Εις μνήμην Jimmy Fontana

Εις μνήμην Jimmy Fontana Facebook Twitter
0

Φιγούρα άλλης εποχής, κάτι σαν μεταξύ του Αμερικανού ομότεχνου του, Roy Orbison, και δημοσίου υπαλλήλου. Τότε που πρωταγωνιστούσαν το τραγούδι και η φωνή, ικανά να ομορφύνουν τις ζωές των ανθρώπων, και όχι οι στυλιστικές ακρότητες της μουσικής βιομηχανίας.

Όταν ο Ιταλός Jimmy Fontana - κατά κόσμον, Enrico Sbricolli - ηχογραφούσε το ''Il mondo'' και σάρωνε τα charts διεθνώς ήταν ήδη 31 ετών. Κι αν ακόμη το 1965 είχαν εμφανιστεί οι Beatles και η rock θα κυρίευε τον κόσμο χρόνο με το χρόνο, ο Fontana θα έμενε πιστός σ' ένα jazzy - pop κλίμα, συνεχίζοντας την παράδοση του Αργεντίνου Carlos Gardel και του Γάλλου Tino Rossi. 

Τον βλέπεις στο χρωματιστό ''La mia serenata'', του ΄65 κι αυτό, όπου μοιάζει να βγαίνει από κάποιο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη.

Άλλη μία μεγάλη επιτυχία του ήταν και το ''La nostra favola'', η ιταλική διασκευή του στο super hit ''Delilah'' του Tom Jones.

Ποιος μπορεί να προσάψει ελαφρότητα σ' έναν τέτοιο γνήσιο βάρδο, ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στο Σαν Ρέμο, ένα - ούτως ή άλλως - ταυτισμένο με την ελαφρότητα, φεστιβάλ τραγουδιού;

Διόλου τυχαίο που κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1970 τα τραγούδια του Jimmy Fontana θεωρήθηκαν γλυκερά και οι παντοδύναμες δισκογραφικές τού γύρισαν την πλάτη με αποτέλεσμα αυτός να ανοίξει καφέ - μπαρ και να αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Πρόσκαιρα, όμως, αφού επέστρεψε για να δουλέψει στη RAI, την ιταλική κρατική τηλεόραση, ως στιχουργός και συνθέτης τραγουδιών.  

Υπάρχει και μία άγνωστη πτυχή της ζωής του Fontana: Το πάθος του για τα όπλα! Το καμάρι της πλουσιότατης συλλογής του ήταν ένα ορίτζιναλ πολυβόλο Scorpion, που το 1988 όμως χρησιμοποιήθηκε σε τρομοκρατικές δράσεις.

Εις μνήμην Jimmy Fontana Facebook Twitter

Ο ίδιος μάλλον έκανε τον...Κινέζο σχετικά. Δήλωσε πως απόκτησε νόμιμα το όπλο στα 1971, αλλά έξι χρόνια μετά το πούλησε σε κάποιον που δε μπορούσε να θυμηθεί τ' όνομα του! Ποτέ δεν εξακριβώθηκε τι είχε συμβεί ακριβώς και πως ένα πολυβόλο από τη συλλογή του δημοφιλούς τραγουδιστή ''συμμετείχε'' σε εξτρεμιστικές ενέργειες, οι οποίες είχαν κάνει τους καραμπινιέρηδες στα τέλη των 80s να χάσουν τον ύπνο τους.

Ούτε θα μάθουμε και ποτέ, εκτός κι αν ανοίξει κάποιος άγνωστος φάκελλος της ιταλικής αστυνομίας. Διότι ο Jimmy Fontana έφυγε προχθές στην οικία του, στη Ρώμη, ύστερα από μακρά ασθένεια. Είχε γεννηθεί στις 13 Νοεμβρίου του 1934, σε δύο μήνες δηλαδή θα γινόταν 79 ετών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ