O Λαζόπουλος, η Σταμάτη και η πείνα

Facebook Twitter
0

hungry

Χθες είδα ένα απόσπασμα από το Αλ Τσαντίρι. Ο Λαζόπουλος έπαιξε το γνωστό βίντεο, με την αποδοκιμασία της Σταμάτη. Στη συνέχεια σχολίασε με το γνωστό δεικτικό του τρόπο που θυμίζει σάτιρα αλλά και κοινωνική κριτική, αλλά που τελικά δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι.

Μπροστά σε ένα θορυβώδες ακροατήριο, που γελούσε με την κάθε του κίνηση σχολίασε για την απεργία πείνας της  Σταμάτη: «Να πάει να δώσει στις συγκρατούμενες της το χαβιάρι της, που πεινάνε πραγματικά. Δεν ξέρει αυτή τι θα πει πείνα» είπε και κοίταξε σχεδόν θλιμμένος την κάμερα, λες και από μπροστά του περνούσαν όλα τα χρόνια που πεινούσε, με το ακροατήριο να τον χειροκροτεί.

Ούτε και εγώ ξέρω τι θα πει πείνα. Κυριολεκτικά μιλώντας πάντα, δεν έχω πεινάσει ποτέ. Φαντάζομαι ότι με γεμάτα στομάχια, είστε και εσείς που διαβάζετε το ποστ αυτή τη στιγμή. Θα ήταν αστείο να ισχυριστείτε ότι πεινάτε(σ.σ ακούω και κάτι χαζομάρες ότι «θα λιποθυμήσω από την πείνα, με αυτή τη δίαιτα που έχω ξεκινήσει» αλλά κάνω πως δεν ακούω) και δεν έχετε να φάτε, αλλά έχετε υπολογιστή και ίντερνετ.

Το ίδιο και ο Λαζόπουλος. Τι ακριβώς ξέρει αυτός από την κυριολεκτική σημασία της λέξης «πείνα», δηλαδή από το να μην έχεις να φας; Απολύτως τίποτα. Μεγάλωσε και αυτός σε μια μεσοαστική οικογένεια, όπως περίπου όλοι μας, με τις δυσκολίες που έχει η ζωή, πήγε για σπουδές και μπλα, μπλα,μπλα.

Για την πείνα, μπορούν να μιλήσουν οι άστεγοι που προσπαθούν να πάρουν ένα πιάτο φαΐ από τα συσσίτια, οι άνθρωποι που τη βίωσαν στην κατοχή και που δεν θέλουν να την θυμούνται όταν φτάνει η κουβέντα εκεί, αυτοί που ζητιανεύουν κρατώντας χαρτόνια με την λέξη «Πεινάω» και ένας εξαθλιωμένος τύπος που όταν έκοψε ένα νεράντζι σε κάποιο δρόμο της Αθήνας επειδή δεν είχε να φάει δέχτηκε την παρατήρηση μιας κυριούλας, μπροστά στα μάτια μου, ρωτώντας τον γιατί το κάνει αυτό. Όμως σε όλους αυτούς κανείς δεν δίνει τηλεοπτικό βήμα. Ή όταν τους το δίνει σκύβουν το κεφάλι από ντροπή. Γιατί αυτοί βιώνουν την πείνα και δεν έχουν λόγια.

Είναι η εποχή που πρέπει να ξαναθυμηθούμε την κυριολεκτική σημασία των λέξεων. Φυσικά στην εκπομπή του Λαζόπουλου, δεν περιμένεις να γίνει κάτι τέτοιο. Όλα μπαίνουν στο μπλέντερ. Δεν μπορείς να διακρίνεις τι είναι κυριολεκτικό, τι είναι μεταφορικό, τι από όλα αυτά είναι ρόλος, τι εννοεί στην πραγματικότητα, πού τελειώνει η αλήθεια και πού αρχίζει η φάρσα. Για το κοινό του ίσως να μην έχει καμία σημασία. Για όλους τους υπόλοιπους, που δεν τους αρέσει να παίζουν με λέξεις και εντυπώσεις, μπορεί και να έχει.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ