Η αποδοκιμασία της συζύγου και η γέννηση νέων συμβόλων

Facebook Twitter
0

xlidh

Μπορώ να φανταστώ την γυναίκα, που αποδοκίμασε την σύζυγο του Τσοχατζόπουλου. Αθηναία γύρω στα πενήντα ή τα εξήντα της χρόνια. Με πετσοκομμένη σύνταξη ή μειωμένο μισθό. Μάλλον με άνεργα παιδιά. Με αρκετό θυμό να βράζει μέσα της τον τελευταίο χρόνο. Με το καπάκι να έχει φύγει εδώ και καιρό. Ξύπνησε. Ντύθηκε. Την περίμενε. «Παλιοβλαχάρα». Ούτε γιαούρτια, ούτε ξύλο. Ο θυμός της όλος, συνοψίζεται σε μια λέξη.

Αν και είμαι κατά της οποιαδήποτε αποδοκιμασίας, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με το χαρακτηρισμό. Όλες αυτές οι πληροφορίες που βγαίνουν στις όχθες του τηλεοπτικού βάλτου τον τελευταίο καιρό, μεγαλώνουν την οργή μας. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης είναι το αλάτι στις πληγές μας. Μπορούμε να πατήσουμε το off του τηλεκοντρόλ, αλλά μαζοχιστικά θέλουμε να ακούσουμε τα πάντα.

Για τα 200 ζευγάρια παπούτσια το χρόνο, για τις πλάκες χρυσού, για το μπότοξ, για τις «αισθητικές επεμβάσεις που είχε εμπιστευτεί σε φίλους», για τα ποσά που έδινε στα κομμωτήρια, για την θέα του μπαλκονιού της (Ακρόπολη), για το Κολωνάκι, για την κοσμική ζωή.

Μια ζωή μόνο ύλη. Ούτε καν να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της οποιαδήποτε πνευματικότητας, όπως κάνουν άλλοι με τις «φιλανθρωπίες στα ανήμπορα παιδάκια». Σαν να διαλέγεις βιβλία με την σκέψη ότι το εξώφυλλο τους, ταιριάζει με το χρώμα της βιβλιοθήκης σου.

Ναι λοιπόν, αν και επαρχιώτης, φωνάζω και εγώ «παλιοβλαχάρα» μαζί με την άγνωστη γυναίκα. Γιατί δεν είναι θέμα καταγωγής ο επαρχιωτισμός. Είναι μια στάση ζωής που μπορείς να την συναντήσεις είτε στην Αθήνα, είτε στην επαρχία. Είναι η φιλοσοφία του «να αρπάξουμε ότι προλάβουμε πριν τα αρπάξουν άλλοι». Είναι το «κορόιδο είσαι ρε μαλάκα, που δεν θα απλώσεις το χέρι σου;». Είναι το «τώρα που γυρίζει». Είναι το «θα το πάρω πρώτος και άμα μείνει κάτι μου το δίνετε». Είναι οι πρώτοι του χωριού που μέσα σε ένα βράδυ έγιναν πρώτοι στην πόλη. Είναι το Θήβα-Παρίσι σε μια νύχτα. Είναι το «κουτή είσαι βρε που θα χάσεις την ευκαιρία;»

Η εποχή που κάθε μέρα γεννιέται και ένα καινούριο σύμβολο έφτασε. Η σύζυγος συμβολίζει έναν επαρχιωτισμό χωρίς φραγμούς. Αποδοκιμάζεται. Σίγουρα της αξίζει. Καλό όμως είναι, καθώς κολυμπάμε μέσα σε αυτό το ποτάμι θυμού, που και που να κάνουμε ένα διάλειμμα για να σκεφτούμε. Ίσως, πριν χρόνια να είχαμε ξεφυλλίσει ένα περιοδικό. Να είχαμε ζηλέψει την παριζιάνικη χλιδή του ζεύγους. Ή να είχαμε ζηλέψει τον «Άκη που το λέει η καρδούλα του» σε αυτή την ηλικία. Τότε όλα ήταν αλλιώς. Τότε ήμασταν και εμείς αλλιώς. Τότε μπορεί να συμβόλιζαν κάτι άλλο. Ίσως για κάποιους να συμβόλιζαν την επιτυχία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ