O Moby για τον εθισμό του στο αλκοόλ

O Moby για τον εθισμό του στο αλκοόλ Facebook Twitter
0

O Moby για τον εθισμό του στο αλκοόλ Facebook Twitter

 

 

 

Το αλκοόλ

 

Συνήθως οι διάσημοι άνθρωποι μιλούν για τις καταχρήσεις τους με ένα τρόπο που αφήνει αμφιβολίες για τις προθέσεις τους. Από την μια η πολιτική ορθότητα που καλούνται να συντηρήσουν για να μην δοθεί στον κόσμο λανθασμένο μήνυμα: «Ναι, τα έκανα ναρκωτικά και μεθύσια αλλά μακριά από αυτά». Από την άλλη πρέπει να συντηρήσουν την μυθολογία του καταραμένου ειδώλου στα μάτια του κοινού τους. Θυμάμαι σε μια βιογραφία του Anthony Kiedis των Red Hot Chili Peppers να απαριθμεί τις καταχρήσεις του με τις πιο εντυπωσιακές λεπτομέρειες και να αναρωτιέμαι καθώς τη διάβαζα: «Μα πως τα θυμόταν όλα αυτά έτσι φτιαγμένος που ήταν. Και για ποιο λόγο τόσες λεπτομέρειες αν όχι για εντυπωσιασμό»;

 

Στην περίπτωση του Moby, ο οποίος μίλησε στην Guardian λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, για τα προβλήματα που είχε με το αλκοόλ, τα πράγματα είναι διαφορετικά: «Συνήθως ήμουν θλιμμένος και απογοητευμένος. Δεν υπάρχει κάτι δραματικό που να θυμάμαι από εκείνη την περίοδο. Κάτι εντυπωσιακό, όπως το να έχω οδηγήσει μεθυσμένος μια λιμουζίνα πάνω στη τζαμαρία ενός καταστήματος» λέει. Γενναία δήλωση αν σκεφτείς ότι αρκετοί διάσημοι ακόμα και όταν περιγράφουν τις καταχρήσεις τους το κάνουν με τον αέρα του ανθρώπου που πήγε στην κόλαση και επέστρεψε. Σαν να αποζητούν την αποδοχή για το «θάρρος» που επέδειξαν στην συντήρηση της εικόνας που έχει το κοινό για αυτούς. Η θλίψη και η απογοήτευση είναι για τους κοινούς θνητούς

Ένα άλλο σημείο της συνέντευξης του μου άρεσε είναι αυτό: «Πριν δέκα χρόνια ο David Bowie (σ.σ Ο Mobyείναι μεγάλος θαυμαστής του) μου έδωσε το καπέλο που φορούσε στο «The Man Who Fell to Earth» με αφιέρωση «To Moby, Love David». Μερικές εβδομάδες αργότερα ήμουν σε ένα φριχτό μπαρ. Όταν έκλεισε επέστρεψα με τρείς θαμώνες του μπαρ στο διαμέρισμα μου. Κάπνισαν crack στο μπάνιο και όταν έφυγαν το πρωί το καπέλο που μου χάρισε ο David είχε κάνει φτερά. Αυτός είναι ένας από τους δύο λόγους που μετανιώνω επειδή ξεκίνησα να πίνω. Ο άλλος ήταν επειδή δεν κατάφερα να πάω σε ένα κάλεσμα της Joan Rivers επειδή ήμουν πιωμένος και δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι.»

 

Ενδιαφέρουσα δήλωση που δείχνει ότι η απώλεια για τον καθένα μας που περνάει τον λαβύρινθο των εθισμών μπορεί να είναι διαφορετική. Όταν αυτές οι απώλειες γίνονται συγκεκριμένες σε μια συνέντευξη το μήνυμα γίνεται εμφανέστερο.

                             

Το χρήμα

 

O Moby μιλάει στη συνέντευξη και για το άλμπουμ που τον καθιέρωσε: Το «Play». Όλα τα κομμάτια του άλμπουμ χρησιμοποιήθηκαν σε διαφημιστικά  μετά την μεγαλειώδη εμπορική του επιτυχία. Τότε, αρκετοί είχαν μιλήσει για ξεπούλημα του μουσικού. Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί ξεπουλιέται ένας μουσικός που βγάζει χρήματα από τις διαφημίσεις. Αν πάρω τώρα το cd του «Play» και το αφήσω να παίξει, ξέρω ότι θα το ακούσω ολόκληρο χωρίς να το βαρεθώ.

 Επίσης, ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω αυτού του είδους την «ηθική» που το κοινό σηκώνει σαν σημαία και απαιτεί από τον καλλιτέχνη να «προστατέψει την μουσική του από τους κακούς διαφημιστές». Τι είδους ηθική είναι αυτή; Από πότε είναι κακό να βγάζεις λεφτά από την τέχνη σου μέσω της διαφήμισης; Από τι κινδυνεύει ένα τραγούδι όταν γίνει μουσικό θέμα σε διαφήμιση;

 Ο Moby το λέει τέλεια στην συνέντευξη: «Το να παίρνεις λεφτά από τις αυτοκινητοβιομηχανίες μέσω της διαφήμισης είναι βλαβερό, το να δίνεις λεφτά για την αγορά αυτοκινήτων θεωρείται ακίνδυνο...». Να αγιάσει το στόμα σου!

 

Αξεπέραστο:

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ