I love Athens #7

Facebook Twitter
0

(Τα σπιτάκια στα Αναφιώτικα , το όραμα του Πικιώνη  , το μέντιουμ Sulaiman και το βραβείο "Καψούρα με την πόλη μου" )

Αναφιώτικα

Την πρώτη φορά που ήρθα στα Αναφιώτικα αναρωτήθηκα τι είδους άνθρωποι μένουν σε αυτά τα σπιτάκια .Άλλη μια βόλτα με ήλιο εδώ πάνω και δεν κατάφερα να δω κανέναν από δαύτους .  Μόνο απλωμένα ρούχα , γάτες και το πιο ταλαιπωρημένο φυτό της Αθήνας.

Αν είχε στόμα θα φώναζε «Ηλίθιε κόψε με το ξυραφάκι την ανία σου και άσε με στην ησυχία μου .Για φωτοσύνθεση τα έχω όχι για αφιερώσεις»

Φαντάζομαι ότι μέσα σε αυτά τα σπιτάκια κατοικούν βασανισμένοι καλλιτέχνες .Φτωχοί και τυχεροί την ίδια στιγμή (ένας άκληρος θείος πέθανε και τους άφησε αυτά τα σπίτια με την σούπερ θέα ) ,δεν πληρώνουν νοίκι αλλά κατά τα άλλα ζουν  μόνο με τα βασικά.Μερικές φορές τους κόβουν και το ρεύμα γιατί οι πίνακες τους μένουν απούλητοι .Ο γκαλερίστας θέλει φωτεινότερα χρώματα αλλά αυτοί επιμένουν στα σκούρα γιατί είναι  καταραμένοι  .Τα βράδια διαβάζουν Μποντλέρ  με την λάμπα.Καθώς κατεβαίνω μέσα από τα στενά δρομάκια  ακούω τον ήχο μιας τηλεόρασης .Παίζει Τατιάνα

Δημήτρης Πικιώνης

Είναι το τελευταίο Σάββατο στο Μουσείο Μπενάκη , αφιερωμένο στον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη .Δεν με ενδιαφέρει η αρχιτεκτονική παρασύρθηκα από φίλους .Καθώς παρατηρώ τα σχέδια θαυμάζω όλο και περισσότερο το όραμα αυτού του ανθρώπου .Προσάρμοσε την αρχιτεκτονική στο περιβάλλον όχι το αντίθετο .Στην αίθουσα προβολής παίζει η εκπομπή Πανόραμα με πλάνα από την παιδική χαρά της Φιλοθέης .Ένας συνάδελφος του μιλάει για τον σεβασμό που έδειξε ο αρχιτέκτονας απέναντι σε όλες τις κουλτούρες των λαών του κόσμου  και για το πως η αγάπη αυτή φαίνεται καθαρά μέσα στο έργο του.

Όταν βγαίνουμε έξω βρίζω από μέσα μου το εκπαιδευτικό μας σύστημα ,που μας φορτώνει με ένα κάρο περίπου άχρηστες πληροφορίες και αγνοεί το έργο σημαντικών ανθρώπων .Μάλλον βρίζω τον εαυτό μου που έμαθε τον Πικιώνη τώρα τελευταία …


Μέντιουμ Sulaiman

Δεν ξέρω αν υπάρχει Αθηναίος που δεν έχει πάρει αυτό το χαρτάκι βγαίνοντας απ το μετρό .Είναι το διαφημιστικό του Πνευματιστή Sulaiman(Μέντιουμ μεγάλο σημαντικό) .Πρέπει να έχει μια ομάδα ανθρώπων διασκορπισμένη σε όλη την Αθήνα .Είναι η πέμπτη φορά που το διαβάζω . «Μπορώ να κάνω τους ερωτευμένους καλύτερα από πριν. Μπορώ να κάνω αγνώστους μεταξύ τους ανθρώπους να ερωτευτούν Επίσης δίνω πανίσχυρο φυλακτό για προστασία .Λύνω σημαντικές δικαστικές υποθέσεις σεξουαλικού περιεχομένου .Επιτυχίες επαγγελματικές συμβουλές και πολλά άλλα» .Μου αρέσει το θράσος των αντρών με τις κελεμπίες (συνήθως καφέ) όταν σου δίνουν το διαφημιστικό .Σε κοιτάνε κατάματα λες και αν αρνηθείς να το πάρεις θα έρθουν όλες οι κατάρες από το στρατηγείο τους στην Αχαρνών , πάνω σου .

Υ. Γ

Βραβείο "Καψούρα με την πόλη μου"


Σε τοίχο στην Πλάκα


0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ