Λονδίνο

Λονδίνο Facebook Twitter
0

To κρύο του Λονδίνου τρυπάει τα κόκαλα αλλά στο κουβανέζικο του Camden η θερμοκρασία έχει ανέβει. Είναι γύρω στις δέκα το βράδυ και το μαγαζί έχει γεμίσει με νεαρούς λατίνους  που χορεύουν και μεσήλικες που ακούν ακίνητοι την μπάντα, με το βλέμμα καρφωμένο στον τραγουδιστή , σαν ξαδέρφια του Αλ Πατσίνο στον Σημαδεμένο .Οι γυναίκες μελαχρινές στην πλειοψηφία τους  απόλυτα cool βγάζουν τα παπούτσια τους και απλώνουν τα πόδια τους όταν κουράζονται απ το χορό πάνω στις καρέκλες. Δεν είναι γκέτο. Σου φαίνεται έτσι γιατί οι έλληνες τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει τόσο «ποζεράδες» όταν βγαίνουμε, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι μεταλλάδες. 

Η μπάντα που τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει μαζική υστερία στο Λονδίνο είναι οι Kings of Leon.Τα μικρά διαμαντάκια Sex on Fire και  Use Somebody παίζονται συνέχεια στα ραδιόφωνα και το μετρό έχει γεμίσει με διαφημιστικές καταχωρήσεις του γκρουπ.Ακούγονται παντού  σε ένα Λονδίνο που είναι στολισμένο αλλά δεν έχει πάθει υστερία με το θέμα. 

Τα τεράστια μπλε δίχτυα της Oxford street είναι εντυπωσιακά αλλά ο narcoleptic είχε δίκιο(thanks). Η Carnaby streetέχει τον καλύτερο στολισμό με τους τεράστιους χιονάνθρωπους και τα λευκά αστέρια να δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα σε ένα δρόμο που αν δεν σου έχουν μιλήσει για αυτόν δύσκολα θα πέσεις κατά τύχη πάνω του.Τα πρωινά η Oxford street είναι η Μέκκα των ψώνιων (και της κάθε ψωνάρας ).

Είναι η πρώτη μέρα των εκπτώσεων στο Λονδίνο και μαθαίνουμε ότι έχει γίνει θέμα ακόμα και στα ελληνικά κανάλια.Οι εκπτώσεις είναι πάνω από 50% και όλοι έχουν ξεχυθεί μετά την Βoxing day στους δρόμους. Την παράσταση φυσικά κλέβουν οι γιαπωνέζες . Είναι παντού. 

 Μικροκαμωμένες χωμένες μέσα σε σκούφους και κουκούλες περιμένουν υπομονετικά στις ουρές των επώνυμων ρούχων που στα περισσότερα μαγαζιά ξεκινούν από το ταμείο και καταλήγουν στον πεζόδρομο της Oxford Street.Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εμμονή τους μετά τον κέρινο Johny Depp στο μουσείο (ο θεός να το κάνει) Madame  Tussauds. Πέφτουν στην αγκαλιά του και φωτογραφίζονται σαν αρραβωνιάρες  μετά το δαχτυλίδι.

 Το Σαββατόβραδο στο Soho οι gays μπλέκονται με κυριλέ πενηντάρες που περιμένουν , φορώντας γούνες, για να επιβεβαιώσουν την κράτηση έξω από το Ronnie Scotts .Στην σκοτεινή πλατεία του οι dealers άφοβα πουλάνε ναρκωτικά ακριβώς όπως και στο Amsterdam :Φωνάζοντας το όνομα του ναρκωτικού στα μούτρα σου .Είναι ωραίο το Soho ακόμα και μια απλή βόλτα το βράδυ σε αυτό είναι εμπειρία. 

Στο δρόμο για την Tate modern ένας καλλιτέχνης με μοναδικό υλικό την άμμο δημιουργεί ένα καναπέ με μαξιλάρια στις όχθες του ποταμού. Ο κόσμος πετάει χρήματα από ψηλά .Το κτίριο της Tate modern είναι εντυπωσιακό αυτό όμως που μου κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι η σιδερένια αράχνη στο ισόγειο. Ο κόσμος ξαπλώνει και φωτογραφίζεται μέσα στα κλουβιά .Μένουμε  λίγο παραπάνω στους πίνακες του Bacon και του Picasso   στον τρίτο όροφο. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις τίποτα από τέχνη οι πίνακες του Bacon κόβουν την ανάσα. Είναι δύσκολο γυρίσεις την πλάτη στις μαρτυρικές μορφές που απεικονίζουν  .

 Στο Hard rock café σαραντάρηδες και πιτσιρίκια κάτω από την προστατευτική ομπρέλα του ροκ περνάνε καλά. Πίνουμε guiness κάτω από την φωτογραφία της Debbie Harry που κρατάει την Sun μέσα σε μια λιμουζίνα καθώς μια παρέα γερμανών προσκυνάει (κυριολεκτικά) των Alice Cooper που παίζει στο video wall.Τα  Hard rock café όπως και όλες οι αλυσίδες μυρίζουν «τουριστίλα» αλλά αυτό του Λονδίνου είναι πολύ όμορφο και περνάς καλά μαζί με άλλους ομόθρησκους ροκάδες 

  Την άλλη μέρα στα Harrods οι έλληνες είναι οι μόνοι που μπορούν να συναγωνιστούν σε καταναλωτική υστερία τους γιαπωνέζους. Μια ελληνίδα μητέρα σκύβει και λέει στην κόρη της «Πάρε αυτό .Αυτή η μάρκα δεν υπάρχει στην Ελλάδα» , μεσήλικες από γκρουπ ορμάνε πάνω στις φίρμες .Στον τελευταίο όροφο με την παχιά μοκέτα και το πιάνο πίνουμε καφέ και ανακαλύπτουμε ότι ο καπουτσίνο έχει τρεις λίρες ενώ στην μικρή μας πολιτεία πέντε Euro.Μετά από μερικές ώρες κατευθυνόμαστε στο Hyde park.

Ο κόσμος είναι θεότρελος. Κάνει τζόκινγκ φορώντας σορτς και κοντομάνικα , τα πιτσιρίκια διασκεδάζουν στο λούνα παρκ , λουκάνικα ψήνονται , skaters κάνουν κόλπα και η μόνη παραφωνία σε αυτό το «μακρύ καυτό ελληνικό καλοκαίρι» είναι το παγοδρόμιο. 

Στην επιστροφή με τα πόδια ,βλέπουμε τα φωτισμένα Harrods. Ναι το θέαμα είναι εντυπωσιακό. Μοιάζει με φωταγωγημένο αραβικό παλάτι.Πίσω στο Camden ,που θυμίζει αρκετά Βερολίνο, βλέπουμε τον κόσμο να καπνίζει έξω από τις παμπ φορώντας κοντομάνικα με την θερμοκρασία να έχει πέσει στους δυο βαθμούς κάτω από το μηδέν. 

 Αποχαιρετούμε το Λονδίνο με την Ολυμπιακή. Κατά την επιβίβαση από τα ηχεία ακούγεται ο Σάκης Ρουβάς να τραγουδάει κάτι για την Πρωτοχρονιά. Εκνευρισμένοι στέλνουμε μηνύματα σε αυτούς που έμειναν πίσω για να κάνουν Πρωτοχρονιά. Ο εκνευρισμός γίνεται μίσος όταν πριν λίγες ώρες παρακολουθούμε στην τηλεόραση την  εντυπωσιακή Λονδρέζικη Πρωτοχρονιά. 

 Υ.Γ1 

Πώς να εξαντλήσεις μια τέτοια απίστευτη πόλη μέσα σε πέντε μέρες ; 

Υ.Γ2

Το φαγητό είναι άθλιο. Οι τιμές στους καφέδες είναι ενάμιση Ευρώ κάτω από τις τιμές στην Ελλάδα. Πολλά προιόντα κοστίζουν λιγότερο απ ότι εδώ. Μήπως μας δουλεύουν κανονικότατα ;  

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ