photo Πάνος Μιχαήλ
Οι Medea Electronique είναι μια σύγχρονη καλλιτεχνική ομάδα που σαν βασικό της άξονα έχει την αυτοσχεδιαστική εξερεύνηση πάνω στα πεδία της μουσικής, του βίντεο, της ζωγραφικής, του design, των multimedia, της ρομποτικής κ.α.
Από το 2009 έχουν αναλάβει τη διοργάνωση ένος ετήσιου πρότζεκτ με τον τίτλο Κουμαριά, το οποίο γίνεται κοντά στη Σπάρτη, στη περιοχή της Σελλασίας σε έναν ιδιαίτερης ομορφιάς ελαιώνα ο οποίος χρησιμοποιείται ως ένας φυσικός χώρος δημιουργίας σύγχρονης τέχνης.
Εκεί σε μια κατοικία εξοπλισμένη με στούντιο ήχου και εικόνας φιλοξενούνται καλλιτέχνες από διάφορες χώρες (έως τώρα: Ελλάδα, Σουηδία, Καναδάς, Γερμανία, Ολλανδία, Πακιστάν, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία) με ποικίλα πεδία δράσης, όπως video, φωτογραφία, χορό, προγραμματισμό, μουσική, σύνθεση και αυτοσχεδιασμό.
Σκοπός αυτής της δημιουργικής συνάντησης, εκτός από τον πειραματισμό, είναι η παραγωγική ζύμωση έμπειρων και νέων καλλιτεχνών, καθώς και η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων ανθρώπων από όλο τον κόσμο με διαφορετική ματιά πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία.
Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών σήμερα στις οχτώ το βράδυ θα παρουσιάσουν αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα του workshop που ετοιμαζόταν το προηγούμενο διάστημα στη Σελλασία.
Με αφορμή τη σημερινή παράσταση ο Μανώλης Μανουσάκης ο επικεφαλής του εγχειρήματος μίλησε στη lifo και στον Πάνο Μιχαήλ
Πως πρόεκυψε η ομάδα σας;
Η ομάδα μας δημιουργήθηκε το 2006 από μία παρέα φίλων οι οποίοι είχαμε διαφορετικές δραστηριότητες στο χώρο της τέχνης, όμως είχαμε μια κονή συνιστώσα, τα νέα μέσα. Η πρώτη παράστασή μας έγινε στο μουσείο Μπενάκη το 2007 και είχε τον ομώνυμο τίτλο 'Medea Electronique'.
Τι συμβαίνει αλήθεια στην Σελλασία, λίγο έξω από τη Σπάρτη εκεί που βρίσκεται η έδρα του project σας;
Η Σπάρτη είναι η βασική έδρα του residency το οποίο διοργανώνει η ομάδα μας τα τελευταία τρία χρόνια. Είμαστε εδώ ήδη δέκα μέρες και είναι δύσκολο να περιγράψεις αυτή την εμπειρία μέσα σε λίγες λέξεις. Τα ερεθίσματα είναι πολλά, οι άνθρωποι διαφορετικοί, και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι η ανταλλαγή και διάδραση ιδεών σε ένα κολλεκτιβιστικό περιβάλλον. Ειναι πολύ ωραιο να σου δινεται η ευκαιρια να δημιουργείς σ' ένα τόπο τόσο μαγικό, ξεφεύγοντας απο την καθημερινότητα αφήνοντας την φαντασία και τις αισθήσεις σου να σε κυριεύσουν.
Πως θα χαρακτήριζες αυτό που προσπαθείτε να εξερευνήσετε καλλιτεχνικά;
Μεικτές τέχνες, κολλεκτιβιστική προσέγγιση για τη δημιουργία υβριδικής τέχνης. Αυτοσχεδιαστές μουσικοί και χορευτές, animators, φωτογράφοι, video artist και σκηνοθέτες συνέθεσαν την ομάδα του φετινού residency.
Χρησιμοποιείτε τον όρο new media arts ως ένα απο τα κυριά σας στοιχεία. Μιλήσε μου για αυτό.
Είναι η συνύπαρξη της τεχνολογίας και των τεχνών. Η τεχνολογία στη δική μας περίπτωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημιουργίας μας, όχι μόνο ως προς το τεχνικό κομμάτι αλλά και ως προς τη διαμόρφωση της αισθητικής.
Η φετινή συνεργασία με την Στέγη πως προέκυψε;
Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά στα εγκαίνια κοινού, με το έργο 'Μονοτονία', και στη συνέχεια συμμετείχαμε στην παράσταση 'Γκόγια-Μπετόβεν' με τη Λορέντα Ράμου. Είχαμε κοινή γλώσσα συνεννόησης και παρόμoιες αντιλήψεις για την τέχνη. Μετά όλα πήραν το δρόμο τους.
Το project το οποίο θα παρουσιαστεί στην Στέγη πως γεννήθηκε και σε τι αναφέρεται;
To project αναφέρεται στην 'ταυτότητα'. Η ομάδα μας ασχολείται με το θέμα αυτό εδώ και καιρό. Απλά ήρθε η στιγμή να υλοποιηθεί μαζί με άλλους καλλιτέχνες απ' το εξωτερικό. Η «κουζίνα» του θα περιλαμβάνει συνδυασμό διαφορετικών τεχνών, όπως μουσική, χορό, video art, animation, φωτογραφία, καλλιτέχνες που ταυτόχρονα μαγειρεύουν εξαιρετικά (στην κυριολεξία:-).
Στη πορεία σας μέχρι τώρα ποιές θεωρείς πως ήταν οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε και ποιές οι μεγαλύτερες χαρές.
Στην εποχή που ζούμε είναι πραγματική πολυτέλεια να μπορείς να κάνεις αυτό που αγαπάς και το βρίσκω αχάριστο να μιλάμε για πραγματικές δυσκολίες σ' αυτό που κάνουμε.
Ποια πιστεύεις πως είναι τα αρνητικά στοιχεία αυτής της δύσκολης περιόδου που βιώνουμε και ποιά τα θετικά;
Έχω βαρεθεί να ακούω για τα θετικά της περιόδου που περνάμε, όπως το ότι είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε, να κάνουμε την αυτοκριτική μας. Να γίνουμε απλοί και σκεπτόμενοι, δηλαδή χάνοντας παράλληλα τα βασικά μας δικαιώματα σαν πολίτες και άνθρωποι. Όσο κυνικό κι αν ακούγεται, αν δεν έχεις να φας δε μπορείς να σκεφτείς τίποτα.
Θεωρείς πως προσπάθειες σαν τη δική σας αλλά και άλλων καλλιτεχνικών σχημάτων θα καταφέρουν να εμπνευστούν, να αντλήσουν και να αποκωδικοποιήσουν επαρκώς όλο αυτό που συμβαίνει;
Φυσικά. Υπάρχουν πάρα πολλά καλλιτεχνικά σχήματα (και κολλεκτιβικά) στην Ελλάδα, τα οποία αποτυπώνουν την ελληνική πραγματικότητα.
Τι θα έλεγες σε κάποιον που δεν είχε μέχρι τώρα κάποια επαφή με το σύμπαν σας; Πως θα προσπαθούσες να τον προσελκύσεις;
Δεν κάνουμε κάτι το ξεχωριστό, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει μεγάλη δημοσιότητα των έργων των ομάδων που δρούν στα όρια της τέχνης.
Αν σε ρώταγα ποια είναι η μυστική σας δύναμη τι θα μου απαντούσες;
Δουλειά, δουλειά, δουλειά.
>>> DATA
Medea Electronique
Koumaria 2011 Residency
8 Οκτωβρίου 20:00
Μικρή Σκηνή
Λεωφόρος Συγγρού 107-109
,
Εισιτήρια: 210 900 5 800,
Email: [email protected]
Mανώλης Μανουσάκης: ηλεκτροακουστικός συνθέτης
Θοδωρής Ζιούτος: ηλεκτροακουστικός συνθέτης
Γιάννης Λόλης: video artist
Κλεοπάτρα Κοραή: σκηνοθέτης, animator
Ιωάννα Καμπυλαυκά: χορογράφος, χορεύτρια
Eric Lewis: μουσικός αυτοσχεδιαστής
Guido De Flaviis: σαξοφωνίστας
Έλλη Περιστεράκη: επιμελήτρια
Παναγιώτης Γουμπούρος: video artist, animator
ISE Ensemble
Tim Ward: ηλεκτροακουστικός συνθέτης
Αλέξανδρος Δρυμωνίτης: κιθαρίστας, αυτοσχεδιαστής
Σταύρος Αποστολάτος: χορευτής, χορογράφος
Koumaria Residents
John Richards: ηλεκτροακουστικός συνθέτης
Mariano Leotta: διαδραστική τεχνολογία
Nicola Pavone: VJing, video artist
Ασπασία Κουλύρα: φωτογράφος
Hans De Wolf: γλύπτης, animator
Ioana Paun: ηθοποιός, video artist
Alessio Castelacci: ηθοποιός
Saira Sheikh: ζωγράφος, video artist
Gaynor O’Flynn: σκηνοθέτης
Visitors
Μυρτώ Λάβδα: υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών
Κλεώνη Μανουσάκη: video artist
Στεφανία Μιζάρα: φωτογράφος
bonustrack
ένα backstage βίντεο από τη προετοιμασία του project στην Σελλασία
σχόλια