Η επιστολή του Ολυμπιονίκη και το κόστος μιας ενήλικης απόφασης

Facebook Twitter
0

παιδί

Όταν διάβασα την ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο Πύρρος Δήμας για τους λόγους που τον οδήγησαν στην υποψηφιότητα, μονολόγησα:

«Είσαι ενήλικας. Τι ακριβώς θες από την ζωή μας»;

«Και πιστέψτε με, ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση. Ίσως η πιο δύσκολη που έχω πάρει στη ζωή μου», «Δεν έχω να κερδίσω κάτι από την πολιτική», «Δεν έχω ανάγκη να μπω στην πολιτική», «Αισθάνομαι υποχρεωμένος να βγω μπροστά, να εκπροσωπήσω την Ελλάδα που μπορεί να καταφέρει ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι αντίξοες και οι πιθανότητες εις βάρος της», «Βάσανο είναι, όχι προνόμιο»

Μια παράγραφος με δικαιολογίες. Ένας άντρας σε δημόσια απολογία. Για μια απόφαση που πήρε. Για το «Ναι» που είπε, για το «Όχι» που δεν είπε. Ένα «τραβάτε με και ας κλαίω, πρέπει να σας σώσω».

Ένας ενήλικας που απολογείται για μια απόφαση που πήρε, είναι πιο κουραστικός από ένα παιδί που δεν γίνεται το δικό του.

Αν αφήσουμε μετάλλια και συναισθηματισμούς, και δούμε τον Δήμα ως ενήλικα άντρα, όπως είναι και όπως οφείλουμε, τότε αυτή η επιστολή δεν έχει κανένα νόημα. Ή σχεδόν κανένα.

Μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο έγραψε την επιστολή. Άνηκε σε όλους, τώρα διάλεξε στρατόπεδο. Τον αγαπούσαν όλοι, τώρα τι θα συμβεί;

Χμ. Αυτό είναι το τίμημα των δύσκολων αποφάσεων: Δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους.

Μπορώ επίσης να κατανοήσω, την ανάγκη του για χειροκρότημα ξανά. Θέλει να τα καταφέρει κάπου αλλού, σε άλλο γήπεδο. Θέλει να ξαναβάλει το γκολ, όπως οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές στα φιλικά τους παιχνίδια.

Ξεχνάει όμως, ότι ο αγώνας δεν είναι φιλικός. Και το κοινό της εξέδρας δεν συγχωρεί αυτή τη φορά τα φάουλ. Είναι ο πιο κρίσιμος τελικός. Όπως όλοι οι αγώνες της ενήλικης ζωής. Αν ποντάρει στο παρελθόν του, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί. Το κοντέρ έχει μηδενίσει. Δεν κρίνεται ο «Πύρρος μας» αλλά ο πολιτικός Δήμας. Αν δεν τα καταφέρει, τον περιμένει η ίδια μοίρα με όλους τους άλλους. Διάλεξε δύσκολη εποχή για τέτοιες αποφάσεις.

Όλοι θα θέλαμε να είμαστε για λίγο παιδιά, να σπάζαμε με τη μπάλα το τζάμι και ο μπαμπάς να πλήρωνε τα σπασμένα. Όλοι όμως είμαστε ενήλικες και πληρώνουμε ή θα έπρεπε να πληρώνουμε τα σπασμένα. Το ίδιο και ο Πύρρος Δήμας. Οι δικαιολογίες περιττές.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ