Η Πόλυ Πάνου των Γυναικών του Περιθωρίου

Η Πόλυ Πάνου των Γυναικών του Περιθωρίου Facebook Twitter
0

Το Πήρα τη στράτα την κακιά σε μουσική και στίχους του Γρηγόρη Μπιθικώτση ήταν το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε με τη φωνή της έφηβης Πόλυς Πάνου. Από τότε θα ταυτιζόταν με τραγουδιστικούς ''ρόλους'' γυναικών παραστρατημένων, συνήθως εγκαταλειμμένων από τους αγαπητικούς - αρραβωνιαστικούς - συζύγους τους, με συνέπεια να οδηγηθούν σε βίο έκλυτο και κοινωνικά καταδικαστέο. Καλύτερη φωνή απ' αυτήν, την όλο βαρύ μέταλλο και συναίσθημα, της Πόλυς Πάνου δε θα μπορούσε να αποδώσει τα γυναικεία στραπατσαρίσματα.

Διόλου τυχαίο που λίγα χρόνια μετά θα την επέλεγε ο Σταύρος Ξαρχάκος να γίνει η φωνή του περιθωρίου, η queen των υπό διωγμό καλντεριμιτζούδων στα σοκάκια της Τρούμπας. Γλυκόλαλες πενιές, η εξαιρετική λαϊκή μελωδία του Ξαρχάκου, οι στίχοι του Αλέκου Γαλανού για όσους δε γνωρίζουν τι θα πει πόνος και καημός, αγνοώντας τη ζωή του πεζοδρομίου, και μία ερμηνεία - διαμάντι στον αστείρευτο ωκεανό της λαϊκής μουσικής.

Η Πόλυ Πάνου υπήρξε επίσης η πρώτη που έγινε η πόρνη Ίλια για τις ανάγκες της δισκογραφίας. Διότι, μπορεί Τα παιδιά του Πειραιά να τα πρωτοτραγούδησε και να τα χόρεψε η Μελίνα Μερκούρη μεσ' στο κινηματογραφικό Ποτέ την Κυριακή (1960) του Ζιλ Ντασέν, μπορεί ο Λαμπρόπουλος της COLUMBIA να χιλιοευχαρίστησε τον Μπιθικώτση που του πήγε μία Σοφία Βέμπο του λαϊκού τραγουδιού, αλλά το ότι της δόθηκε αυτό το τραγούδι δεν έγινε στο πλαίσιο δισκογραφικών μαγειρεμάτων. Ο ίδιος ο Μάνος Χατζιδάκις τηλεφώνησε στην 20χρονη Πόλυ Πάνου και της ανάθεσε την πρώτη επίσημη δισκογραφική έξοδο του, βραβευμένου με Όσκαρ, τραγουδιού του. Ποιος ξέρει...Γνωρίζοντας πόσο απεχθανόταν ο Χατζιδάκις τη λαϊκή επιδοκιμασία, ακόμη και τη διεθνή αναγνώριση του συγκεκριμένου τραγουδιού, πιθανώς να θέλησε να το χαρίσει σε μία νέα, άφθαρτη ακόμη, αυθεντική και σίγουρα ξεχωριστή λαϊκή φωνή! Τα κατάφεραν αμφότεροι! Η πληθωρική Μελίνα τα σφράγισε και στο τέλος τα υιοθέτησε κιόλας Τα παιδιά του Πειραιά, η Πόλυ Πάνου όμως τα ανάδειξε και επιχείρησε συνειδητά ή ασυνείδητα να τα απεγκλωβίσει από το στενό τουριστικό τους πλαίσιο!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ