Είναι πάρα πολύ παράξενος ο μηχανισμός της μνήμης. Μια μόνο σταγόνα είναι το καύσιμο για να πάρει μπροστά και να ανασύρει εικόνες και σκηνές από το παρελθόν που νόμιζες ότι δεν έχεις καν αποθηκεύσει. Αρκεί η εισαγωγή από ένα ποπ κομμάτι για να ξαναέρθουν όλα στο μυαλό σου με διαύγεια. Έτσι, περιμένοντας προχθές στο Σύνταγμα το φανάρι, (σ.σ Εκείνο που χρειάζεσαι ταχύτητα σπριντερ για να το περάσεις γιατί δεν γίνεται πράσινο ποτέ) αρκούσε η εισαγωγή του Need you tonight των INXS από το ανοιχτό τζάμι του αυτοκινήτου, για να θυμηθώ που ήμουν όταν άκουσα για το θάνατο του Michael Hutchence:Σκοπός στο φυλάκιο Ποσειδώνιο. Ακόμα και το χρώμα του τρανζίστορ(κίτρινο), το νούμερο (4-6) και το φαρμακερό σχόλιο κάποιου την επόμενη μέρα: «Πόσους θα φάμε μέχρι να απολυθούμε;». Η αστεία σκέψη ότι όλο το σύμπαν περιστρέφεται γύρω από το τι κάνεις εσύ στα καλύτερα της.
Όμως είχε κάποιο δίκιο. Το Μάρτιο του 1997 ο ραπερ Notorious Big είχε πέσει νεκρός από πυροβολισμούς στο Λος Άντζελες, λίγους μήνες μετά το θάνατο του ραπερ 2Pac. Η πριγκίπισσα Diana θα σκοτωνόταν την τελευταία μέρα του Αυγούστου της ίδιας χρονιάς σε τροχαίο (σ.σ Από τον ίδιο άνθρωπο θα μαθαίναμε τα πρώτα ανέκδοτα που κυκλοφόρησαν μετά τον θάνατο της) και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς ο τραγουδιστής των INXS στα 37 του θα βρισκόταν νεκρός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε. Βέβαια, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς πέθανε και ο συγγραφέας Γουίλιαμ Μπάροουζ, αλλά δεν θυμάμαι να άκουσα κάτι για αυτόν στο ΚΨΜ.
Όλη αυτή η παραφιλολογία γύρω από τον τρόπο που πέθανε ο τραγουδιστής των INXS είχε διάρκεια, γιατί ο Hutchence πέτυχε να «τερματίσει» τον χαρακτηρισμό του sex symbol μέσα από τον ίδιο του τον θάνατο. Ήταν αυτοκτονία; Ήταν θάνατος απο ναρκωτικά; Ήταν μόνος του την ώρα του θανάτου του;Τον «πέθανε» η Paula Yates; Αν πέθαινε σήμερα με αυτόν τον τρόπο ίσως να είχαμε τις απαντήσεις στο πιάτο του instagram.
Όμως, πέρα από τον θάνατο του τραγουδιστή τους, οι INXS άφησαν πίσω τους καλά ποπ κομμάτια και γύρισαν μερικά από τα ωραιότερα βίντεο κλιπ. Όπως αυτό για την μπαλάντα του Never Tear Us Apart που γυρίστηκε σε γειτονιές της Πράγας. Ο σταρ λάμπει μόνο και μόνο επειδή αναπνέει ανάμεσα στο ανώνυμο πλήθος. Δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο πέρα από το να περπατάει πάνω στα φθινοπωρινά φύλλα και να κοιτάει στα μάτια το κορίτσι. Μια εικόνα του ποπ σταρ γεμάτη αυτοπεποίθηση που φαντάζει ρετρό, σε μια εποχή που η Nicki Minaj χρειάζεται να κουνήσει πολλές φορές τα οπίσθια της για να της ρίξουμε μια δεύτερη ματιά.
6 από τα αγαπημένα μου βίντεο κλιπ
1.
Σκηνοθετημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ακυρώνεται ο χρόνος. Μου αρέσει η σκηνή στο νεκροταφείο που περπατάει με την πλάτη γυρισμένη:
2.
Κάθε φορά που θα το ακούσω τυχαία μου έρχονται στο μυαλό η πρώτη σκηνή και ο τίτλος του άλμπουμ. Σατανικό κόλπο για να σου αποτυπωθεί στην μνήμη. Έχω την εντύπωση ότι αρκετοί djs στις μέρες μας το αγαπούν:
3.
Και πάλι η εισαγωγή σε αρπάζει από τα μούτρα. Αποθέωσε τις ξανθιές χωρίς να τις γελοιοποιήσει. Η φυσαρμόνικα:
4.
Το ασπρόμαυρο. Η απλότητα του:
5.
Το πιάνο στην αρχή. Η ορχήστρα. Το ότι στην αρχή φαντάζει κάπως γλυκερό για να «εκραγεί» στη μέση:
6.
Η σκηνή με τις νταλίκες που ετοιμάζονται να συγκρουστούν. Η τελευταία σκηνή:
Απόσπασμα απο την εκπομπή Big Breakfast της Paula Yates με καλεσμένο τον Michael Hutchence. Το λιγότερο που μπορείς να πεις είναι ότι υπάρχει χημεία ανάμεσα τους...
σχόλια