Road to recovery: Μια ψύχραιμη ματιά στην σημερινή Αθήνα

Road to recovery: Μια ψύχραιμη ματιά στην σημερινή Αθήνα Facebook Twitter
1

 

Road to recovery: Μια ψύχραιμη ματιά στην σημερινή Αθήνα Facebook Twitter

Road to recovery: Μια ψύχραιμη ματιά στην σημερινή Αθήνα Facebook Twitter

Διάβασα ένα σύντομο άρθρο για την σημερινή Αθήνα στην καλοκαιρινή έκδοση της εφημερίδας Monocle Mediterraneo. Μερικές παρατηρήσεις:

Καθαρή ματιά χωρίς συναισθηματισμούς

Το άρθρο κάνει αναφορά στην σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν αρκετοί κάτοικοι της Αθήνας λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο δημοσιογράφος παρατηρεί: Ζητιάνους στους δρόμους, τα άδεια μαγαζιά, την διάλυση της οικογένειας , την άνοδο της Χρυσής Αυγής, «Την αξιοπρέπεια αρκετών ανθρώπων που έχει χαθεί και μόνη ελπίδα τους είναι η ελεημοσύνη  των ξένων». Μια πραγματικότητα όμως στην οποία ο δημοσιογράφος δεν εμπλέκεται συναισθηματικά. Έτσι εδώ δεν θα βρούμε βαρύγδουπες δηλώσεις γεμάτες συναισθηματική φόρτιση από την πλευρά του δημοσιογράφου. Η ματιά του στα πράγματα είναι καθαρή μπορείς να πεις μέχρι και «ψυχρή». Την προτιμώ. Οι υπερβολικοί συναισθηματισμοί από την πλευρά του δημοσιογράφου δεν αφήνουν τον αναγνώστη να δει την καθαρή εικόνα.

Οι αντιθέσεις στην σημερινή Αθήνα

 

Από πού θα ξεκινούσε ένα δημοσιογράφος του «Monocle» την περιήγηση του στην σημερινή Αθήνα; Μα φυσικά από την πλατεία Αγίας Ειρήνης «σε ένα από τα λίγα μέρη όπου παρατηρείται ανάπτυξη στην Αθήνα με όλα αυτά τα καινούρια μπαρ και καφέ που εξαπλώνονται στις τρεις πλευρές της πλατείας». Αυτή η εικόνα ανάπτυξης στην περιοχή (σ.σ που είναι και αυτή κομμάτι της πραγματικότητας της σημερινής Αθήνας) δεν την χρησιμοποιεί για να προκαλέσει υπερβολικά θετικές εντυπώσεις για την πρωτεύουσα. Χρησιμοποιείται για να τονίσει περισσότερο το καταιγισμό διαφορετικών εικόνων που εισπράττει ο επισκέπτης στην σημερινή Αθήνα. Και μάλλον κάτι ξέρει που δεν χρησιμοποιεί το Κολωνάκι για να τονίσει αυτή την αντίθεση αλλά την πλατεία Αγίας Ειρήνης.

 

Σωστή επιλογή προσώπου

 

Το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις ενός ιδιοκτήτη καφέ στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης ο οποίος δούλευε πριν μερικά χρόνια ως τηλεοπτικός σκηνοθέτης. Ο 47χρονος άντρας λέει για τον χώρο της τηλεόρασης ότι: «καθετί καλλιτεχνικό έχει πεθάνει στις μέρες μας. Δεν γίνονται παραγωγές γιατί δεν έχουμε budget. Όλα στον χώρο μας έχουν καταστραφεί». Αναγκάστηκε και αυτός όπως τόσοι Έλληνες να αλλάξει επάγγελμα για να ζήσει.

«Στην σημερινή Ελλάδα έχεις δυο επιλογές. Είτε θα κάνει κάτι με αγάπη, υπευθυνότητα και ποιότητα είτε θα παραιτηθείς. Αν τα παρατήσουμε τελειώσαμε» λέει για αυτούς που επιμένουν να προσπαθούν στις μέρες μας. Αυτό μάλλον είναι το δυνατότερο μήνυμα για όσους παραμένουν και επιμένουν στην σημερινή Ελλάδα.

 

Η συνάντηση με τον δήμαρχο

 

Το άρθρο δίνει μια σύντομη αλλά περιεκτική εικόνα των όσων έχει κάνει ο Καμίνης και φιλοξενεί δηλώσεις του. Ανάμεσα σε αυτά αναφέρεται στην στήριξη του Gay pride, την πρόθεση του για την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα, την απαγόρευση συσσιτίων μόνο για Έλληνες από την Χρυσή Αυγή. «Ο δήμαρχος έχει διχάσει τους Αθηναίους. Είναι ένας ωραίος τύπος αλλά αναποτελεσματικός ή ένας ωραίος τύπος μέσα σε ένα αναποτελεσματικό σύστημα» γράφει ο δημοσιογράφος ανάμεσα σε άλλα και μάλλον είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις την αίσθηση που έχει αφήσει ο Καμίνης στους Αθηναίους μέχρι σήμερα.

Το βάρος πέφτει στο παρόν και όχι στο ένδοξο παρελθόν

Τα πιο κουραστικά ρεπορτάζ των ξένων για την Αθήνα είναι αυτά που μπλέκουν το πλούσιο παρελθόν της με το αβέβαιο παρόν της. Έτσι αντί για ρεπορτάζ έχουμε κάτι κείμενα που μοιάζουν με «κομμάτια φιλελλήνων που μας αγαπούν τόσο πολύ». Μπουχτίσαμε από δαύτα.

 

Υ. Γ

 

Καμιά φορά η ψυχραιμία και η σωστή καταγραφή έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις.

Η συγκεκριμένη έκδοση φαίνεται να έχει ενδιαφέρον. Ανάμεσα σε άλλα, ένα άρθρο για τους επιχειρηματίες της Ιταλίας που ύψωσαν το ανάστημα τους στην τοπική μαφία και ένα άρθρο για την πολιτιστική αναβάθμιση της Μασσαλίας.

ΥΓ2

Μου αρέσουν εξίσου τα σκληρά ρεπορτάζ για την Αθήνα όπως αυτό του VICE για το ναρκωτικό Σίσα. Όμως άλλο σκληρό ρεπορτάζ που φέρνει στο φως μια είδηση και άλλο αναμασήματα και μελοδραματισμοί.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Καταπληκτική "εικόνα ανάπτυξης" στην πλ. Αγ. Ειρήνης από τα καφενεία που έχουν ανοίξει στις 3 πλευρές.Τέλεια. Το βρήκαμε το μυστικό της ανάπτυξης. Θα πουλάμε καφέδες (εισαγόμενους) ο ένας στον άλλον. Μην το πολυδιαδώσουμε όμως και το μάθουν οι κουτόφραγκοι ότι έτσι έρχεται η ανάπτυξη.Οπως πριν την κρίση πουλάγαμε διαμερίσματα ο ένας στον άλλον και αυτό το θεωρούσαμε "ισχυρή οικονομία".