ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Το αμήχανο γέλιο και η ενόχληση των θεατών στο «Μικρό ψάρι»

Το αμήχανο γέλιο και η ενόχληση των θεατών στο «Μικρό ψάρι» Facebook Twitter
0

 

Στις ταινίες του Οικονομίδη δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακούσεις γέλια στην αίθουσα ή να μην φύγει κάποιος ενοχλημένος από αυτή. Συνέβησαν ξανά και τα δυο στην αίθουσα που παρακολούθησα το «Μικρό ψάρι». Το γέλιο είναι συνήθως ένας τρόπος για να ξορκίσει ο θεατής την αμηχανία που προκαλούν οι διάλογοι. Αν δεν γελάσεις πρέπει να επεξεργαστείς μέσα σου την πιθανότητα να ζεις σε ένα βίαιο και σκληρό κόσμο. Στις ταινίες του Οικονομίδη μπορεί να πρωταγωνιστεί το περιθώριο αλλά η συμπεριφορά του περιθωρίου δεν είναι άγνωστη σε αυτό που αποκαλούμε «καθωσπρέπει» ζωές. Λεκτική και σωματική βία υπάρχει και στα ρετιρέ όχι μόνο στα υπόγεια. Το ότι το αμήχανο αυτό γέλιο του θεατή μπορεί να κοπεί μαχαίρι στα επόμενα δευτερόλεπτα της ταινίας, δείχνει ότι ο Οικονομίδης ξέρει καλά να χειρίζεται τις αντιδράσεις του κοινού σαν να είναι μαριονέτα.

 

Μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που φεύγει από τις ταινίες του Οικονομίδη ενοχλημένος ή εκνευρισμένος; Μάλλον όχι. Πληρώνουμε εισιτήριο για μια ταινία είτε για να ξεχαστούμε, είτε για να περάσουμε ευχάριστα δυο ώρες, είτε για να φιλοσοφήσουμε μετά το τέλος της εκ του ασφαλούς, λες και αυτά που βλέπουμε στο πανί αφορούν τις ζωές κάποιων άλλων και όχι τις δικές μας. Σαν ένα είδος ναρκωτικού που το παίρνεις και ξεχνιέσαι, περνάς για λίγο την ώρα σου ευχάριστα και με λυμένη γλώσσα μιλάς για όλους και για όλα. Τι συμβαίνει όμως όταν κάποιος δεν θέλει να σου δώσει αυτό το «ναρκωτικό»; Όταν το μόνο που θέλει να σου υπενθυμίσει είναι τα «στερητικά» δηλαδή τη πραγματικότητα; Δεν αντέχουμε την πραγματικότητα σε μεγάλες δόσεις. Δεν θέλουμε να μας υπενθυμίζουν χωρίς περιτύλιγμα αυτό που είναι κρυμμένο. Ο υπερβολικός ρεαλισμός είναι ενοχλητικός.

 

Ο Οικονομίδης ενοχλεί περισσότερο από τους νέους σκηνοθέτες που τους κόλλησαν την ταμπέλα του «Weird Wave» τα τελευταία χρόνια. Είναι ωμός και δεν θέλει να υπονοήσει τίποτα. Το γεύμα που προσφέρει είναι γυμνό και το καταπίνεις αμάσητο. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να διακρίνεις ένα είδος στοργής και αγάπης που έχει για τους ήρωες του. Αυτό μας κρατάει δέσμιους των ταινιών του όλα αυτά τα χρόνια.

 

0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ