Συμφωνία για κούρεμα καταθέσεων άνω των 100 χιλ. στο Εκοφίν

Συμφωνία για κούρεμα καταθέσεων άνω των 100 χιλ. στο Εκοφίν Facebook Twitter
3

Συμφωνία για κούρεμα καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ επήλθε τα ξημερώματα στο Εκοφίν, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για συμφωνία των 27, για το λεγόμενο bail in, τη διάσωση δηλαδή των τραπεζών εκ των έσω, υποχρεώνοντας τα κράτη-μέλη να διασφαλίζουν ότι όταν καταρρέει μια τράπεζα οι πρώτες ζημιές θα επιβαρύνουν τους καταθέτες με καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Για συμφωνία-ορόσημο και σημαντική επιτυχία έκαναν λόγο οι 27 υπουργοί Οικονομικών.  «Αν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό», δήλωσε από την πλευρά

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Οικονομία / Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Αυξήσεις για τους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι 12 αυξήσεις αποδοχών για μισθωτούς - Πόσο ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά - Όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM
Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
ΠΟΤΕ δεν υπήρξε εγγύηση καταθέσεων άνω των 100 χιλιάδων. Για την ακρίβεια πάντα υπήρχε ευρωπαϊκή εγγύηση του 90% του ποσού για μέχρι 50.000, και εθνική εγγύηση (στις περισσότερες χώρες) για μέχρι 100.000. Τα υπόλοιπα είναι 100% αποκύημα φαντασίας των δημοσιογράφων, κυρίως Ελλάδας και Κύπρου.Δεύτερον η είδηση μεταφέρεται ανακριβώς. Οι πρώτες ζημιές θα επιβαρύνουν τους μετόχους, μετά τους ομολογιούχους, και μετά τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ.
Δηλαδη;Στην ουσια δεν μπορουν ποτε να αγγιξουν αυτους τους καταθετες;ή δεν θα χρειαστει;Το πρωτο που σκεφτηκα μολις το διαβασα ειναι οτι προκειται για παρασυνθημα να στειλουν αλλου τις καταθεσεις τους.Αφου ομως λες οτι εντασσονται σε τριτο σταδιο, λογικα οντως θα μετακινησουν τις καταθεσεις τους. άρα ρωταω, θα την πατησουν οι εγγυημενοι μικροι καταθετες;pls, δωσε τα φωτα σου.
Στην ουσία συζητάμε για χρεωκοπία τράπεζας. Όταν χρεωκοπεί μια εταιρεία λοιπόν, οι πρώτοι που χάνουν τα λεφτά τους είναι οι μέτοχοι. Οι δεύτεροι είναι (πολύ λογικά) οι δανειστές της, δηλαδή οι ομολογιούχοι, αυτό άλλωστε πάει να πει χρεωκοπία. Έχοντας απαλλαγεί από όλες αυτές τις υποχρεώσεις η τράπεζα, αν φτάνουν τα λεφτά, καλώς. Αν δε φτάνουν, ξεκινάει και κουρεύει καταθέσεις. Αν πάλι δε φτάνουν, πληρώνουν οι φορολογούμενοι. Το πιο πιθανό είναι να μη φτάνουν, οπότε χάνονται και τα λεφτά των καταθετών (όλα). Και σε εκείνο το σημείο μπαίνει η ευρωπαϊκή/εθνική εγγύηση και πληρώνει προκειμένου να αποκαταστήσει τις καταθέσεις. Ε και αυτό που αποφασίσανε είναι ότι αν οι καταθέσεις είναι λόγου χάριν 10 δισεκατομμύρια, το κράτος δε θα τα βάζει όλα αέρα πατέρα. Όσες καταθέσεις είναι πάνω από 100.000, πρώτα θα τις κουρεύει στις 100.000 και μετά θα υπολογίζει το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει. Στην ουσία δε διαφέρει σε κάτι από αυτό που συμβαίνει σήμερα σε οποιαδήποτε χρεωκοπία τράπεζας. Υπάρχουν και πρόσφατα παραδείγματα χρεωκοπιών εκτός Ευρωζώνης, π.χ. στη Δανία που χρεωκόπησε μια τράπεζα έγινε αυτό ακριβώς που σου περιγράφω, αλλά με 100.000 κορώνες όριο αντί για 100.000 ευρώ. Οι ελληνικές και οι ισπανικές και οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν διασωθεί συνολικά, δηλαδή η ΕΖ τους έδωσε λεφτά και απότρεψε τη χρεωκοπία τους. Αλλά αυτές ήταν ad hoc αποφάσεις, κατ' εξαίρεση. Τώρα επισημοποιήθηκε ότι κάτι τέτοιο δε θα ξαναγίνει: στο εξής όταν χρεωκοπεί μια τράπεζα θα χάνουν όλοι τα λεφτά τους εκτός από τους καταθέτες για μέχρι 100.000, και *μετά* θα τσοντάρουν οι φορολογούμενοι για να συνεχιστεί η λειτουργία της.