Η Εκκλησία αλώβητη μέσα στην κρίση.

Facebook Twitter
0

εικόνα via

Η κρίση ταρακουνάει τους πάντες. Πολιτικοί με υπερυψωμένο φρύδι και λόγο-κασέτα πριν μερικά χρόνια, τώρα μιλούν για τις ευθύνες που έχουν, αν και δεν το εννοούν, φοβούμενοι τις αντιδράσεις του όχλου.  Τηλεοπτικά πρόσωπα που φωτογραφίζονταν με μισάνοιχτο στόμα και λαλίστατοι έλεγαν ότι τους κατέβει για να βγει η ατάκα του εξώφυλλου, τώρα αισθάνονται υποχρεωμένοι να πουν «Δόξα το Θεό που έχουμε δουλειά», ακόμα και κάτι πλούσιες αισθάνονται υποχρεωμένες να μιλήσουν για το ότι το παρακάναμε την τελευταία δεκαετία. Δεν είναι κανένα δυνατό ταρακούνημα για αυτούς. Ένας «σεισμούλης»(σ.σ Τι υπέροχη λέξη!) όπως θα έλεγε κάποιος, μερικές ρωγμές, μπροστά στην κατάρρευση απ τη μια μέρα στην άλλη, τόσων ζωών απλών ανθρώπων.

Με έκπληξη διαπιστώνω ότι ένα πράγμα δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει η κρίση, όχι ταρακουνήσει, όχι ρωγμή, ούτε καν μια σφαλιάρα δεν τους έχει δώσει για να αναρωτηθεί: Μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξω λιγάκι;

Η Εκκλησία μας λειτουργεί στην κρίση, όπως θα λειτουργούσε ένας αδίστακτος επιχειρηματίας που έχει κέρδη και βλέπει τους ανταγωνιστές του να αποδυναμώνονται μέρα με τη μέρα. Προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη, περισσότερη επιρροή, να υψώσει ανάστημα μέσα στην καταστροφή. Τώρα είναι η ώρα για να αυξηθούν οι πιστοί, να τρομοκρατηθούν περισσότερο απ τα λογύδρια που βγαίνουν απ τους άμβωνες, να ακυρώσει τα βλάσφημα ήθη και έθιμα, να στραφεί ενάντια ακόμα και το Βασιλιά Καρνάβαλο(!) και να βάλει στην θέση τους όσους θέλουν να γίνουν στάχτη αντί για κερδοφόρα πτώματα (σ.σ Απ τις σαράντα μέρες μέχρι το χρόνο, να ήξερες αγόρι μου πόσο μπαίνω μέσα αν τον κάψουν!).

Παρατηρώ τους εκπροσώπους του θεού στη γη. Χτυπάνε όποτε βρουν  ευκαιρία. Στα κανάλια το βλέμμα τους είναι ίδιο και απαράλλαχτο με αυτό της προ κρίσης εποχής. Τα ράσα τους οι ίδιες κοιλιές τα τσιτώνουν. Και στο στόμα τους η απόλυτη αλήθεια, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Άλλωστε 20 εξώφυλλα της Ελεύθερης ώρας συμφωνούν: Την κρίση την είχαν προβλέψει τα ιερά βιβλία της Εκκλησίας μας. Ορίστε και οι προφητείες του Γέροντα Παϊσιου αν δεν πιστεύεις και δώρο ένα κομποσχοίνι, για να μετράς τα χρόνια του Θηρίου, άπιστε Θωμά!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ