Μέσα από χιλιάδες φωτογραφίες η εφημερίδα Guardian επέλεξε σήμερα για το πρωτοσέλιδο της την φωτογραφία αυτού του κοριτσιού. Συμπτωματικά το ίδιο έκαναν και οι Times.
Πρόκειται για μια φωτογραφία του Muhammed Muheisen. Είναι η 6χρονη Iaiba Hazrat, μια πρόσφυγας από το Αφγανιστάν η οποία ζει σε μια συνοικία του Islamabad την πρωτεύουσα του Πακιστάν. Τα πορτραίτα του Muhammed Muheisen είναι πορτραίτα φτωχών ανθρώπων. Ο Muheisen φωτογραφίζει συχνά παιδιά τα οποία παίζουν ή δουλεύουν. H εφημερίδα αναφέρει ότι είχε να διαλέξει ανάμεσα από 25.000 φωτογραφίες και επέλεξε αυτή και από τα 21 πορτραίτα του φωτογράφου την προσοχή της κέρδισε αυτό το κορίτσι. «Διαλέξαμε αυτό το παιδί για το βαθύ βλέμμα του. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στις φωτογραφίες του Muheisen κοιτάζουν κατάματα την κάμερα. Είναι δύσκολο να αγνοήσεις την δυστυχία που κρύβει αυτό το βλέμμα» λέει η Fiona Shields της Guardian.
Την ίδια φωτογραφία έχουν στο εξώφυλλο και οι Times, το κορίτσι με το λερωμένο πρόσωπο και τα κόκκινα μαλλιά. «Κάποιες φορές τα μεγάλα μυαλά σκέφτονται το ίδιο» γράφει η Guardian για την σύμπτωση.
Ακόμα και μέσα στον σκληρό ανταγωνισμό για την πρωτιά υπάρχει η ευκαιρία για να πεις μια καλή κουβέντα για τον αντίπαλο. Αν έχεις την διάθεση.
Τα 23 πορτραίτα του Muhammed Muheisen. Είναι τόσο δύσκολο να διαλέξεις ποιο είναι το καλύτερο γιατί το κάθε βλέμμα κρύβει μια διαφορετική, εξίσου θλιβερή, ιστορία:
O Muhammed Muheisen γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1981. Έχει πτυχίο δημοσιογραφίας και πολιτικών επιστημών.Η βάση του είναι το Islamabad και συνεργάζεται με το πρακτορείο Associated Press.
Έχει καλύψει τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, τις συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, τον πολέμους του Ιράκ καθώς και διάφορα σημαντικά γεγονότα σε Σαουδική Αραβία, Κίνα, Αφγανιστάν, Υεμένη, Αίγυπτο, Συρία και Γαλλία. Η δουλειά του έχει ανάμεσα σε άλλα κερδίσει το βραβείο Pulitzer το 2005.
Με την ευκαιρία ένα βίντεο της Praksis για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιώματων του Παιδιού. Η μαρτυρία του 16χρονου Mohammad:
σχόλια