζεις για το στέκι σου, για την πίτα που έγινε λίγο πιο λαδωμένη και τη μπύρα που νέρωσε με το καιρό. Να σιχτιρίζεις το θόρυβο το μεσημέρι που κοιμάσαι, τα κορναρίσματα τα καλοκαιρινά βράδια στο μπαλκόνι  και να αγνοείς την ύπαρξη πράσινου χώρου, οι δεσμοί με το περιβάλλον θα σου κλείνουν το μάτι. Θα υποδέχονται τη μοναξιά και θα φιλοξενούν τις στιγμές σου. Θα ‘ναι η εύκολη λύση. Ο ενδεδειγμένος δρόμος. Ο προορισμός για κουβέντες.

  Και πώς σε βλέπουν οι άλλοι; 

  Γκέτο; Γκετοποίηση, αν θες politically correct;

  Κι εδώ η απάντηση. Αυθόρμητη σε φίλους και γνωστούς όταν ακούν Πατήσια. Λοξεύουν τη ματιά. Αποστροφή και εύκολο μειδίαμα σα να περιμένουν απολογία.

  Multicultural σκηνικά αν θες τη γνώμη μου. Τα πρώτα στην πόλη και τα περισσότερο αυθεντικά. Γιατί αλλού σημαία κι εδώ φοβία; Αν δεν ενσωματώνεις, μειονεκτείς. Και πριν προλάβεις να ξεστομίσεις ευχολόγια, πατρονάρισμα από φωνητικά riffs κι αφορισμούς, πριν φωνάξεις κλούβες να περιφρουρήσουν την εθνική σου περηφάνια, σκέψου τη φάτσα σου ραμμένη σε μια συνοικία του Βερολίνου. Στα προάστια του Παρισιού. Στο Κούσκο του Περού. Κι αυτό δεν είναι πρόσχημα «ηρωισμού» και αλληλέγγυας σκέψης. It‘s only ανθρωπισμός dear. Κι όλα αυτά λόγω θετικής προαίρεσης. Δεν αξίζει να τραβάς το μοχλό της γκιλοτίνας πριν την κρίση.

  Δυνάμει μετανάστες είμαστε όλοι. Είναι και της μόδας.

  Άλλωστε, πατρίδα μπορεί να μην έχεις. Γειτονιά θα έχεις πάντα.

*Μια από τις εκδοχές για την προέλευση του ονόματος "Πατήσια".

Η ποιητική συλλογή του Δημήτρη Γλυφού "Λίγο πάγο ακόμα" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιωλκός.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια