«The Big Fish Eat Little Fish»: Όταν η τέχνη είναι μαθηματικά

«The Big Fish Eat Little Fish»: Όταν η τέχνη είναι μαθηματικά Facebook Twitter
0

Το «Big Fish Eat little Fish» είναι μια δημιουργία του Ιταλού Ozmo. Ο street artist το δημιούργησε στο Cargo του Λονδίνου, το 2010 μετά από ασταμάτητη δουλειά τριών ημερών. «Βασικά εμπνεύστηκα από το Λονδίνο όπου ο καθένας σκέφτεται τα λεφτά, τις δουλειές και την δόξα χωρίς κανέναν σεβασμό στον διπλανό του» λέει για το έργο του. Μερικές χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από το έργο του:

«The Big Fish Eat Little Fish»: Όταν η τέχνη είναι μαθηματικά Facebook Twitter
«The Big Fish Eat Little Fish»: Όταν η τέχνη είναι μαθηματικά Facebook Twitter
«The Big Fish Eat Little Fish»: Όταν η τέχνη είναι μαθηματικά Facebook Twitter

Αυτό που έχει κάνει ο Ozmo είναι να «πειράξει» το έργο του Πίτερ Μπρέγκελ «Big Fish Eat Little Fish» κάνοντας μια μίξη με το αριστούργημα του Ζαν Ωγκύστ Ντομινίκ Ενγκρ με τίτλο «Τούρκικα λουτρά» που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Το έργο αυτό ήταν παραγγελία του Ναπολέοντα και παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό μετά από πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του. Ο Ενγκρ αναγκάστηκε να τροποποιήσει πολλές φορές την αρχική του έκδοση, διότι θεωρήθηκε πολύ τολμηρή. Εμπνεύστηκε από τις επιστολές της Lady Montague (1690-1760), η οποία είχε επισκεφτεί ένα τούρκικο χαμάμ στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 18ου αιώνα.

«The Big Fish Eat Little Fish»: Όταν η τέχνη είναι μαθηματικά Facebook Twitter
Το έργο του Πίτερ Μπρέγκελ
«The Big Fish Eat Little Fish»: Όταν η τέχνη είναι μαθηματικά Facebook Twitter
«Turkish Bath» από τον Jean-Auguste-Dominique Ingres

Ο Ozmo έμπλεξε έναν σπουδαίο Φλαμανδό ζωγράφο και χαράκτη του 16ου αιώνα με ένα σπουδαίο Γάλλο νεοκλασικό ζωγράφο του 17ου αιώνα, πρόσθεσε τις δικές του πινελιές, και έφτιαξε κάτι καινούριο. Αν και πατάει σε μια γερή βάση (την αρχική εκδοχή του Μπρίγκελ) το έργο του φαντάζει πρωτότυπο.

Πολλές φορές θα έχετε πέσει πάνω σε συνεντεύξεις σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν το θράσος να κάνουν σκληρή κριτική στους παλιούς. Ή ακόμα χειρότερα σε κάτι δημοσιογραφικούς τίτλους που μας ανακοινώνουν την νεκρανάσταση ενός μεγάλου καλλιτέχνη μέσα από τα έργα του καινούριου. Είναι ο νέος «τάδε» και ο άνθρωπος δεν έχει βγει καλά-καλά από το αυγό! Κάποια στιγμή πρέπει να αποδεχθούμε όλοι μας μια αλήθεια η οποία δεν αφορά μόνο τον κόσμο της τέχνης. Όλα έχουν ειπωθεί, γραφτεί, δημιουργηθεί. Αυτό που εσύ θεωρείς πρωτότυπο ουσιαστικά έχει τις ρίζες του κάπου αλλού (σ.σ. που μάλλον δεν γνωρίζεις ή κάνεις πως δεν το βλέπεις). Οι φράσεις που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό τις έχει πει και γράψει παλιότερα κάποιος άλλους. Και ο πίνακας του καινούριου καλλιτέχνη που θαυμάζεις είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς επιρροών. Η τέχνη μοιάζει με μαθηματική εξίσωση. Προσθέτεις κάτι από το παρελθόν, αφαιρείς κάτι άλλο, πολλαπλασιάζεις αυτό που σου έκανε εντύπωση, σφίγγεις τα δόντια και περιμένεις το αποτέλεσμα.

 

Ο Ozmo, ο οποίος έχει σπουδάσει στην Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, μας προσφέρει στο πιάτο τις επιρροές του. Δεν δείχνει αδυναμία αλλά δύναμη και γνώση του παρελθόντος με αυτό το έργο του. Όσο για το καινούριο στον κόσμο της τέχνης, θα έρθει σίγουρα από αυτούς που γνωρίζουν καλά το παρελθόν. Ο Ozmo είναι σε καλό δρόμο.

Δείτε ακόμα: 30 αριστουργήματα του Πίτερ Μπρέγκελ

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ