ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η ταινία «Το κυνήγι» και το «σπορ» της συκοφαντίας

Facebook Twitter
0

Σκηνή απο την ταινία "Το κυνήγι"

Στην ταινία «Το κυνήγι» που βγήκε αυτή την εβδομάδα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας, το ψέμα ενός παιδιού εξαπλώνεται σαν ιός ανάμεσα στους κατοίκους της επαρχιακής πόλης. Ο ήρωας από αγαπητός γίνεται το απόλυτο αντικείμενο του μίσους για την μικρή κοινωνία, ο σάκος του μποξ όπου ο καθένας δικαιούται να δώσει όσα χτυπήματα θέλει πάνω του (σ.σ εκτονώνοντας με αυτό τον τρόπο τα χτυπήματα που έχει δεχτεί ο καθένας τους από την ζωή). Ο κόσμος έβγαινε από το ΙΝΤΕΑΛ συζητώντας για την ταινία, σε μια προσπάθεια να διώξει το πάγωμα που του είχε προκαλέσει το φιλμ (σ.σ Δεν ακουγόταν τίποτα στην αίθουσα. Νόμιζες ότι και τα κινητά είχαν παγώσει εκείνο το βράδυ). Το αισθανόσουν στον αέρα καθώς έβγαινες από το σινεμά: Το φιλμ είχε χτυπήσει κάποια ευαίσθητη χορδή του κοινού.

Φαντάζομαι ότι αρκετοί θα έμειναν στο «διαβολικό» μυαλό των μικρών παιδιών που μπορούν να σκεφτούν οτιδήποτε για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των μεγάλων.

Είναι όμως οι συκοφαντίες για τον διπλανό μας κάτι άγνωστο για τους περισσότερους ενήλικες; Μάλλον όχι. Αν ρίξεις μια ματιά γύρω σου, με λίγη προσοχή, μπορείς να δεις ότι είναι το αγαπημένο «σπορ». Οι φήμες, η ρετσινιά που κολλάμε στον διπλανό μας, το κακοπροαίρετο κουτσομπολιό είναι μια καθημερινή ευχάριστη ασχολία για πολλούς. Μπορεί να έχεις παρακολουθήσει μια κακή συνήθως φήμη για κάποιον, να εξαπλώνεται σαν ντόμινο στον μικρόκοσμο ενός γραφείου (σ.σ Υπάρχει ένας και μόνο κανόνας: ποτέ δεν διαδίδουμε καλές φήμες). Ή αν έχεις μεγαλώσει σε χωριό να ακούς τα κουτσομπολιά για την ζωή των άλλων κάθε μέρα και κάθε μέρα σαν τζόκινγκ ρουτίνας που στο τέλος δεν καις λίπος αλλά το λιγοστά εγκεφαλικά σου κύτταρα.

Ακόμα και στην σημερινή εποχή της κρίσης το «σπορ» παραμένει στα πάνω του. Ναι, ναι οι άνθρωποι έχουν ΤΑ προβλήματα αλλά πάντα υπάρχει χώρος και χρόνος για να διαδόσεις μια φήμη, να πεις μια κακία (σ.σ και αν πιάσει έπιασε αν όχι next time), να γεμίσεις λιγάκι το κενό σου.

«Είναι ελάχιστοι αυτοί που το κάνουν. Υπερβάλεις» θα πει κάποιος. Είναι οι περισσότεροι απαντώ και θα το αιτιολογήσω: Ο κίτρινος τύπος, τα περιοδικά για τις ζωές των διάσημων, υπάρχουν γιατί καλύπτουν μια ανάγκη μας. Την ανάγκη μας να μάθουμε κάτι (δεν έχει σημασία αν είναι αλήθεια ή ψέμα) και να το διαδώσουμε.

Και τώρα μάλιστα που η ψηφιακή εποχή σου δίνει την δυνατότητα να γίνεις «παγκόσμιος παίκτης» μπορείς να παίξεις το παιχνίδι χωρίς να έχεις ανάγκη την κίτρινη δημοσιογραφία. Να γράφεις ότι θες, να διαδίδεις πίσω από την μάσκα της ανωνυμίας ότι σου κατεβαίνει στο κεφάλι για τον οποιοδήποτε, να προσθέτεις, να αφαιρείς, ταγμένος στον «ωραίο» αγώνα της συκοφαντίας των πάντων.

«Ναι, αλλά η αλήθεια θα λάμψει» ακούω κάποιους να φωνάζουν. Τώρα είστε αθώοι ή κάνετε τους αθώους; Μα η αλήθεια δεν μετράει! Δείτε τις διαψεύσεις που αναγκάζονται να κάνουν οι κουτσομπολίστικες εφημερίδες. Μέσα σε ένα τετραγωνάκι μικρής αγγελίας. Τι σου μένει στο τέλος μέσα στο κεφάλι; Το ψέμα με τα τεράστια γράμματα ή τα ψιλά γράμματα της διάψευσης;

Και κάπως έτσι τελειώνει και η ταινία όπου ο ήρωας δικαιώνεται, όλα αρχίζουν πάλι να κυλάνε ρολόι αλλά στο εξαιρετικό φινάλε τον περιμένει μια έκπληξη, αυτό που ξέρουν όλοι οι συκοφάντες και καλοί «παίχτες». Η αλήθεια λάμπει αλλά η φήμη συνεχίζει να σέρνεται έχοντας επιβιώσει. Όπως οι κατσαρίδες μέσα στα ραδιενεργά απόβλητα.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ