Ο πράσινος πονοκέφαλος

Facebook Twitter
0

Έργο του David Shrigley, που μάλλον με εκφράζει.

«Θέλω να σε ρωτήσω κάτι» μου λέει ο Χ. το περασμένο Σάββατο, πάνω από κάτι μπύρες. «Νομίζω ότι περνάω την κρίση της μέσης ηλικίας. Νομίζω ότι δε μου αρέσει πια η δουλειά μου. Πιστεύεις ότι αυτό είναι λογικό;» Ναι, είναι η απάντηση και ήθελα να του την πω, αλλά δεν το έκανα. Ο Χ. δεν είναι ούτε σαράντα. Δεν του λείπει τίποτε εκτός από χρήματα. Αλλά δεν είναι άπληστος, παραδόπιστος. Δεν είναι αυτό το πρόβλημά του. Η συζήτηση περιστράφηκε έτσι γύρω από το νόημα της εργασίας, γύρω από τα κλασικά ή δουλειά είναι δουλεία’, ‘ό,τι και να κάνεις κάποια στιγμή η δουλειά γίνεται βαρετή, απλώς γιατί είναι δουλειά και άρα ρουτίνα’, ‘δεν είσαι ακόμη στη μέση ηλικία, άρα δεν μπορεί να έχεις κρίση μέσης ηλικίας’ κλπ κλπ.

Δεν είπα τίποτε απ’ όσα πραγματικά σκεφτόμουν εκείνη τη στιγμή. Γιατί αυτό που σκεφτόμουν ήταν ότι τα προσωπικά αδιέξοδα σε εποχές μεγάλων κρίσεων είναι πολύ πιο βαθιά, πολύπλοκα και εξωτερικά υποκινούμενα από καταστάσεις στις οποίες οι άνθρωποι δεν έχουν και μεγάλη επιρροή. Γιατί τελικά σ’ αυτές τις εποχές, ακόμη και οι –σκεπτόμενοι- τυχεροί που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης δεν μένουν ανεπηρέαστοι, καθώς ζητήματα που αφορούν το μέλλον ή μάλλον την ανυπαρξία του, δεν παύουν να είναι κοινά. Οι προσωπικές αναζητήσεις, η ανασφάλεια και η αναθεώρηση όσων θεωρούμε δεδομένα κάπως σα να πιάνουν ασυναίσθητα το χώρο τους στο μυαλό, δημιουργώντας αυτόν τον ύποπτο και ολοένα και συχνότερα εμφανιζόμενο πονοκέφαλο χωρίς προφανή αιτία. Κι εκεί που θα περίμενε κανείς η εσωτερική αναζήτηση να βγάλει υψηλότερα ιδανικά και σημαντικότερες αξίες που ίσως και να βοηθήσουν να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον, το κοινό συμπέρασμα είναι εντελώς άλλο. Ναι, αυτή είναι απλώς η δική μου θεωρία.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επίσημες (και σοβαρές) σύγχρονες θεωρίες, η έννοια της σταδιοδρομίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαφοροποιηθεί ριζικά. Κάτι η παγκοσμιοποίηση, κάτι η τεχνολογία, ο κόσμος αλλάζει με ρυθμούς βιου-μάστερ και οι άνθρωποι καλούνται να προσαρμοστούν στην έννοια μιας ‘διαρκούς προσαρμογής’, στο τώρα, το αύριο και το πάντα. Μας λένε πως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα υπάρχει τίποτε σίγουρο, διαβάζουμε ότι πλέον ο μέσος (sic) άνθρωπος θα αλλάξει εργασία τουλάχιστον έξι φορές στη ζωή του, ακούμε πως τελικά θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την επαγγελματική σταδιοδρομία ως ένα κομμάτι μόνο ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ζωής. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι ότι κανείς δεν μιλάει για την κολοκυθόπιτα. Για τα λεφτά δηλαδή και επιτρέψτε μου να γίνω χυδαία.

Η σύγχυση την οποία βιώνω έχει πολύ πεζή ρίζα, πολύ ταπεινή πηγή, αλλά δυστυχώς δεν αφορά μόνο ‘επιφανειακούς’ ανθρώπους: δουλεύουμε για να βγάζουμε χρήματα. Δουλεύουμε βέβαια και για την αυτοεκπλήρωσή μας, για να νιώθουμε ζωντανοί και δημιουργικοί, για να συμβάλουμε στον πολιτισμό και τι κοινό καλό. Γελάσατε; Έτσι είναι όμως, κανονικά. Η εργασία, μαζί με τη γλώσσα αποτελεί ισχυρό στοιχείο πολιτισμού. Αποτελεί φυσικά και στοιχείο εκμετάλλευσης. Και σύγχυσης. Η διαδικασία είναι αλυσιδωτή. Αν ο Χ. έβγαζε περισσότερα χρήματα δεν θα είχε τόσο άγχος και άρα θα ευχαριστιόταν περισσότερο τη δουλειά του. Θα είχε επίσης τη δυνατότητα να επιλέγει  δουλειές (έχει την τύχη/ατυχία να κάνει μια από εκείνες τις δουλειές που θεωρούνται ‘δημιουργικές’) και άρα να αισθάνεται ότι έχει περισσότερο τον έλεγχο της παραγωγής του, αντλώντας ικανοποίηση από αυτήν.

Κάποιοι θα πουν ότι αν έβγαζε περισσότερα χρήματα δεν θα έκανε απαραίτητα καλύτερη δουλειά, ούτε θα ήταν απαραίτητα πιο χαρούμενος. Ναι, σε κάποια άλλη χρονική στιγμή μπορεί και να συμφωνούσα. Σήμερα θα καγχάσω (θλιμμένα, αν τα καταφέρω). Ας μην κοροϊδευόμαστε. Για τα λεφτά τα κάνουμε όλα. Ακόμη κι εκείνοι που κάποια στιγμή πιστέψαμε σε άλλα ‘ιδανικά’. Επίσης, για τα λεφτά τα κάνουν όλοι, όλα. Είμαι λοιπόν έτοιμη να με κράξετε. Γιατί τώρα ξύπνησα, γιατί τα λέω λάθος, γιατί τελώ εν συγχύσει... γιατί ό,τι θέλετε. Μπορεί να είναι αλλιώς, αλλά εγώ αυτό καταλαβαίνω. Και έχω πάλι πονοκέφαλο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ