Έλληνας μαθητής γυμνασίου ανάμεσα στους βραβευμένους σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης

Έλληνας μαθητής γυμνασίου ανάμεσα στους βραβευμένους σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης Facebook Twitter
0

Έλληνας μαθητής γυμνασίου ανάμεσα στους βραβευμένους σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης Facebook Twitter

[φωτογραφίες: Γιώργος Βουνοτρυπίδης]

Λατρεύει τον Σέρλοκ Χολμς. Τον αναφέρει σε κάθε του κουβέντα. Όταν μεγαλώσει, λέει, θέλει να προσπαθήσει να βλέπει τον κόσμο πίσω από τα προφανή. «Αυτό κάνει και ο αγαπημένος του ντετέκτιβ». Πίσω από τα προφανή κινήθηκε για να γράψει και το ποίημα που ξεχώρισε στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Ιταλίας.

Διαγωνισμό που είχε έντονο ελληνικό στοιχείο. Το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας απέσπασε το πρώτο βραβείο, συμμετέχοντας με ατομικά και ομαδικά έργα μαθητών του! Λίγο μετά τη βράβευση της Τεργέστης, επισκεφτήκαμε, έναν από τους διακριθέντες, τον Στράτο Μοσκοφίδη, σε ένα από τα διαλείμματά του σχολείου. Μαθηματικά προς Γυμναστική. «Έπρεπε να έρθετε νωρίτερα, να χάσω χρόνο από τα μαθηματικά. Εγώ Γυμναστική δε χάνω. Έχουμε μόλις 10 λεπτά», αναφέρει χαμογελώντας. Το μαγνητόφωνο γράφει.


"Μας είπαν ότι θα πάρουμε μέρος στο διαγωνισμό στα μέσα του Νοέμβρη, όταν αναπάντεχα μας έκαναν την πρόταση στην προσευχή για να συμμετέχουμε οι ενδιαφερόμενοι. Το θέμα ήταν «εγώ κι εσύ» και μπορούσαμε να το ερμηνεύσουμε με κάθε τρόπο. Είχαμε περιορισμό μόνο στους στίχους , έπρεπε να γράψουμε έως 50 στίχους το μέγιστο. Πήραμε συμμέτοχη 50 άτομα συνολικά άλλοι ατομικά και άλλοι ομαδικά, κερδίζοντας όλοι μαζί σαν σχολειό. Ένα πρωί ο διευθυντής μας ανακοίνωσε τη νίκη στην πρωινή ενημέρωση και επικράτησε πανικός!"

 

Έλληνας μαθητής γυμνασίου ανάμεσα στους βραβευμένους σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης Facebook Twitter


"Στη συνέχεια ήμουν στην αποστολή που ταξίδεψε Τεργέστη. Φοβερή εμπειρία. Ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη και φτάσαμε αρκετά αργά στην Ιταλία. Ήμασταν τα τιμώμενα πρόσωπα σε μία μεγάλη βράβευση. Το έπαθλο ήταν μια πλακέτα που ανέφερε την νίκη μας και ένα χρηματικό έπαθλο, το όποιο δόθηκε μετά από κοινή απόφαση στον σύλλογο παιδιών με ειδικές ανάγκες Πτολεμαΐδας", αναφέρει και μου δείχνει φωτογραφίες από την εκδρομή.

"Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε η αρχιτεκτονική που χρησιμοποιούσαν στα κτίρια τους, καθώς είδαμε πανέμορφα κτίρια με υπεροχή θεά στη θάλασσα . Ήταν η δεύτερη φορά που ταξίδεψα στο εξωτερικό, καθώς πήγαμε πάλι στην Ιταλία πριν από λίγο καιρό στη Ρώμη, αλλά δεν συγκρίνονταν οι δυο πόλεις μεταξύ τους."

 

Έλληνας μαθητής γυμνασίου ανάμεσα στους βραβευμένους σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης Facebook Twitter


Τι ήταν, όμως, αυτό που έκανε ξεχωριστό το ποίημά του;

" Δεν θα έλεγα ότι έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα και τύπο, αντίθετα υπάρχουν πολλά διαφορετικά νοήματα μέσα σε αυτό. Μου πηρέ τέσσερις με πέντε ημέρες για να το γράψω χωρίς να έχω κάποια συγκεκριμένη έμπνευση, εκτός ίσως από μερικά βιβλία η σειρές που βλέπω. Οι περισσότεροι καθηγητές που το διάβασαν μου είπαν ότι ήταν παρά πολύ ωραίο. Δεν είχα ενασχοληθεί με την ποίηση τόσο πολύ αλλά με το γράψιμο περνούσα την ώρα μου γράφοντας διαφορές ιστορίες. Αυτός ο διαγωνισμός μου έδωσε την αφορμή να γράψω ένα ποίημα και είπα «γιατί όχι;». Πριν από λίγες ημέρες έστειλα τη συμμετοχή μου και σε έναν άλλο πανελλαδικό διαγωνισμό και περιμένω τα αποτελέσματα. Το «μικρόβιο» μπήκε για τα καλά μέσα μου."

Τον ελεύθερό του χρόνο τον ξοδεύει σε βιβλία και σειρές. Πολλές σειρές.

«Χωρίς υπότιτλους βεβαίως, βεβαίως», αναφέρει. Ένας από τους αγαπημένους του ήρωες είναι και ο Χολμς. Το πρόσωπό του φωτίζεται όταν μιλάει για τον διάσημο ντετέκτιβ. "Το κύριο χαρακτηριστικό του που λατρεύω είναι το πώς καταφέρνει να λύσει τους πιο απίθανους γρίφους, κρατώντας πάντα το ίδιο ψυχρό ύφος και διατηρώντας την αγάπη και τη συμπόνια για τους κοντινούς του. Μου αρέσει η ψυχραιμία που διατηρεί και η κυνικότητα μερικές φορές που έχει στις πιο απίθανες καταστάσεις. Θα ήθελα να μπορώ να φτάσω τον ίδιο τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων."

 

Έλληνας μαθητής γυμνασίου ανάμεσα στους βραβευμένους σε παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης Facebook Twitter


"Η αγαπημένη μου περιπέτεια είναι «Το τελευταία πρόβλημα», γιατί λατρεύω όλη τη δράση που υπάρχει και το μυστήριο που σε κάνει να «συμπαθήσεις» ακόμα και τον Μοριάρτι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός είναι πιο συμπαθητικός από τα Γερμανικά στην τάξη", καταλήγει γελώντας και φεύγει τρέχοντας για την αίθουσα της Γυμναστικής. Ακόμα μία προπόνηση ξεκινά για τον νεαρό Σέρλοκ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ