ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Η επιστροφή του συνθέτη Λίνου Κόκοτου στη δισκογραφία

Η επιστροφή του συνθέτη Λίνου Κόκοτου στη δισκογραφία Facebook Twitter
0

Η επιστροφή του συνθέτη Λίνου Κόκοτου στη δισκογραφία Facebook Twitter

 

Ο Λίνος Κόκοτος πριν από ένα μήνα έγινε 70 ετών. ''Αισθάνομαι ότι ακόμη έχω να δώσω πολλά πράγματα'' εξομολογείται, ''αν κι αυτά που κάνω δεν είναι εύκολο να βρουν διέξοδο την εποχή της ταχύτητας και του τρομερού ανταγωνισμού''. Ωστόσο, στις αναφορές του σ'αυτόν τον ''τρομερό ανταγωνισμό'' δεν διακρίνεται ίχνος παράπονου. Ο Λίνος Κόκοτος είναι χορτασμένος ως δημιουργός, αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, πρόλαβε την εποχή της Αναγέννησης του ελληνικού λόγου και της μουσικής απ' το τελευταίο βαγόνι.

Ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο του ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Στο σπίτι του, στη Νέα Σμύρνη, είχε πάει ο Κόκοτος, 15 ετών παιδί, προκειμένου να του δώσει ν'ακούσει δύο ποιήματα του Γεωργίου Δροσίνη που είχε μελοποιήσει απ' το αναγνωστικό του σχολείου. ''Διακρίνω συνθετική φλέβα'' του είπε ο Θεοδωράκης, ο οποίος λίγα χρόνια μετά θα άκουγε σε μπουάτ της Πλάκας το ''Μικρό παιδί'', το πρώτο τραγούδι του Κόκοτου, με τη φωνή του Γιώργου Ζωγράφου.

Ο συνθέτης χαρακτηρίζει ''παραμυθένια'' τα χρόνια στη Lyra: Πατσιφάς, Ελύτης, Βιολάρης, Κουμιώτη, Άκος Δασκαλόπουλος, Ζωγράφος, Πλάκα, μπουάτ, δίσκοι με εικαστικούς πίνακες στα εξώφυλλα. Τον συγκινούν, όμως, και νεότεροι συναδέλφοι του, κυρίως οι λεγόμενοι τραγουδοποιοί: Οι Κατσιμιχαίοι πρώτοι απ' όλους, αλλά και ο Μάλαμας, ο Περίδης, ο Αλκίνοος, ο Θαλασσινός.

Είχε πολλά χρόνια να κυκλοφορήσει καινούργια τραγούδια ο Κόκοτος με εξαίρεση δύο κομμάτια του που είχαν μπει πριν μερικά χρόνια σε προσωπικό δίσκο του Μανώλη Μητσιά. Σήμερα είναι ο βασικός συνθέτης σε μία ολοκαίνουργια μουσικο-ποιητική εργασία: Πέντε τραγούδια σε ποίηση Βέρας Βασιλείου - Πέτσα που εντάχθηκαν στο CD με τίτλο ''Βορεινό παράθυρο''. Κυκλοφορεί επισήμως σήμερα, Τετάρτη 1 Απριλίου, από τον Μετρονόμο του Θανάση Συλιβού, ένα CD συνημμένο στην ομότιτλη δεύτερη ποιητική συλλογή της ποιήτριας.

''Με τη Βέρα είμαστε χρόνια φίλοι'' λέει ο Κόκοτος. ''Λίγα χρόνια πριν, είχα μελοποιήσει δύο ποιήματα της, τα οποία τραγούδησε ο Πάνος Μπούσαλης με μένα στο πιάνο κατά την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της. Μετά μού έφερε ακόμη τρία ποιήματα. Έβαλα μουσική και σ'αυτά κι έτσι τώρα τα πέντε συνολικά τραγούδια πήραν το δρόμο τους''.

Όσο για τον Πάνο Μπούσαλη; Προς τιμήν του τού Λίνου Κόκοτου που δεν χρησιμοποίησε κάποιον γνωστό ερμηνευτή με την ιστορία που έχει στο χώρο. ''Μου αρέσει ο Πάνος ως ερμηνευτής! Είναι νέο παιδί και όλη αυτή η εσωτερικότητα του ταίριαξε και με τις μελωδίες μου και με τους στίχους της Βέρας''. Ένα τραγούδι του, όμως, από τα πέντε, ερμηνεύει η Λιζέτα Καλημέρη. Της τό'στειλε η ποιήτρια ως demo με τη φωνή του Κόκοτου, το άκουσε η Καλημέρη και το καλοδέχτηκε.

Η μικρή αυτή συνέντευξη με τον Λίνο Κόκοτο ολοκληρώθηκε με ευχαριστίες. Τις δικές του προς όλους τους συνεργάτες του, αλλά και τις δικές μου για το δώρο του στο LIFO.gr: Με την άδεια του, όπως και με την άδεια του εκδότη Θανάση Συλιβού, μπορείτε να ακούσετε σε αποκλειστικότητα, την ίδια μέρα κυκλοφορίας του βιβλίο - CD ''Βορεινό Παράθυρο'', ένα από τα πέντε καινούργια τραγούδια του. Τα υπόλοιπα τραγούδια του CD είναι του Μιχάλη Τερζή, του Νεοκλή Νεοφυτίδη και του Πάνου Μπούσαλη, ενώ τραγουδούν ακόμη η Νένα Βενετσάνου, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Νεοφυτίδης.

Η επιστροφή του συνθέτη Λίνου Κόκοτου στη δισκογραφία Facebook Twitter
Ο ερμηνευτής και τραγουδοποιός Πάνος Μπούσαλης που ηχογράφησε με τη φωνή του τα καινούργια τραγούδια του Λίνου Κόκοτου

Λέγεται ''Μισεμός''. Μουσική του Λίνου Κόκοτου, ποίηση της Βέρας Βασιλείου - Πέτσα και ερμηνεία του Πάνου Μπούσαλη.

0

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ