Έφυγε ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Κοτσώνης

Έφυγε ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Κοτσώνης Facebook Twitter
0

Έφυγε ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Κοτσώνης Facebook Twitter

 

Από τα κυπριακά ΜΜΕ ενημερώνομαι για το θάνατο του Κύπριου συνθέτη Γιώργου Κοτσώνη σε ηλικία 77 ετών, ενός από τους δημιουργούς που τίμησαν το ελληνικό λαϊκό - έντεχνο τραγούδι και το λόγο των Ελλήνων και Κύπριων ποιητών. Περισσότερο ο ίδιος τίμησε τον αγώνα των ανθρώπων της μαρτυρικής Νήσου για ανεξαρτησία μέσω της προσφοράς του στον πολιτισμό.

 

Θυμήθηκα ότι στη δισκοθήκη μου υπάρχουν δύο βινύλια του Κοτσώνη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου που είχαν βγει από τη Lyra στα μέσα του 1970. Ήταν τότε που όλοι οι Έλληνες συνθέτες, αρχής γινομένης από τον Μίκη Θεοδωράκη με τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας (ο Επιτάφιος του 1959 - 60 είναι άλλη ιστορία) μελοποιούσαν τον σημαντικό κομμουνιστή ποιητή και ο Πατσιφάς δεν προλάβαινε να τυπώνει δίσκους με τραγούδια τους σε δικούς του στίχους: μεταξύ αυτών, του Κρητικού Νίκου Μαμαγκάκη, του Κερκυραίου Σπύρου Σαμοΐλη, του Πατρινού Θάνου Μικρούτσικου και του Κύπριου Γιώργου Κοτσώνη. 

 

Έφυγε ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Κοτσώνης Facebook Twitter

 

Το άλμπουμ Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο κυκλοφόρησε το 1976 από την ετικέτα Zodiac της Lyra με ερμηνευτές τον Κώστα Καμένο και την Αρετή Χασάπη. Ο Ρίτσος αυτοπροσώπως διάβαζε ποίηση του, κάτι αρκετά συνηθισμένο στα έργα πολλών απ' αυτούς που τον μελοποίησαν, μόνο που εδώ, εκτός από δική του ποίηση, υπήρχαν και τέσσερα ακόμη τραγούδια σε στίχους των Κύπριων ποιητών Κώστα Μόντη, Δώρου Λοΐζου και Άνθη Λυκαύγη. Κινούμενος μουσικά σε ένα πομπώδες - επικό ύφος με τη συμμετοχή χορωδιακού συνόλου, ο Γιώργος Κοτσώνης κατέθεσε τη δική του διαμαρτυρία στην πρόσφατη τότε κυπριακή τραγωδία, η οποία ως γεγονός ταίριαξε χρονικά με τη Μεταπολίτευση στη χώρα μας.

 

 

Το άλλο άλμπουμ του Κοτσώνη ήταν της προηγούμενης χρονιάς και λεγόταν Κυρά των αμπελιών. Ένας κύκλος νεοκυματικών τραγουδιών σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου με ερμηνευτές τον Κώστα Καμένο, τη Σάνια Κρυστάλλη και την Ελένη Βιτάλη - οι τρεις τους, μαζί με τη Μαρία Δημητριάδη και τον Σταύρο Πασπαράκη, είχαν συναντηθεί στην ηχογράφηση των θεοδωρακικών 18 λιανοτράγουδων της πικρής πατρίδας από τη Lyra το 1974.

 

Σαφώς ξεχωρίζει Ο αγωγιάτης με τη νεανική φωνή της Βιτάλη, την οποία μόλις είχε πάρει υπό την προστασία του ο Πατσιφάς και την έβαζε να λέει τραγούδια σε στίχους ποιητών!

 

Έτσι, παρ' όλο που η ομότιτλη ποιητική σύνθεση του Ρίτσου είχε γραφτεί μεσ' στην Κατοχή, ο συνθέτης Κοτσώνης προτίμησε να μη μιμηθεί από μουσικής άποψης τον Μίκη Θεοδωράκη και να φτιάξει ατόφια λαϊκά νεοκυματικά τραγούδια.

 

Αυτή τη στιγμή τα κυπριακά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ρεπορτάζ για το χαμό του Κοτσώνη κι εγώ κρατάω σημειώσεις, μαθαίνοντας πράγματα που δε γνώριζα για το σημαντικό έργο του:

 

Υπήρξε μαθητής του Μανώλη Καλομοίρη, ενώ πέρσι βραβεύθηκε από το ΑΚΕΛ με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία - Θοδόση Πιερίδη. Μουσική σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και με την επιστροφή του στην Κύπρο διορίστηκε ανώτερος λειτουργός μουσικών προγραμμάτων στο ΡΙΚ, θέση στην οποία παρέμεινε για 35 ολόκληρα χρόνια. Επί σειρά ετών διατέλεσε επικεφαλής του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ενώ συνεργάστηκε με τη Σχολή Θεάτρου της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και έδωσε πολλές συναυλίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

 

Η κηδεία του Γιώργου Κοτσώνη θα γίνει αύριο, Δευτέρα 30/6, από το ναό του Οσίου Βαρνάββα στη Δασούπολη. Το ΡΙΚ ήδη έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα του στη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του και μεταδίδει τραγούδια του.

 

Ο Γιώργος Κοτσώνης είχε γεννηθεί στη Λευκωσία το 1937.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ