Οι ψεύτικες φωτογραφίες, το αληθινό ρεπορτάζ και ο τυφώνας Sandy

Facebook Twitter
0

 Να παίξω και σήμερα;

Το ψέμα στο δίκτυο είναι το καύσιμο που κινεί τα πάντα. Χωρίς αυτό το Facebook θα ήταν ένα βαρετό περιβάλλον από ζωές πνιγμένες στην πλήξη. Το twitter μια σειρά από τιτιβίσματα ανίας (σ.σ όχι ότι δεν είναι, απλά κάποιοι παίζουν καλά το παιχνίδι ώστε να μην πιάνονται στα πράσα). Και φυσικά τι θα ήταν το instagram χωρίς τις «πειραγμένες» του φωτογραφίες; Ένα άλμπουμ που μπορείς να βάλεις πάνω του ένα σεμεδάκι, που έχει πλέξει η γιαγιά σου σταυροβελονιά. Το παραμύθι δεν είναι απαραίτητα κακό αν δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Χρειάζεται το αλατοπίπερο στο ίντερνετ απλά μερικοί το παρακάνουν με τις δόσεις. Έτσι το ψέμα έχει γίνει αυτό που λες όταν δεν έχεις τι να πεις.

Αυτά σκεφτόμουν βλέποντας τις ψεύτικες φωτογραφίες από τo τυφώνα Sandy που γέμισαν χθες το ίντερνετ. Σκεφτόμουν το χαμόγελο του χρήστη που διάβασε ότι για λίγες ώρες κατάφερε να ξεγελάσει κάποιους. Ή τον κομπασμό του βλέποντας τον αριθμό των «χτυπημάτων» που έκανε η φωτογραφία του. Είναι ένας συνηθισμένος τρόπος αντίδρασης στο ίντερνετ σε τέτοια μεγάλα γεγονότα τα οποία μας ξεπερνούν και δεν έχουμε άλλο τρόπο να συμμετέχουμε.

Τις στιγμές του τυφώνα το ενδιαφέρον των αναγνωστών αναγκαστικά στράφηκε στην σοβαρή ενημέρωση, στην πραγματική πληροφορία. Έτσι είδαμε χθες τις live κάμερες μεγάλων καναλιών που σου έδιναν σε πραγματικό χρόνο τι ακριβώς συνέβαινε στην Νέα Υόρκη. Τις φωτογραφίες καταστροφής που «ανέβαιναν» στα μεγάλα δίκτυα. Και τα συνεχή Updates το οποίο το έκανε πάρα πολύ καλά στη Lifo η Λένα Φουτσιτζη στο X-press, κάνοντας ένα κολαζ πληροφοριών από διαφορετικές πηγές.

Έτσι λοιπόν, μέσα σε όλο αυτό το overdose αλήθειας κάποιοι επιλέγουν να συμμετέχουν με το ψέμα τους. Οι φωτογραφίες τους μοιάζουν με κραυγούλες απόγνωσης. «Σας παρακαλώ θέλω να παίξω και σήμερα, δεν μπορώ να μην παίξω θα τρελαθώ» περίπου φωνάζουν. Τι και αν όλο το δίκτυο φωνάζει ότι αυτό το «παιχνίδι» είναι για σοβαρούς παίκτες γιατί αφορά την πραγματική ζωή, αυτοί δεν δίνουν καμία σημασία. Κάποιος θα πει ότι είναι η φύση του μέσου και άμα σου αρέσει. Ναι, έτσι είναι. Εκτός όμως από την φύση του μέσου είναι και η ίδια η ανθρώπινη φύση, η οποία δεν μπορεί να δεχτεί ότι δεν κάνει για όλα. Ότι δεν γίνεται να συμμετέχει στα πάντα. Ότι όλα δεν είναι για όλους. Δεν είναι η πρώτη φορά και δεν θα είναι η τελευταία: Έτσι και αλλιώς η σιωπή είναι το μεγαλύτερο ταμπού στον ψηφιακό κόσμο...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ