Θα είμαστε νεκροί, θα είναι ζωντανά

Θα είμαστε νεκροί, θα είναι ζωντανά Facebook Twitter
«The Garden of Earthly Delights» του Hieronymus Bosch
0

Κάθε αριστούργημα,  καλλιτεχνικό ή συγγραφικό,  που έχει κόψει το νήμα του χρόνου και συνεχίζει την πορεία του μέσα στους αιώνες δεν έχει να φοβηθεί τους εκμεταλλευτές του παρόντος. Ακόμα και αν τα αρπακτικά απλώσουν τα νύχια τους πάνω του και το κόψουν κομματάκια για να το χωνέψει η αχώνευτη μάζα  εκείνο  θα παραμείνει αλώβητο. Θα συνεχίζει να ασκεί επιρροή, να κυλάει στο αίμα αυτών που το σεβάστηκαν, να πολλαπλασιάζει την αξία του στο χρηματιστήριο των αιώνων. Θα είναι για πάντα ένας αθάνατος ζωντανός οργανισμός. Υπήρξε πριν από εμάς και θα συνεχίσει να υπάρχει μετά από εμάς. Θα είμαστε νεκροί, θα είναι ζωντανό. Είναι ανώτερο από εμάς στην εξελικτική αλυσίδα.

Οι φράσεις των σπουδαίων βιβλίων θα συνεχίσουν να εμπνέουν αγύριστα κεφάλια σε μοναχικά δωμάτια. Οι επισκέπτες των μουσείων του μέλλοντος θα στέκονται προσοχή(ή και βουρκωμένοι) μπροστά σε ένα πίνακα που δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα. Ο Βιβάλντι θα συνεχίσει να παίζει μέσα σε ένα φουτουριστικό σκηνικό 100 χρόνια από σήμερα.

Ούτε οι ίδιοι οι δημιουργοί κινδυνεύουν από φήμες, συκοφαντίες, αλήθειες ή ψέματα που τους χρεώνουν οι εκμεταλλευτές του τώρα.  Η αποστολή τους σε αυτή την γη έχει επιτευχθεί και με το παραπάνω. Δεν άφησαν πίσω τους σκόνη, άφησαν αθανασία. Ας λένε λοιπόν ότι θέλουν για αυτούς. Το έργο τους είναι πάνω από τους ίδιους.

Υ.Γ

 

Μια φοιτήτρια πέρσι ανακάλυψε μια λεπτομέρεια στο «The Garden of Earthly Delights» του Hieronymus Bosch. Μια παρτιτούρα με ένα κρυμμένο μουσικό κομμάτι:

Μια δημιουργία του 15ου αιώνα συνεχίζει την πορεία της το 2015. Μόλις πριν απο λίγες μέρες:

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχείο / Ο Ιερώνυμος Μπος στην Πινακοθήκη της LifO.

Από τους αγαπημένους μου. 500 χρόνια πριν τη μοντέρνα τέχνη ο Μπος είδε το μέλλον - και με τις ψυχεδελικές σχεδόν παραισθήσεις του έφτιαξε τέχνη που ακόμα και σήμερα μοιάζει αλλόκοτη. Λέει η Βικιπαίδεια: "Σημαντικός Ολλανδός ζωγράφος που έζησε την περίοδο του μεσαίωνα. Στην εποχή του θεωρήθηκε ένας 'επινοητής τεράτων και χιμαιρικών οπτασιών' ενώ περίπου στα 1600 ο ιστορικός τέχνης Κάρελ φαν Μάντερ χαρακτήρισε τους πίνακες του Μπος ως 'θαυμαστές και παράξενες φαντασιώσεις, συχνά ανατριχιαστικές'. Στον 20ο αιώνα, αρκετοί μελετητές του έργου του απέδωσαν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωγραφική του και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις καταβολές της. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας υπερρεαλιστής του 15ου αιώνα ενώ για άλλους, το έργο του αντανακλά απόκρυφες πρακτικές του μεσαιωνικού κόσμου όπως η αλχημεία ή η μαγεία."
ΤΕΧΝΕΣ/ LIGHTBOX

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ