Η ηδονή της πτώσης των άλλων.

Facebook Twitter
0

Ένα είναι σίγουρο για την ανθρώπινη φύση: Όσο την παρακολουθείς, δεν πλήττεις ποτέ. Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τις αντιδράσεις των ανθρώπων, απέναντι στην πτώση του παλιού κόσμου. Απέναντι σε  αυτά τα media που τροφοδότησαν τις υγρές φαντασιώσεις τους, τις ετικέτες που όταν έπεφταν πάνω τους έκαναν να πιστεύουν ότι είναι ενδιαφέροντες, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς με τις ναζιάρικες φωνούλες των παραγωγών που έθρεψαν τα σκυλάδικα όνειρα, τους εισαγωγείς ρούχων που έκαναν αποκριάτικα πάρτι Ιούλιο μήνα, τα κορίτσια των μεσημεριανών εκπομπών που πετάχτηκαν άρον-άρον στον πραγματικό κόσμο, γιατί «το κουτσομπολιό πια δεν πουλάει». Περίμενα να παραμείνουν αδιάφοροι απέναντι σε αυτές τις πτώσεις. Ότι θα έμεναν  απασχολημένοι με την δική τους δύσκολη επιβίωση απ εδώ και πέρα. Ότι δεν θα χτυπούσαν τον χτυπημένο. Πόσα λίγα ξέρω για τους ανθρώπους.

Η κατσίκα του γείτονα, πάντα ήταν το πρόβλημα. Όταν δε ο γείτονας αποτελεί την φαντασίωση για την ιδανική  ζωή που έχουμε ονειρευτεί, τότε η κατσίκα του είναι διπλό πρόβλημα. Και όταν ψοφήσει, η χαρά είναι διπλή. Και δεν έχει σημασία αν και η δική μας κατσίκα έχει ψοφήσει, το σπίτι μας έχει πάρει φωτιά και εγκαταλείπουμε τα πάντα τρέχοντας. Θα βρούμε τον χρόνο και την διάθεση για να σκεφτούμε το κακό που έπαθε ο διπλανός, με χαιρεκακία, απελευθερωμένοι απ τις τυπικότητες, «Αχ, τι έπαθε ο κακομοίρης», χωρίς μάσκα πια, γιατί όταν όλα γύρω σου καταρρέουν το τελευταίο που θα σκεφτείς είναι το πώς φαίνεσαι. Μέσα στην καταστροφή το φαίνεσθαι πάει περίπατο.

Ίσως όλα αυτά είναι λεπτομέρειες, μπροστά σε αυτό που έρχεται. Μπορεί να είναι και ένα παραληρηματικό κείμενο, βράδυ Κυριακής, την χειρότερη ώρα της εβδομάδας, την ώρα που η πραγματικότητα σού κάθεται στο σβέρκο σαν βαριεστημένο ιγκουάνα. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η στάση των ανθρώπων, τόσο στην ψηφιακή όσο και στην πραγματική ζωή, μου προκαλεί λύπη.

Περίμενες από ένα λαό, που επικαλείται τους αρχαίους προγόνους του με την πρώτη ευκαιρία, να έχει μάθει κάτι απ' από αυτούς. Είναι όμως όλοι στο Κολοσσαίο διψασμένοι για αίμα. Βρήκες ρωμαϊκή εκδίκηση, όπως κάποτε έβρισκες ρωμαϊκά όργια.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ