Εις μνήμην Γιώργου Κόρου

Εις μνήμην Γιώργου Κόρου Facebook Twitter
0

Ο Γιώργος Κόρος μπορεί να υπήρξε πνευματικός πατέρας της Σοφίας Κολλητήρη ή του Μάκη Χριστοδουλόπουλου, εγώ όμως τον ανακάλυψα στα 1991 από ένα άλμπουμ με τέσσερις δίσκους βινυλίου που ονομαζόταν Ήχοι του Χειμώνα. Είχε κυκλοφορήσει λίγα χρόνια πριν, το 1988, και περιείχε ηχογραφήσεις καλλιτεχνών από συναυλίες υπό την αιγίδα του τότε Υφυπουργείου Νέας Γενιάς και με την επιμέλεια του γνωστού μουσικού παραγωγού και φίλου μου, Πάνου Ηλιόπουλου.

Σε εκείνο το άλμπουμ μέσα συνυπήρχαν ο Νικόλας Άσιμος, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ζιώγαλας, ο Γιάννης Bach Σπυρόπουλος, ο Στέλιος Βαμβακάρης, ο Γιώργος Κόρος, οι Socrates, ο Φλώρος Φλωρίδης, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος και πολλοί άλλοι, καλλιτέχνες δηλαδή ροκάδες, τζαζίστες και παραδοσιακοί.

Ομολογώ πως είχα κολλήσει άσχημα με το Σοϊλέμ Μποϊλέμ, κομμάτι παραδοσιακό, πιθανώς με καταγωγή από την Αρμενία, και μην έχοντας καμία εικόνα του Κόρου τον φανταζόμουν κάπως σαν έναν Έλληνα Jimi Hendrix, ο οποίος ρίχνει το σόλο του όχι στην ηλεκτρική κιθάρα, αλλά στο βιολί του φυσικά.

Εις μνήμην Γιώργου Κόρου Facebook Twitter

Το 2007, σκηνοθετώντας τη σειρά Η ιστορία του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, γνώρισα τον Γιώργο Κόρο στην οικία του στην Κηφισιά. Θυμάμαι αυτή την οικία, ένα εντυπωσιακό σπίτι με γουστόζικη αρχιτεκτονική, όπως γουστόζικα είναι συνήθως τα σπίτια όλων των καλλιτεχνών που απομονώνονται κυριολεκτικά στην Κηφισιά, μακριά απ' το κέντρο.

Εις μνήμην Γιώργου Κόρου Facebook Twitter

Θυμάμαι ακόμη την κόρη του, τη γνωστή λαϊκή δημιουργό Κατερίνα Κόρου, η οποία μας έκανε παρέα μέχρι να ετοιμαστεί ο πατέρας της για το γύρισμα. Κάπου εκεί στην κουβέντα μού είπε πως είναι και η συνθέτρια του μεγάλου σουξέ Χαμένο κορμί με φωνάζουν κι αλήτη, πράγμα που πολύ με συγκίνησε, καθ' ότι το συγκεκριμένο άσμα το ακούγαμε συνέχεια στο πούλμαν κατά την πενταήμερη εκδρομή του λυκείου - αυτό και το άλλο, το Τη βαρέθηκε η ψυχή μου, τη βαρέθηκε, μέχρι που πετάχτηκε μια φιλόλογος, καλή της ώρα, και είπε απηυδυσμένη Το βαρέθηκε η ψυχή μου, το βαρέθηκε...

Εις μνήμην Γιώργου Κόρου Facebook Twitter

Τι γλυκός άνθρωπος ήταν ο Γιώργος Κόρος! Τότε διένυε το 84ο έτος της ζωής του και έμοιαζε με έναν συμπαθέστατο ολοστρόγγυλο παππούλη, που σε συνδυασμό με τις ωραίες ιστορίες του, μου'ρχόταν να του τσιμπήσω τα μάγουλα. Καμία σχέση εν ολίγοις με Jimi Hendrix και τα τοιαύτα.

Με ενδιέφεραν πολύ αυτά που έλεγε ο Κόρος: Ιστορίες από τα παλιά πανηγύρια της δεκαετίας του 1930, αφού σε πανηγύρια πρωτοέπαιξε βιολί σε ηλικία 12 ετών, για τον ιεροψάλτη πατέρα του που τον μύησε στη βυζαντινή μουσική, κυρίως για τις συνεργασίες του με θρυλικά ονόματα, από τη Ρόζα Εσκενάζυ και τον Γιώργο Παπασιδέρη μέχρι την Καίτη Γκρέυ και τον Στέλιο Καζαντζίδη - έπινε νερό στο όνομα του Καζαντζίδη! Κι ακόμη, για τους νεότερους, με τους οποίους έπαιξε σε συναυλίες και στη δισκογραφία, την Αλεξίου, τον Νταλάρα, τη Βιτάλη, τη Γλυκερία κ.α.

Εις μνήμην Γιώργου Κόρου Facebook Twitter

Θυμάμαι χαρακτηριστικά την ιστορία που τον πήγαν σε ωδείο για να σπουδάσει κλασικό βιολί. Τι Παγκανίνι και μελέτη, έλεγε, άντε να κάθεσαι σπίτι και να μελετάς βιολί όλη μέρα. Αν δεν πας να παίξεις στα πανηγύρια, πως να το μάθεις το όργανο; Η λαϊκή έκφραση του καλλιτέχνη σε όλο της το μεγαλείο, τέχνη θεόσταλτη, φαινομενικά naive, μα τόσο πρωτοποριακή και με τέτοια εξέλιξη μέσα στα χρόνια!

Ο Κόρος αγαπούσε πολύ τους τσιγγάνους και τη δεινότητα τους στη μουσική και το τραγούδι. Από τον Μανώλη Αγγελόπουλο, που θεωρούσε σπουδαίο τραγουδιστή και που είχε συνεργαστεί μαζί του τη δεκαετία του 1960, μέχρι τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο, τον οποίο είχε βγάλει στο τραγούδι.

Εις μνήμην Γιώργου Κόρου Facebook Twitter

Καλλιτέχνης που κουβαλούσε το πανηγύρι στο αίμα του, φανατικός θιασώτης της πιο εξωστρεφούς φύσης της μουσικής, ο Κόρος εμφανιζόταν μέχρι το τέλος σχεδόν σε εκπομπές τύπου γλεντήστε μαζί μας, πρωτοστατώντας πραγματικά με το βιολί του σε παραδοσιακά και λαϊκά γλέντια. Οι πάντες φυσικά τον αντιμετώπιζαν σαν ένα ιστορικό πρόσωπο της ελληνικής μουσικής, που σίγουρα ήταν και θα είναι!

Όπως ακριβώς το έγραψε και στο facebook του, ο νέος βιολιστής Νίκος Βερύκοκκος: Σήμερα έσβησε και η τελευταία σπίθα ενός φλογερού καλλιτέχνη...Ήταν αυτός που ήρθε για να ανατρέψει όλα τα μέχρι τότε δεδομένα στοιχεία τεχνικής και ερμηνείας στην τέχνη του παραδοσιακού και λαϊκού βιολιού. Καλό ταξίδι ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΡΟ! Ο δρόμος που χάραξες έχει ήδη γράψει ιστορία. Σ' ευχαριστούμε!

 

Εις μνήμην Γιώργου Κόρου Facebook Twitter

 

Οι φωτογραφίες του Γιώργου Κόρου είναι από εκείνο το γύρισμα στο σπίτι του (9 Μαρτίου του 2007) και δημοσιεύονται για πρώτη φορά. Ευχαριστώ τον διευθυντή φωτογραφίας Δημήτρη Θεοδωρόπουλο για την παραχώρηση τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ