Η μπάλα στο γήπεδό μας

Facebook Twitter
0

Κυριακή πρωί, στο γήπεδο. Παρακολουθώ ποδοσφαιρικό αγώνα σε εξέλιξη. Οι παίκτες κινούνται αργά, αφύσικα όπως μου φαίνεται στην αρχή, αλλά το συνηθίζω. Τρέχουν μπουλούκι πάνω στη μπάλα, όλοι μαζί, ποδαράκια που μπερδεύονται. Πέφτει ένας, πέφτουν ομαδικά, σαν τα τραπουλόχαρτα. Ξαφνικά, χωρίς σχεδόν να καταλάβουμε το πώς, μπαίνει γκολ. Ο τερματοφύλακας βάζει τα κλάματα. Ο διαιτητής προσπαθεί να τον παρηγορήσει. Ο σκόρερ πανηγυρίζει έχοντας φύγει από το γήπεδο, για να πει κάτι στη μαμά του. Ο μισάωρος αγώνας τελειώνει. Οι παίκτες είναι ξεθεωμένοι κι ευτυχισμένοι. Εγώ έχω δακρύσει από τα γέλια, έχω διασκεδάσει με το κωμικά χαριτωμένο θέαμα των 6χρονων αθλητών και νιώθω και περήφανη (ως μητέρα του ποδοσφαιριστή που έβαλε το γκολ). Αναρωτιέμαι, γιατί να μην γίνεται να είναι περισσότερα πράγματα στη ζωή έτσι; Αστεία, χαριτωμένα, ανώδυνα, ψυχαγωγικά, με ουσία, με ανώτερο σκοπό.


Πριν από λίγο καιρό η Μ. μου σχολίασε το θάρρος (ή το θράσος) όσων αποφασίζουν να κάνουν παιδιά με δεδομένα τα όσα ζούμε και προβλέπουμε να ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Η ίδια έχει δύο παιδιά. «Αν ήξερα πώς θα είναι τα πράγματα σήμερα, δεν ξέρω αν θα έπαιρνα μια τέτοια απόφαση», μου λέει και αν και αναγνωρίζω ότι μιλάει 'εκ του ασφαλούς', δηλαδή για μια απόφαση που δεν θα κλιθεί ποτέ πλέον να πάρει, μπορώ να καταλάβω τι εννοεί και πώς αισθάνεται.

Η τεκνοποίηση είναι νομίζω μια απόλυτα εγωιστική ιστορία. Κάνουμε παιδιά για μας, για λόγους που μπορεί να ποικίλουν (από το γενικό «να δημιουργήσουμε», μέχρι το πεζά ρεαλιστικό «να μας γηροκομήσουν»), στην πραγματικότητα όμως όλοι οι λόγοι καταλήγουν στο ίδιο: για μας τα κάνουμε. Τα παιδιά δεν θα έπρεπε να είναι ζητούμενο, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ούτε και για όλους. Η προσωπική ελευθερία θα πρέπει κανονικά να επεκτείνεται και σ' αυτούς που κατορθώνουν να αντισταθούν στην ύπουλη κυριαρχία του ενστίκτου ή των κοινωνικών νορμών. Από την άλλη όμως, πόσο δίκαιο είναι για τον κόσμο (για τον πλανήτη, για τη ζωή γενικώς), να αποφασίζεται η συνέχεια αυτής της ζωής από τις ευμετάβλητες, ασταθείς και, σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικές συνθήκες διαβίωσής μας;


Δεν έχω κατορθώσει να αποφασίσω γι' αυτό. Αυτοί που αραδιάζουν δέκα παιδιά και τα ταΐζουν ψίχουλα (αν), δεν ανήκουν φυσικά σ' αυτόν τον προβληματισμό. Ούτε κι εκείνοι που δεν θέλουν παιδιά γιατί δεν τους αρέσουν, δεν θέλουν τη δέσμευση ή κάθε άλλο τέτοιο τέτοιου τύπου 'δεν', απόλυτα σεβαστό. Γι' αυτούς όμως που δεν τολμάνε να κάνουν παιδιά -ενώ θέλουν, γιατί δεν ξέρουν πώς θα τα μεγαλώσουν αν τα πράγματα χειροτερέψουν, αν χάσουν τη δουλειά τους, αν αναγκαστούν να αλλάξουν τις συνθήκες διαβίωσής τους, αν, αν... εκεί, είμαι λιγότερο σίγουρη.

Το να έχεις παιδιά, εκτός από ωραίο, είναι και το πιο τρομακτικό πράγμα στον κόσμο και δίκαια οι σκεπτόμενοι το επεξεργάζονται διπλά πριν τους προκύψει στο ξαφνικό. Διατηρώ όμως κάποιες επιφυλάξεις για το πώς αντιλαμβάνεται κανείς το ασφαλές, το επαρκές, το σωστό. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας ήταν απλώς ένα παράδειγμα ελπίδας, ένα στιγμιότυπο από έναν κόσμο που θα μπορούσε ίσως να είναι διαφορετικός.

Μεγαλώνοντας παιδιά κρατάμε ζωντανή την ελπίδα, αν όχι για μας τους ίδιους ή για εκείνα, για τον κόσμο ως αφηρημένη έννοια και ως συγκεκριμένη φιλοσοφία με παναθρώπινο σκοπό. Μερικά κλισέ, απλώς παραείναι αληθινά για να μπορέσουν να ανατραπούν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ