O Τζόρτζ Κλούνεϊ ανέβασε αυτό το βίντεο όπου εκφράζει την συμπαράσταση του στους διαδηλωτές της Ουκρανίας. Λέει ανάμεσα σε άλλα: «Δεν μπορείς να έχεις δημοκρατία, όταν συλλαμβάνεις και τραυματίζεις ειρηνικούς διαδηλωτές. Όταν έχεις πολιτικούς κρατούμενους, όπως η Τιμοσένκο, απλώς επειδή δεν συμφωνείς με τον τρόπο που θέλουν να γίνει η διακυβέρνηση». Εύχεται στους διαδηλωτές μια ειρηνική και ασφαλή αποστολή, καθώς και την κυβέρνηση την οποία αυτοί θέλουν:
Αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τις πολιτικές και ανθρωπιστικές ανησυχίες του Κλούνεϊ. «Λίγη επιπλέον δημοσιότητα;» μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Το πιθανότερο είναι πως δεν την έχει ανάγκη, από την στιγμή που είναι σταρ πρώτης γραμμής τόσο ως ηθοποιός αλλά και ως σκηνοθέτης. Τότε γιατί ένας σταρ της εμβέλειας του Κλούνεϊ ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στην άλλη άκρη του πλανήτη;
Μάλλον η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ακόμα μια ερώτηση: «Γιατί όχι;». Ξεχνάμε, αρκετές φορές, ότι πίσω από την μάσκα του σταρ κρύβεται ένας άνθρωπος. Η πραγματική εικόνα του δεν έχει καμία σχέση με αυτή που έχουμε πλάσει μέσα στο μυαλό μας από τα περιοδικά και την τηλεόραση. Μόνο αυτοί που σε συναναστρέφονται ξέρουν ποιος είσαι ακριβώς.
Η πιθανότητα να μην μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστοι από το κύμα κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που επικρατεί στον πλανήτη, ακόμα και οι μεγαλύτεροι και πλουσιότεροι σταρ είναι μεγάλη. Θα πρέπει να είσαι εντελώς «καμένος» και αμπαρωμένος στον μικρόκοσμο σου για να μην έχεις πάρει μυρωδιά για το τι συμβαίνει εκεί έξω. Και υπάρχουν και τέτοιοι.
Εδώ, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός από την υστερική περσονα φιλανθρωπίας που φορούν μερικοί. Άλλο η ανησυχία και άλλο το σώου. Άλλο το μήνυμα που θες να περάσεις και άλλο η αυτοπροβολή. Παράδειγμα: Το Μάρτιο του 2012 ο Κλούνεϊ μαζί με τον πατέρα του συνελήφθη σε διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Σουδάν στην Ουάσινγκτον. Είχε πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στο Σουδάν για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ομάρ ελ Μπεσίρ είναι ο μοναδικός εν ενεργεία ηγέτης που καταζητείται από το Διεθνές Δικαστήριο για Εγκλήματα Πολέμου. Αυτή είναι μια πράξη ευαισθητοποίησης διότι ο Κλούνεϊ λειτούργησε ως απλός διαδηλωτής.
Χθες ήταν η Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χρειαζόμαστε να ακούμε για αυτά από τους ανθρώπους που ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή. Η φωνή ενός σταρ σαν του Κλούνει ακούγεται δυνατότερα από των άλλων. Καλά κάνει και χρησιμοποιεί την δημόσια εικόνα του με αυτό τον τρόπο.
Υ.Γ
Ας πούμε ότι ο κόσμος δεν ευαισθητοποιείται καθόλου από αυτά που κάνουν οι σταρ. Δεν πειράζει. Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μάθουν μια καινούρια χώρα. Έχετε δει γκαλοπ που γίνονται στην Αμερική για την Ευρώπη; Και δέκα άνθρωποι να μάθουν προς τα πού πέφτει το Κίεβο και η Ουκρανία κακό δεν είναι.
σχόλια