Ο έρωτας και η αλήθεια.

Facebook Twitter
0

Πέμπτη μεσημέρι. Στο δρόμο συναντώ τη μαμά Ε., γνωστή μου από το σχολείο. «Τι κάνεις;» Τη ρωτάω. «Στην τσίτα σε βλέπω». Λάθος πρώτο. «Όχι μωρέ, εντάξει είμαι. Απλώς… χωρίζω και… καταλαβαίνεις» μου απαντά και φεύγει τρέχοντας, ενώ εγώ στέκομαι νιώθοντας απολύτως ηλίθια. Λάθος μου. Δεν ρωτάμε ποτέ ανθρώπους που δεν ξέρουμε καλά, τι τους συμβαίνει. Η απάντηση μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση και εμάς και αυτούς. Η συγκεκριμένη μαμά μου έδινε πάντα την εντύπωση σταθερού χαρούμενου ανθρώπου με ανεξάντλητα αποθέματα δύναμης και αισιοδοξίας. Μάλιστα, τη μοναδική φορά που είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε λίγο παραπάνω την είχα θαυμάσει γιατί με τρία παιδιά, τον άντρα της άνεργο πάνω από ένα εξάμηνο και με τη δική της δουλειά να παραπαίει, μου είχε φανεί πραγματικά ψύχραιμη και ισορροπημένη. Λάθος δεύτερο. Δεν μπορείς ποτέ να συμπεραίνεις τι συμβαίνει μέσα σε ένα σπίτι, κρίνοντας από την εικόνα που δίνει στους απέξω. Κι αυτό είναι μάθημα πρώτου επιπέδου, στο οποίο οι περισσότεροι αποτυγχάνουμε συστηματικά.

Θα μπορούσε να πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός. Για μια ιστορία που δεν με αφορά και για την οποία δεν έχω περισσότερα στοιχεία. Τα περιστατικά όμως γύρω μου πληθαίνουν. Και έχουν όλα έναν κοινό παρονομαστή, που βρίσκεται στο πορτοφόλι. Ενοχλητικά πεζός, εξωφρενικά σημαντικός, αιώνια παρών, όταν αρχίζει να απουσιάζει όλα γίνονται πιο δύσκολα. Δεν είναι ότι ο έρωτας χρειάζεται χρήμα για να ανθίσει. Ίσα ίσα. Η χημική ευφορία μέσα από την οποία αντιλαμβάνεται τη ζωή ένας ερωτευμένος είναι αρκετή για να τον κάνει να νιώσει ότι μπορεί να υπερνικήσει τα πάντα. Οι ερωτευμένοι μπορούν να ζήσουν με το τίποτε και να το απολαύσουν. Δεν είναι ο έρωτας που χρειάζεται οικονομική άνεση, αλλά οι ‘συνέπειές’ του, η πορεία στην οποία συνήθως σε βάζει, ο τρόπος ζωής που σε οδηγεί να χτίσεις, αναπόφευκτα πιο πολυέξοδος και πιο απαιτητικός. Η Ε. δε μου είπε τίποτε περισσότερο κι εγώ δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα αν αυτό που συμπεραίνω είναι σωστό. Η Ρ. και ο Μ. όμως χωρίζουν επίσης, γιατί τα προβλήματα που ήδη είχαν έγιναν δυσβάσταχτα όταν μειώθηκε το εισόδημα τους, ενώ –με δύο παιδιά που σπουδάζουν- αυξανόταν σταθερά ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Ο Α. και η Λ. παντρεύονται, ήδη μέσα στην κόντρα για το πότε πρέπει να κάνουν παιδιά και πόσο πρέπει να περιμένουν να δουν αν τους φθάνει ο μισθός. Η Γ. άρχισε να δουλεύει στα 50, για να ενισχύσει το μηνιαίο μπάτζετ της οικογένειας, γεγονός που στον -λίγο πριν τη σύνταξη- σύζυγό της δημιούργησε κατάθλιψη και αρνητισμό.

Από την άλλη, η συγκατοίκηση, οι αθόρυβοι, οι (σχεδόν) ανέξοδοι γάμοι αποκτούν ένα επιπλέον επιχείρημα, ξεκάθαρα πρακτικό. Μοιραζόμαστε πολλά, ας μοιραστούμε και τα έξοδα. Ο αφελής αιθεροβάμων ευδαιμονισμός της μεταπολιτευτικής γενιάς, που πήγαινε κόντρα στη μεταπολεμικά καμένη και φοβισμένη για το μέλλον νοοτροπία των προγόνων του, τρώει σήμερα τα χαστούκια απανωτά, όχι γιατί μετατοπίστηκαν τα κλισέ ή ο κόσμος ολόκληρος, αλλά γιατί η ευχή της παραδοσιακής ελληνίδας κωλοπετσωμένης μαμάς για έναν ‘καλό γάμο’, αποκωδικοποιείται για πρώτη φορά από μια απρόσμενα μεγάλη μερίδα ανθρώπων που θεωρούσαν ότι τα όνειρά τους απέχουν έτη φωτός από αυτά. Η επιστροφή στο ρετρό μοιάζει να έχει πολύ περισσότερες εκδοχές από την ανάρσυρση των παλιών μας πραγμάτων από την αποθήκη ή τη συστηματική χρήση των μμμ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ