Όταν ο Γιώργης Χριστοδούλου τραγούδησε Angelo Badalamenti εξελληνισμένο από τον Άρη Δαβαράκη

Όταν ο Γιώργης Χριστοδούλου τραγούδησε Angelo Badalamenti εξελληνισμένο από τον Άρη Δαβαράκη Facebook Twitter
0

2001. Κυκλοφορεί το μεγάλο προσωπικό άλμπουμ του νέου τραγουδοποιού και ερμηνευτή Γιώργη Χριστοδούλου με τίτλο Η αγάπη είναι ένα πορτοκάλι. Οι κριτικές μιλούν για την πιο αποψάτη εγχώρια pop των χρόνων εκείνων με καλοχωνεμένες επιρροές από την περίφημη brit pop σκηνή - μέχρι και ο, σκληροπυρηνικός σε ότι αφορά το ελληνικό τραγούδι, Αργύρης Ζήλος εκθειάζει τη δουλειά!

Ζήτησα από τον Χριστοδούλου που διαμένει μόνιμα στη Βαρκελόνη να μου γράψει δυο λόγια για την ιστορία του Πες μου ναι, του κορυφαίου - κατά τη γνώμη μου - τραγουδιού του δίσκου, παρ' όλο που είχε ακουστεί κατά κόρον το πιο ρυθμικό Κίτρινο πουκάμισο (εξελληνισμός του hit Lemon Tree του συγκροτήματος Fool's Garden). Ο δημιουργός ανταποκρίθηκε άμεσα κι έτσι σας παραδίδω την ιστορία ενός ακόμη ελληνικού τραγουδιού:

 
Με τον Άρη Δαβαράκη γνωριστήκαμε το 1999. Εγώ τότε τραγουδούσα σε διάφορους χώρους live γύρω - γύρω στην Αθήνα. Εϊχα ήδη αρχίσει να γράφω τα τραγούδια για το Η αγάπη είναι ένα πορτοκάλι που θα ήταν ο δεύτερος μεγάλος δίσκος με τη φωνή μου.
Τα καλοκαίρια έβαζα μουσική σ' ένα υπέροχο μπαρ - κήπο στο Γκάζι. Ένα βράδι που δεν είχε πολύ κοσμο, ο Άρης καθόταν στη μπάρα και συζητάγαμε, ενώ έβαζα τραγούδια που δεν θα έπαιζαν σε μια μέρα με κόσμο, με λίγα λόγια, κάναμε ένα πρόγραμμα μόνο για μας.
Κάποια στιγμή του λέω, Να, τώρα θα σου βάλω ένα τραγούδι που θα θελα να το πω εγώ. Τί κρίμα να μην έχει ελληνικούς στίχους. Ήταν το κομμάτι του Angelo Badalamenti και του Tim Booth από τον κλασικό δίσκο της συνεργασίας τους. Μου λέει αμέσως ο Άρης, Είναι υπέροχο, θα σου βάλω εγω στίχους να το πεις!
Πέρασαν πολλοί μήνες. Του Άρη δε του έβγαινε τίποτα. Μου έλεγε ότι κάποτε η Τάνια Τσανακλίδου του είχε προτείνει να βάλει στίχους σε μουσικές του Badalamenti για να τους τραγουδήσει κι αυτός της έλεγε Τάνια μου, αυτά δεν είναι τραγούδια. Αυτό όμως ήταν από τη φύση του τραγούδι κι εγώ περίμενα υπομονετικά τους στίχους.
 
 
Έφτασαν οι γιορτές του 2000 και την παραμονή των Χριστουγέννων μιλήσαμε στο τηλέφωνο. Ως συνήθως θα περνούσα τις γιορτές μόνος μου κι αυτός μου πρότεινε μια τρέλα της τελευταίας στιγμής, να πάω μαζί του για 4 μέρες στο Παρίσι όπου είχε ήδη κανονίσει τις διακοπές του.
Εκεί θυμάμαι ότι τελειοποίησε τους στίχους για το Η μεγάλη διαφορά που έγραψε για τη φωνή της Έλλης Πασπαλά. Αλλά το δικό μου τραγούδι τίποτα.

Ώσπου στην επιστροφή, σε μια χαρτοπετσέτα του αεροπλάνου, ο Άρης έγραψε τα στιχάκια.
Αυτή τη χαρτοπετσέτα την έχω ακόμα φυλαγμένη στα λίγα πράγματα που έχω στην Αθήνα.
 
Την άδεια την πήραμε μέσω της αγγλικής εταιρείας publishing  κι έπρεπε να περιμένουμε πολύ καιρό. Το πώς έφτασε από τα χέρια μου στα χέρια του Tim Booth των James που το πρωτοτραγούδησε, είναι μια άλλη ιστορία.
Την ενορχήστρωση έκανε ο Σταύρος Γασπαράτος και το τότε συγκρότημα του "Γύρω-Γύρω". Θυμάμαι ότι τους είχα πει Αυτός είναι ο τόνος, δε θέλω να ακούσω και να τσεκάρω τίποτα, σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και θέλω να σας αφήσω ελεύθερους να το ενορχηστρώσετε όπως θέλετε.
Στην εισαγωγή ακούγεται μια πόρτα που ανοίγει και μια άλλη που κλείνει. Μόνο ο Γασπαράτος ξέρει γιατί, αλλά μου φάνηκε υπέροχο και με βοήθησε πολύ όταν το τραγούδησα στο στούντιο.
 

Μπήκε στο άλμπουμ Η αγάπη είναι ένα πορτοκάλι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ