Γιώτα Γιάννα

Facebook Twitter
0

Η εκπομπή «Η ζωή είναι αλλού» που προβάλλεται στην κρατική τηλεόραση κάθε Κυριακή στις 7 είναι εδώ και χρόνια από τις αγαπημένες μου. Ακόμα και όταν ο καλεσμένος, μου είναι αδιάφορος θέλω να παρακολουθήσω την εκπομπή μόνο και μόνο για να δω αυτή την σπάνια τήρηση των αρχών του διαλόγου στο γυαλί.

Ουσιαστικές ερωτήσεις , παύσεις εκεί που πρέπει , ένα βήμα πίσω από την πλευρά του δημοσιογράφου όταν αντιλαμβάνεται ότι ο καλεσμένος ζορίζεται να πει κάτι πολύ προσωπικό και φυσικά η χρήση του μέτρου ότι και αν σημαίνει αυτό. Συνηθισμένα τα αυτιά μας στα ουρλιαχτά , η εκπομπή μοιάζει με όαση για όσους θέλουν να δουν πως πρέπει να γίνεται μια ανθρώπινη κουβέντα στην έρημο της τηλεόραση αλλά και (γιατί όχι;) της πραγματικής ζωής. Όμως στην τελευταία εκπομπή όλα ανατράπηκαν.

Καλεσμένη ήταν η Γιώτα Γιάννα , μια άγνωστη μέχρι σήμερα σε εμένα τραγουδίστρια που ήταν πάντα δεύτερο όνομα δίπλα σε μεγάλα ονόματα , δεν κατάφερε να βγάλει ποτέ δίσκο και έμεινε στην ιστορία ως «η τραγουδίστρια με την φυσαρμόνικα»

Η Κυριακοπούλου αν και προσπαθούσε να παίξει τον ρόλο της όπως έκανε με τους άλλους καλεσμένους δεν τα κατάφερε. Αφέθηκε και αυτή όπως και οι τηλεθεατές στην συγκλονιστική αφήγηση της ροκ ζωής αυτής της γυναίκας. Με τα χέρια σχεδόν σταυρωμένα την παρακολουθούσε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα συναισθήματα της καθώς η κάμερα ζούμαρε στο σκαμμένο από τον χρόνο πρόσωπο της τραγουδίστριας.

Οι απoγοητεύσεις , οι έρωτες , οι παλιές νύχτες , η αδιαφορία της για αυτό που λέμε «καριέρα» , η βαθιά φιλοσοφία της για την ζωή («Τι να τα κάνω τα ντουβάρια .Κανείς δεν τρώει τσιμέντο .Τέσσερις τοίχους έχω ας τους πάρει το κράτος όταν πεθάνω») , η έλλειψη πικρίας από την πλευρά της για το ότι δεν έγινε πρώτο όνομα ποτέ ,η ντομπροσύνη της («Όταν γνωρίζω κάποιον και του δίνω το χέρι δεν λέω χαίρεται .Πρέπει να γνωρίσω κάποιον καλά για να είμαι σίγουρη ότι χάρηκα για την γνωριμία. Λέω απλά το όνομα μου όταν με συστήνουν σε κάποιον») , πέρασαν μέσα σε μια ώρα σαν φιλμάκι μικρού μήκους μπροστά από τα μάτια μας.

Το φινάλε της συνέντευξης με την αναφορά στο θάνατο του αδερφού της στην Κύπρο ήταν από τα συγκλονιστικότερα της εκπομπής. Η Κυριακοπούλου δεν πρόλαβε ή δεν ήθελε να κάνει την γνωστή ερώτηση του τέλους «Τελικά για εσάς που είναι η ζωή ;». Είχε πάρει την απάντηση….

Υ.Γ

Συμπέρασμα : Όταν η κρατική τηλεόραση συνεργάζεται με ανθρώπους που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι στην ψυχή(δηλαδή μίζεροι καιροσκόποι) μπορεί να κάνει θαύματα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ