Η εποχή των μασουριών

Facebook Twitter
0

Φωτογραφία Κ. Τριχάς.Παρασκευή πρωί. Μπροστά από πάγκο της λαϊκής με είδη οικιακής χρήσης. Στα χέρια μου κρατάω ταπεράκι, το οποίο και τσεκάρω με υπερβολική σχολαστικότητα και προβληματισμό. «Κλείνει καλά;» ρωτάω αγχωμένα, έχοντας στο μυαλό μου τις σάλτσες που θα χυθούν μέσα στη σχολική τσάντα, αν κάνω για ακόμη μια φορά λάθος επιλογή σκεύους για το μεσημεριανό. «Κλείνει τέλεια» μου λέει ο πωλητής με το μουστάκι. «Και για λεφτά κάνει» συνεχίζει και ενώ τον κοιτάζω ξαφνιασμένη, έχω την εντύπωση ότι μου κλείνει το μάτι.

Εδώ και μερικές μέρες αισθάνομαι σαν τον Υπναρά του Γούντι Άλεν, αγουροξυπνημένη μετά από λήθαργο ετών. Όχι, δεν έχει προσπαθήσει να με χρησιμοποιήσει ακόμη κανένας, όλοι όμως γύρω μου μοιάζουν να συνωμοτούν ή, πιο σωστά, να οργανώνονται για κάτι που εγώ αγνοώ. Δεν ξέρω αν έχουν δίκιο ή άδικο, ξέρω μόνο πως όλοι σηκώνουν χρήματα από τις τράπεζες και τα κρύβουν κατά μόνας και κατά τρόπο συστηματικό. Οι φίλοι, οι εχθροί, οι συγγενείς και οι περαστικοί, αν στήσεις για λίγο αυτί στο δρόμο, ομολογούν ξεκάθαρα ή διστακτικά, υπαινίσσονται ή αφήνουν να εννοηθεί πως όλο και κάτι έχουν κάνει μασούρι κάτω από το στρώμα. Η φαντασία, η πονηριά ή ο πανικός κάποιου κρίνουν το πόσα, το πού και το πώς ακριβώς. Παλιές κλασικές κρυψώνες όπως οι κάλτσες, το ψυγείο ή το βάζο με τη ζάχαρη συναγωνίζονται σε δημοτικότητα τις νέες, πρωτότυπες προσωπικές εμπνεύσεις του καθενός. Το μπρίο της φυλής αποδεικνύεται για άλλη μια φορά εξωπραγματικό.

Καθώς οι συζητήσεις δεν περιστρέφονται πλέον γύρω από το εάν πρέπει κανείς να κάνει αυτή την κίνηση, αλλά για το πού είναι καλύτερα να κρύψει το κομπόδεμα και πώς θα γίνει να θυμηθεί που το έχει βάλει όταν περάσει καιρός, είναι σαφές ότι το ζήτημα έχει περάσει στην επόμενη πίστα. Οι πλέον προνοητικοί έχουν κάνει μαζικές αναλήψεις από την προηγούμενη κιόλας δόση του δντ, επιλέγοντας ταχυδρομικές θυρίδες ή άλλες επίσημες κρυψώνες. Όσοι μπορούν, στέλνουν εμβάσματα στο εξωτερικό. Και οι υπόλοιποι, οι πολλοί, ράβουν κρυφές τσέπες στα παλτά τους, σηκώνουν μια σανίδα από το παρκέ, βγάζουν ένα πλακάκι από τον τοίχο του μπάνιου ή επενδύουν σε χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές. Όλοι πάντως ζουν την ίδια φρίκη και το ίδιο άγχος. Έχουν υποχρεώσεις, έχουν ευθύνες, έχουν κάποια –λίγα- χρήματα στην άκρη και καμία εμπιστοσύνη στο μέλλον και στη χώρα στην οποία ζουν. Γι’ αυτό και προτιμούν να διακινδυνεύσουν να τους ανοίξουν το σπίτι και να τους κλέψουν, παρά να αφήσουν χρήματά που τους ανήκουν στο έλεος των τραπεζών.

Η ίδια εφευρετικότητα, η ίδια ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, όταν απαλλαγεί από την αποκλειστική προστασία του εαυτούλη και συντονιστεί σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο που συμπεριλαμβάνει και το κοινό καλό, μπορεί να ξεκινήσει την επανάσταση, η οποία κυριολεκτικά ή μεταφορικά θέλω να πιστεύω ότι θα ανοίξει μια χαραμάδα ελπίδας σε κάτι περισσότερο από μερικά –απαραίτητα οκ- εξασφαλισμένα ευρώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ