ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μία Σχεδία που ταξιδεύει στον Θερμαϊκό

Μία Σχεδία που ταξιδεύει στον Θερμαϊκό Facebook Twitter
1

Μία Σχεδία που ταξιδεύει στον Θερμαϊκό Facebook Twitter
 

Φωτογραφίες: Γιώργος Πλανάκης & shedia.gr

«Όταν ξεκίνησα –χωρίς θάρρος και με πολύ φόβο- να πουλάω το περιοδικό εδώ και κάτι μήνες, με έκπληξη διαπίστωσα, ότι, πράγματι, "όταν ο Θεός κλείνει μία πόρτα, ανοίγει ένα παράθυρο». Η Ελένη Λουδάρου είναι μία από τις πωλήτριες της «Σχεδίας» και θα τη βρείτε στο νέο τεύχος που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ώρες. Ένα από εκείνα τα χαμογελαστά πρόσωπα που φορούν το κόκκινο γιλέκο και βγαίνουν στους δρόμους.


Η «Σχεδία», το μοναδικό περιοδικό δρόμου στην Ελλάδα, ταξιδεύει πλέον και στη Θεσσαλονίκη, με το πρώτο τεύχος να κυκλοφορεί στις 29 Ιανουαρίου και να ανανεώνει το ραντεβού του για την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα.

«Μετά από μία επιτυχημένη πορεία ενός χρόνου στην Αθήνα, η «Σχεδία», οι άνθρωποι με τα κόκκινα καπέλα και τις κόκκινες στολές έρχονται και στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε άγχος για το νέο αυτό εγχείρημα. Ευελπιστούμε να βιώσουμε την ίδια αγάπη που νιώσαμε και στην πρωτεύουσα γιατί πρόκειται για ένα ανεξάρτητο περιοδικό που στηρίζει αποκλειστικά τον άνθρωπο.

Τα περιοδικά δρόμου, όπως και το δικό μας, πωλούνται αποκλειστικά από πωλητές (άνεργους, άστεγους, άτομα κάτω από τα όρια της φτώχειας) και τους δίνουν τη δυνατότητα μέσω μίας αξιοπρεπούς διαδικασίας να εξασφαλίζουν ένα καθημερινό εισόδημα. Άλλοι για να τραφούν, άλλοι για να πληρώσουν το ρεύμα, άλλοι για να συμπληρώσουν τα χρήματα για το νοίκι. Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα έχουμε 160 πωλητές και άλλους 40 σε αναμονή. Ο μικρότερος ηλικιακά πωλητής είναι 20 ετών και ο μεγαλύτερος 70. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το 30% από αυτούς είναι γυναίκες, ποσοστό που δεν εντοπίζεται εύκολα σε άλλη χώρα», αναφέρει ο ιδρυτής της «Σχεδίας», Χρήστος Αλεφάντης. 


Μία Σχεδία που ταξιδεύει στον Θερμαϊκό Facebook Twitter


Παγκοσμίως τα περιοδικά δρόμου ξεπερνούν σε πωλήσεις τα 27 εκατομμύρια αντίτυπα, σε μία περίοδο που όπως λένε οι Άγγλοι: «οι περισσότεροι από εμάς διαφέρουμε από τον άστεγο όσο μία καθυστέρηση δύο μηνιάτικων».

Πως μπορεί, όμως, κάποιος να γίνει πωλητής στη «Σχεδία»; «Στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να επισκεφτεί τα γραφεία μας στη Φράγκων 24, να συνυπογράψουμε έναν κανόνα συνεργασίας και έπειτα θα του ανατεθεί το πόστο όπου μπορεί να πουλήσει τα έντυπα. Στις απαιτήσεις των πωλητών συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το υποχρεωτικό κόψιμο απόδειξης, η ευπρεπής συμπεριφορά στο δρόμο και η κατάλληλη ενδυμασία (κόκκινο γιλέκο, κόκκινο καπέλο, ειδική κάρτα αναγνώρισης κτλ) για να μπορεί κάποιος να τους ξεχωρίσει εύκολα.

Το περιοδικό της «Σχεδίας» κοστίζει 3 ευρώ και το 50% του ποσού (δηλαδή 1,5 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον πωλητή για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Μία Σχεδία που ταξιδεύει στον Θερμαϊκό Facebook Twitter


«Η 'Σχεδία' δεν είναι επαιτεία. Οι πωλητές δε ζητιανεύουν, αλλά με αξιοπρέπεια πωλούν το περιοδικό, το οποίο προηγουμένως οι ίδιοι έχουν αγοράσει, για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα. Παράλληλα, είναι και μία ανεξάρτητη πηγή ενημέρωσης, ένα μέσο στον αγώνα για την καταπολέμηση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού», αναφέρεται στο επίσημο site.

«Εξαιρετικά ενδιαφέρον σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι και ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η πώληση επιτρέπει την ουσιαστική γνωριμία του άστεγου με τον αναγνώστη/αγοραστή. Γνωριμία που διαλύει τον κοινωνικό αποκλεισμό αυτών των ατόμων και επιτρέπει την επανατοποθέτησή τους στο ευρύτερο περιβάλλον. Είναι μία δράση που θα βοηθήσει σημαντικά, όπως και το Υπνωτήριο Αστέγων που ξεκίνησε λίγο πριν τα Χριστούγεννα και ήδη αποτελεί ένα καταφύγιο για όσους το έχουν ανάγκη», τόνισε από τη μεριά της η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα.


Μία Σχεδία που ταξιδεύει στον Θερμαϊκό Facebook Twitter


«Δεν μας χωρίζει τίποτα από τους αστέγους, δεν υπάρχει άλλη όχθη. Είναι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και αναγκάστηκαν να ζήσουν στο δρόμο. Ζώντας ένα μεγάλο διάστημα στο Παρίσι και συναναστρεφόμενος αρκετούς τέτοιους ανθρώπους κατανόησα ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που πίστευα. Άνθρωποι μορφωμένοι. Με σπουδές. Συγκεντρώνονται μία φορά την εβδομάδα σε ένα καφέ και «σπάνε» τη σιωπή των ανέργων. Συζητούν για Βίκτωρ Ουγκό, μαλώνουν για λογοτεχνία και ύστερα σκορπίζονται για να βρουν να κοιμηθούν», αναφέρει ο συγγραφέας, Βασίλης Αλεξάκης και προσθέτει:

«Όλοι έχουν να σου πουν από μία ιστορία. Αυτό που αφηγούνται στην αρχή είναι η πρώτη νύχτα που αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στον δρόμο. Αυτή είναι η πιο τραγική στιγμή για έναν άστεγο. Η πρώτη νύχτα».

Νύχτα που χιλιάδες Έλληνες αναγκάζονται πλέον να περάσουν μέσα σε κούτες, πάνω από χιόνι και κάτω από σκισμένες κουβέρτες. Άνθρωποι που αναποδογύρισε η «Σχεδία» των ονείρων τους και βρέθηκαν στο νερό. Και όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στο νερό, σε πείσμα όσων έγιναν τελευταία, οφείλεις να τον βοηθήσεις.

1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια
Τα περιοδικά δρόμου είναι μεγαλείο. Η επαιτεία είναι άσχημο πράμα. Αλλά τα γιλέκα είναι βαριά διακριτικά. Μου φαίνεται ότι επιδρούν αρνητικά στην ψυχολογία ενός ανθρώπου που συμμετέχει. Τον φορούν δεν τα φορά. Αντίθετα, μ' ένα μπλουζάκι είναι διαφορετικά. Σε κάνει να νιώθεις πιο ωραία.