Εις μνήμην Νίκου Ναουμίδη

Εις μνήμην Νίκου Ναουμίδη Facebook Twitter
0

Από χθες ο ηθοποιός Νίκος Ναουμίδης αναπαύεται στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα τον ακολουθεί, όπως θα έλεγε και ο αγαπημένος του Αλεξανδρινός ποιητής.

Έχει μια ομορφιά αξιοζήλευτη και μια αξιοπρέπεια η Θεσσαλονίκη ακόμη και στους θανάτους της. Πιθανώς να οφείλεται στο ότι ποτέ δεν θα αποκτήσει την εικόνα της αδηφάγας πόλης, ούτε ποτέ θα ανταγωνιστεί την πρωτεύουσα Αθήνα σε ασκήμια. Πιθανώς επίσης να είναι μια λανθασμένη δική μου εντύπωση - ποιητική αδεία.  Οι θάνατοι στη Θεσσαλονίκη, πάντως, δεν αποπνέουν σήψη και έρεβος, έχουν κάτι από μυρωδιά νυχτολούλουδου κι από το φως στην Αριστοτέλους μετά από νεροποντή.

Μόνο, να, με πείραξε λίγο που η καρδιά του Ναουμίδη σταμάτησε να χτυπά απρόσμενα καθώς οδεύαμε προς την καρδιά του φετινού καλοκαιριού.

Τον είχα συναντήσει, βλέπεις, πριν χρόνια στη ''Γαζία'' της Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης του, στην οποία ανέκαθεν το έφερναν οι συνθήκες και ανέβαινα χειμώνα.

Άνθρωπος κοινωνικός, αισιόδοξος εκ φύσεως, ο Ναουμίδης μού είχε πιάσει την κουβέντα περί μουσικής κι έτσι ένας καφές στη ''Γαζία'' πήρε παράταση για ένα επιπλέον δίωρο.

Συζητήσαμε αρκετά για την ''Τετραλογία'' του Δήμου Μούτση και για τον Χρήστο Λεττονό που τραγούδησε Καβάφη και Καρυωτάκη με μία μάλλον πρωτοποριακή ενορχήστρωση για το 1975, το έτος έκδοσης του συγκεκριμένου έργου. Ότι άκουσα και έμαθα για τον αδικοχαμένο Λεττονό, προτού ''ψάξω'' την περίπτωση του, στον Ναουμίδη μπορώ να λέω ότι το οφείλω.

Γνήσιο τέκνο της γενιάς του ΄60 και με δεδομένη την προσφορά του στα θεατρικά και λογοτεχνικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης μεσούσης της χούντας, ο Ναουμίδης δεν ανήκε σ' αυτούς που σαν βλέπουν κάποιον νεότερο τού δημιουργούν πονοκέφαλο με το να εξιστορούν τα έργα και τις ημέρες τους. Και μιλάμε για έναν άνθρωπο που καί έργο είχε, καί ''ημέρες'', με μία διάρκεια, η οποία ξεπερνούσε τις τέσσερις δεκαετίες.

Κυρίως, όμως, ο Ναουμίδης δεν εξαγόρασε ποτέ τίποτα εκτός ίσως από ένα μικρό κομμάτι γης που έγινε κυριολεκτικά η τελευταία του κατοικία.

Ένας επιπλέον λόγος στενοχώριας που δεν κατάφερα να ανέβω Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάιο για να τον δω να διαβάζει τον Καβάφη.

Ο Νίκος Ναουμίδης ήταν 63 ετών.

Στο βίντεο του post, ο Χρήστος Λεττονός ερμηνεύει την ''Πρέβεζα'' του Κώστα Καρυωτάκη και του Δήμου Μούτση. Ήταν και το τραγούδι για το οποίο είχαμε μια μικρή διαφωνία σε εκείνο το καφέ. Ο Ναουμίδης υποστήριζε πως η μελοποίηση του Μούτση ήταν η πρώτη στο εν λόγω ποίημα του Καρυωτάκη, εγώ πάλι έλεγα πως προηγήθηκε αυτή του Θανάση Γκαϊφύλλια ένα χρόνο πριν. Τελικά, είχαμε λάθος αμφότεροι, αφού και οι δύο ''Πρέβεζες'', του Μούτση και του Γκαϊφύλλια, κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά, το 1975.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ