Κάτι για τα θηρία κάθε Θύρας

Κάτι για τα θηρία κάθε Θύρας Facebook Twitter
Ρίσαρντ Καπισίνσκι
0

 

Κάτι για τα θηρία κάθε Θύρας Facebook Twitter

Αφιερωμένο σε όλες τις Θύρες και τα θύματα τους...

Στη Λατινική Αμερική, έλεγε, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και στην πολιτική είναι ελάχιστη. Είναι μακρύς ο κατάλογος των κυβερνήσεων που έπεσαν ή ανατράπηκαν από το στρατό γιατί έχασε η εθνική ομάδα. Οι παίκτες της ομάδας που χάνει αποκαλούνται από τον Τύπο προδότες της πατρίδας. Όταν η Βραζιλία κέρδισε στο Μεξικό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ένας βραζιλιάνος φίλος μου, πολιτικός πρόσφυγας μου είπε με απελπισία:

«Η στρατιωτική Δεξιά εξασφάλισε τουλάχιστον πέντε χρόνια ήσυχης διακυβέρνησης».

 Στην πορεία της για την κατάκτηση του τίτλου της παγκόσμιας πρωταθλήτριας η Βραζιλία κέρδισε την Αγγλία. Η εφημερίδα του Ρίο ντε Τζανέιρο Jornal dos Sportes σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Ο Ιησούς προστατεύει την Βραζιλία» εξηγούσε το λόγο της νίκης: «Όσες φορές η μπάλα πήγαινε προς το τέρμα μας και το γκολ φαινόταν αναπόφευκτο, ο Ιησούς κατέβαζε το πόδι του από τα ουράνια κι έστελνε την μπάλα έξω». Το άρθρο ήταν εικονογραφημένο με σχέδια που απεικόνιζαν το υπερφυσικό αυτό φαινόμενο.

 Όποιος πηγαίνει στο γήπεδο μπορεί να χάσει τη ζωή του. Ας πάρουμε τον αγώνα όπου το Μεξικό έχασε από το Περού ένα-δύο. Ένας απαρηγόρητος οπαδός φώναζε ειρωνικά: «Viva Mexico!». Έπειτα από λίγο χάνει τη ζωή του λιντσαρισμένος από το πλήθος. Μερικές φορές όμως τα παθιασμένα αισθήματα εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Ύστερα από τον αγώνα όπου το Μεξικό κέρδισε το Βέλγιο ένα-μηδέν, ο μεθυσμένος από ευτυχία Αουγκούστο Μαριάγκα, διευθυντής φυλακών για ισοβίτες στο Τσιλπανσίνγκο της πολιτείας Γκερέρο του Μεξικού, τρέχει με το πιστόλι στο χέρι, πυροβολεί στον αέρα και, φωνάζοντας «Viva Mexico!», ανοίγει όλα τα κελιά κι απελευθερώνει εκατόν σαράντα δύο επικίνδυνους βαρυποινίτες. Το δικαστήριο αθωώνει τον Μαριάγκα «γιατί» διαβάζουμε στην απόφαση «ενήργησε με πατριωτικό οίστρο».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Πολωνού δημοσιογράφου Ρίσαρντ Καπισίνσκι (1932-2007)

«O πόλεμος του ποδοσφαίρου», εκδόσεις Μεταίχμιο.

 


 

Στην φωτογραφία ο Ισπανός δημοσιογράφος με το ψευδώνυμο Antonio Salas. Kανένας δεν ξέρει το πραγματικό όνομα, κανένας δεν έχει δει το πρόσωπο του. Η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση που είχε μαζί του η εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» στη Μαδρίτη κάτω από άκρα μυστικότητα. Πριν από κάποια χρόνια, το κανάλι στο οποίο δούλευε, το ισπανικό TV5, του ανέθεσε μια έρευνα για τις νεοναζιστικές οργανώσεις που δραστηροπιούνταν στην Ισπανία. Έζησε μαζί τους για έναν χρόνο και κατέγραψε τα όσα είδε στο βιβλίο του «Ημερολόγιο ενός σκινχεντ».

Σήμερα ο δημοσιογράφος κυκλοφορεί σαν «φάντασμα» στην εκπομπή εμφανίστηκε με μάσκα, αυτήν που χρησιμοποιεί για να κυκλοφορεί στην Ισπανία.

Απόσπασμα από τις δηλώσεις του στην εκπομπή

 

 

«Οι νεοναζιστικές ομάδες και οποιαδήποτε κλειστή ομάδα,  που πραγματοποιεί εγκληματικές πράξεις  είναι πολύ υποψιασμένες.  Δεν είναι εύκολο να εισβάλεις από το πουθενά σε έναν οργανισμό τέτοιου τύπου»

 

«Δε φτάνει απλά να ξυρίσεις το κεφάλι σου, να  φορέσεις ένα μπουφάν  ή μπότες Μάρτιν και να αλλάξεις το στυλ σου. Πρέπει να προσπαθήσεις να σκεφτείς σαν και αυτούς.  Να ζήσεις σαν και αυτούς . Να κουβαλάς 24 ώρες την ημέρα αυτή την καινούρια σου προσωπικότητα»

 

«Πρέπει να διαβάσεις όλα τους τα ενημερωτικά δελτία, τα φανζίν... Το βιβλίο που εγώ είχα στο κομοδίνο μου ήταν το “Ο Αγών μου” του Χίτλερ, που το είχα σχεδόν μάθει απέξω. Άκουγα συνεχώς τη μουσική τους  για να μάθω τους στίχους των τραγουδιών τους. Συνεργάστηκα με περιοδικά και ιστοσελίδες τους»

 

«Ο πρώτος ξυλοδαρμός  ήταν σε ένα γάλλο που ονομαζόταν Ντιντιέρ και βρέθηκε στο Μπερναμπέου μόνο για να δει το γήπεδο. Τα Σαββατοκύριακα αυτός ο δρόμος είναι επικράτεια των σκιν.  Και ο νεαρός τουρίστας έκανε το λάθος όντας μαύρος να περπατήσει σε αυτό το δρόμο», θυμάται.  «Αλλά  μου φαίνεται ακόμη χειρότερο όταν οργανώνονται ομάδες  αυτό που ονομάζουν «κυνήγια» σε ιερόδουλες ,  σε μαύρους σε λατινοαμερικάνους , σε μετανάστες σε οποιοσδήποτε μπορεί να είναι αντικείμενο της βίας των νεοναζί»

 

«Δεν τους έφτανε να επιτίθενται σε κάποιον. Δεν περιορίζονταν στην επίθεση  αλλά έπαιρναν και τρόπαιο. Και άμα είχε πάνω και αίμα ακόμα καλύτερα γιατί έδειχνε  ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι είχαν επιτεθεί. Πάντα όμως με τον άνανδρο τρόπο, πισώπλατα, πέντε εναντίον ενός , που δεν έχει τίποτα το ηρωικό, για να δείξουν ότι επιτέθηκαν και να επιδείξουν τα αποδεικτικά για αυτό»

 

«Συναντάμε μια πολιτικοποίηση των κερκίδων. Οι κερκίδες είναι ένας πολύ καλός τόπος διαφήμισης, καθώ ό,τι συμβαίνει στις κερκίδες μεταδίδεται  σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια . Για αυτό βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις στις κερκίδες του ποδοσφαίρου οποιασδήποτε ομάδας της Ευρώπης πως ξεδιπλώνουν τα πολιτικά πανό  ιδεολογικά συνθήματα , μηνύματα μιας ακραίας  πολιτικής τάσης , της άκρας δεξιάς αλλά και της άκρας αριστεράς»

 

«Το πρόβλημα με αυτή την ερεύνα  ήταν ότι κατάφερε να τραβήξει για πρώτη φορά πώς ένα γκρουπ νεοναζί , όπως η Ultra Sur, εμπορευόταν τα διαρκείας που του χάριζε η Ρεάλ Μαδρίτης και που κανονικά δεν είναι προς πώληση».

(Από το Tvxs.gr)

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ