ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τα 11 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν πεθάνετε – κατά την «Α, μπα»

Τα 11 βιβλία που πρέπει να διαβάσετε πριν πεθάνετε – κατά την «Α, μπα» Facebook Twitter
172

Την προηγούμενη Πέμπτη έβαλα ένα πολύ δύσκολο κουίζ (απορώ πώς ήταν αναπάντητο αυτό το ερώτημα για τόσα χρόνια, για να πω την αλήθεια!)

Νικητής αναδείχτηκε ο De La Net, και ως εκ τούτου έχει δικαίωμα σε 12 ερωτήσεις. Μόνο που έκανε το λάθος να κάνει μια που αξίζει για εκατό, οπότε σήμερα απαντάω μόνο σ' αυτήν.

"Αγαπώ το διάβασμα και είμαι περίεργος για την δική σου άποψη
οπότε η ερώτηση μου είναι: Ποια δέκα βιβλία (με αντίστροφη σειρά 10,
9, 8...) θα πρέπει, κατά την γνώμη σου - έτσι όπως αυτή είναι
διαμορφωμένη σήμερα-, να έχω διαβάσει οπωσδήποτε πριν πεθάνω;"

Η ερώτηση μου πήρε ώρες και η λίστα δεν θα τελείωνε ποτέ, με πολλή προσπάθεια μείωσα τα 24 σε 11. Φοβάμαι ότι όσο το σκέφτομαι θα θυμηθώ κι άλλα και θα μου πάρει κι άλλες τόσες ώρες.

Η λίστα αυτή κατέληξε όπως κατέληξε, όχι επειδή πιστεύω ότι αυτά είναι τα 12 βιβλία που πρέπει να διαβάσει κανείς επειδή αλλιώς θα του συμβεί κάποιο κακό, αλλά ως αφετηρίες για εισόδους σε νέους κόσμους. Πιστεύω ότι είναι αντιπροσωπευτικά από μεγάλες ομάδες λογοτεχνίας που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Ακόμα και αν δεν σας αρέσει κάποιο από αυτά, θα σας αρέσει κάποιο άλλο που βρίσκεται στον ίδιο κύκλο.

11. Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια- Χάρπερ Λι

Δεν είναι για μεγάλους, αλλά διαβάζεται άνετα και από αυτούς. Είναι από τα καλύτερα έργα που μιλάνε με πάρα πολύ απλά λόγια για τον ρατσισμό και το σοκ του τέλους της παιδικής αθωότητας. Πρέπει να το διαβάσουν όλοι μέχρι τα 15 και όλοι όσοι μετά τα 15 είναι ρατσιστές αλλά δεν το έχουν καταλάβει. (Γι' αυτούς που είναι και το ξέρουν, δεν υπάρχει βιβλίο, γιατί αυτοί δεν ξέρουν ανάγνωση).

10. Middlesex – Τζέφρι Ευγενίδης

Πρώτον, για να παινέψουμε το σπίτι μας για να μην μας πλακώσει. Κυρίως όμως, ένα πραγματικά καλό βιβλίο που μιλάει για την ενδιάμεση κατάσταση που βασανίζει τους μετανάστες και ίσως όλους τους Έλληνες, και την ανθρωπότητα γενικότερα: ποια είναι η αληθινή μου πατρίδα; Ανήκω στην Ανατολή ή στη Δύση; Γιατί είμαι καλός και κακός ταυτόχρονα; Πώς θα συμβιβαστώ με το διττό που υπάρχει μέσα μου;

9. Ο νευρομάντης – Γουίλιαμ Γκίμπσον

Εντάξει, οι μισές λέξεις που χρησιμοποιούμε τώρα για το ίντερνετ ξεπήδησαν από αυτό το βιβλίο. Όταν το διάβασα ήταν 1994 και στα ελληνικά οι λέξεις «τοίχος φωτιάς» και «κυβερνοχώρος» και «φλεγόμενο καλώδιο» ήταν εντελώς μα εντελώς επιστημονική φαντασία. Πολύ λίγα χρόνια μετά έγινε η καθημερινότητά όλων μας. (Συμπέρασμα: μην το διαβάσετε στα ελληνικά, αν γίνεται).

Κυρίως όμως είναι ένα πολύ ωραίο βιβλίο, που ασχολείται με τα αιώνια φιλοσοφικά ερωτήματα του «τι είναι ο άνθρωπος» και «τι τον ξεχωρίζει από τα ζώα, από το περιβάλλον του" και "τι σημαίνει «ανθρώπινη συμπεριφορά».

8. Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων – Λιούις Κάρολ

Το λένε για πολλά βιβλία, αλλά ισχύει για πολύ λίγα, κατά τη γνώμη μου, μόνο για ένα: αυτό. Μπορείς να το διαβάσεις σε οποιαδήποτε ηλικία και να καταλάβεις κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι πολλές ιστορίες σε μία, είναι σαν καλειδοσκόπιο, είναι ένα αριστούργημα. Παιχνίδια αριθμητικής, πολιτική σάτιρα, ονειρικές ακολουθίες, η αλλόκοτη αίσθηση της ενηλικίωσης, το άγχος της ενσωμάτωσης σε μια ομάδα, η μοναξιά. Όλα αυτά, σε πολύ λίγες λέξεις, μόνο μέσα από εικόνες και ελάχιστους διαλόγους.

7. Τα στοιχειώδη σωματίδια – Μισέλ Ουελμπέκ

Με τον Ουελμπέκ μπαίνουμε στην κατηγορία των αντρών που γράφουν βιβλία που αγαπιούνται και μισιούνται, που τους λένε μισογύνηδες, άρρωστους, επιδεικτικά επιθετικούς, αντιδραστικούς κατ' επάγγελμα και τα λοιπά. Μου φαίνεται ότι ο κόσμος ζητάει υπερβολικά πολλή πολιτική ορθότητα από τη λογοτεχνία. Μερικά βιβλία υπάρχουν για να σε ταρακουνήσουν και να σε αηδιάσουν, για να ξυπνήσεις. Ο κυνισμός και ο ειρωνικός τόνος δεν αρέσουν σε πολλούς, αλλά πιστεύω ότι είναι από τα βιβλία που πρέπει να διανύσει κανείς, αν ερευνά τη λογοτεχνία.

6. Σφαγείο νούμερο πέντε – Κερτ Βόνεγκατ

Για την φρίκη του πολέμου ξέρουμε, για την γελοιότητα και τη ματαιότητα όλης αυτής της τρέλας μπορούμε να μάθουμε μέσα από αυτό το βιβλίο. Το συμπέρασμα είναι: ένας πόλεμος αφήνει μόνο ηττημένους. Είναι το βιβλίο που έκανε γνωστή την τραγωδία του βομβαρδισμού της Δρέσδης στον υπόλοιπο κόσμο.

5. Ο κατά Γκαρπ κόσμος – Τζον Ίρβινγκ

Είναι από τα βιβλία που μιλούν για θέματα – ακρογωνιαίους λίθους της λογοτεχνίας (ο φόβος του θανάτου, η κοινωνική επιρροή στην συμπεριφορά των φύλων) αλλά με τρόπο εξωφρενικό, σουρεαλιστικό. Είναι από τα βιβλία που σε κάνουν να γελάς μόνος σου σε άδειο δωμάτιο, σκοτεινά, βίαια, τραγελαφικά γεγονότα που προκαλούν κλαυσίγελο. Χαρακτηριστική τελευταία φράση: «In the world according to Garp, we are all terminal cases.» (Σόρι παιδιά δεν ξέρω πώς θα μπορούσε να μεταφραστεί αυτό).

4. Μπούντενμπρουκς – Τόμας Μαν

Υπάρχουν πολλά μυθιστορήματα που ακολουθούν τις ιστορίες μιας οικογένειας μέσα στα χρόνια, παρουσιάζοντας έτσι τις πολιτικές και οικονομικές αλλαγές μιας χώρας (έχουμε και τον Θέμελη, άλλωστε). Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της λογοτεχνίας και πολλά είναι πολύ καλά. Το συγκεκριμένο θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι και πολύ επίκαιρο: η οικογένεια αυτή αναδεικνύεται μέσα από την μεσαία τάξη την εποχή των παχιών αγελάδων για να βρεθεί, όταν αλλάζουν οι συνθήκες, προ μεγάλων εκπλήξεων (δε λέω άλλα για να μην σας χαλάσω την ανάγνωση, σε περίπτωση που θέλετε να το διαβάσετε). Η υποκρισία της χριστιανικής ηθικής και ο καθωσπρεπισμός είναι πολυτέλειες όταν τελειώνουν τα λεφτά.

3. Λιγότερο από μηδέν – Μπρετ Ίστον Έλις

Δε μπορώ να ξεπεράσω το γεγονός ότι ο Μπρετ Ίστον Έλις το έγραψε όταν ήταν περίπου 18 χρονών, και γι' αυτό δεν είναι απλά στη δωδεκάδα, αλλά και ψηλά στη λίστα. Τι κάναμε εμείς όταν ήμασταν 18; Τέλος πάντων – ο Έλις είναι για κάπως ξινά γούστα, αλλά είναι μια σκοτεινή περιοχή που πρέπει να εξερευνηθεί. Με λίγα λόγια: πλουσιόπαιδα, τόσο κενά και τόσο αδιάφορα για τους γύρω τους, που δεν μοιάζουν πια με ανθρώπους, που σου παγώνουν το αίμα. Είναι φανερό από τον τρόπο που γράφει ότι ήξερε (ξέρει) για τι μιλάει.

2. Μεγάλες προσδοκίες – Τσαρλς Ντίκενς

Ένα σπουδαίο, πολύ σημαντικό Bildungsroman, δηλαδή βιβλίο που μιλάει για την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη ενός χαρακτήρα, του Πιπ. Μη μου πείτε «είδα την ταινία και δε μου άρεσε», γιατί θα με κάνετε να κλάψω. Το πιο σημαντικό θέμα της ιστορίας αυτής (λέω εγώ) είναι η πάλη των τάξεων και η κοινωνική αδικία, ένα θέμα που καίει και τσουρουφλίζει όπως τότε. Ο Ντίκενς είχε καεί προσωπικά από αυτό το θέμα και το ήξερε πολύ καλά εκ των έσω.

(Ο λόγος που είναι άπιαστη η ξανθιά στο βιβλίο είναι ότι ανήκει σε άλλη κοινωνική τάξη, και όχι επειδή είναι ωραία. Ωραία την κάνει στο μυαλό του ο Πιπ επειδή είναι άπιαστη, ξέρετε τώρα εσείς, το έχετε κάνει πάνω από μια φορά στη ζωή σας. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για την ερμηνεία του χαρακτήρα η Πάλτροου έπρεπε να τιμωρηθεί με φυλάκιση).

1. Ο Πύργος – Φραντς Κάφκα

Οι καταθλιπτικοί με ταλέντο γράφουν τα πιο ωραία βιβλία. Ο Κάφκα εκτός από κατάθλιψη είχε και τεράστια θέματα με τον πατέρα του, κρίσεις εγωπάθειας, αυτολύπηση, μίσος για τον εαυτό του και, ευτυχώς για μας, άπειρο ταλέντο και πολύ όρεξη για γράψιμο. Όλα του Κάφκα είναι αριστουργήματα. Διαλέγω τον Πύργο γιατί για μένα διαπρέπει στο πιο δύσκολο μονοπάτι της τέχνης: αφήνει τις καλημέρες και μιλάει κατ' ευθείαν στο υποσυνείδητο του αναγνώστη, εκείνο το μέρος που, όσο μπορούμε, αποφεύγουμε να επισκεφτούμε.

(Σημείωση: η λίστα είναι αυστηρά προσωπική. Δεν έχει αξία παρά μόνο στον συνθέτη της λίστας. Παρακαλώ μην επισημάνετε ποια βιβλία είναι καλύτερα από αυτά που έχω διαλέξει, γιατί είναι η γνώμη μου και η γνώμη σας, εξίσου ασήμαντες. Σας παρακαλώ όμως να γράψετε τις δικές σας, αυστηρά προσωπικές σας λίστες, συμπληρώνοντας και γιατί διαλέγετε αυτά που διαλέγετε.)

172

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Από Ελληνική λογοτεχνία δεν έχει αναφερθεί τίποτα εκτός του Ομήρου. Εφόσον μιλάμε για "βιβλία"-και όχι απαραίτητα για λογοτεχνία θα αναφέρω ότι περίπου 4.000 χρόνια γραπτής ιστορίας αυτή τη στιγμή δακρύζουν. Τέχνη, ποίηση, φιλοσοφία, λογοτεχνία..μα όλα να τα ανταλλάσσουμε για τον Louise Carrol? Δεν αντιλέγω, είναι εξαιρετικός, αλλά όταν βλέπεις να κυριαρχεί σε τέτοιον βαθμό πάνω από άλλα με μόνο μία αναφορά σε ελληνικό κείμενο, καταντά λίγο στενάχωρο. Σημειωτέον: Γνωρίζω πολύ καλά ότι πρόκειται για προσωπικές λίστες και στην δική μου θα συμπεριλάμβανα άνετα πολλά από τα προαναφερόμενα ονόματα. Το θέμα μου είναι ότι η φυσική μας παράληψη του ελληνικού γραπτού λόγου ως μη ουσιώδεις ή αρκετά καλός για να τον συμπεριλάβουμε σε ένα top 11, είναι εγκληματική.
Αναφέρθηκαν οι τραγικοι, ο Καζαντζακης, ο Ταχτσης, ο Χειμωνας, η Ιορδανιδου, και άλλοι σίγουρα που δεν τους θυμάμαι. Αν ανατρεξεις πάλι στα σχόλια θα τους δεις. Οχι με την ίδια συχνότητα όσο τους ξενους αλλά πολλοί έβαλαν Ελληνες στη λιστα τους.
Περιμένουμε ismene την δική σου λίστα με ποιους εσύ προτείνεις και γιατί. Φαντάζομαι πολλοί από εμάς θα πιάσουμε να διαβάσουμε κάποια από αυτά πολύ σύντομα και μπορεί κιόλας να τα περιλάβουμε στην επόμενη μας λίστα σε 1-2 χρόνια.
Κι εγώ το σκέφτηκα αυτό που λες. Είναι όμως το πρόβλημα της μεθόθου: με ποιά κριτήρια επιλέγουμε τα βιβλία που θα βάλουμε στο προσωπικό μας τοπ 10; Πιστεύω, ότι όπως κι εγώ παρέλειψα δεκάδες αγαπημένους Έλληνες και Ξένους, λογοτέχνες, ποιητές, φιλοσόφους, το ίδιο έκαναν οι περισσότεροι. Ίσως τελικά ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να είναι όχι τα "11 βιβλία που θα πρέπει να διαβάσετε" αλλά "τα 11 βιβλία που αγαπήσατε"...
Ω! σας ευχαριστώ πολύ α,μπά και παιδιά ! Έχω τοοοοοοόσους τίτλους, πια, για μελλοντικές αναγνώσεις. Λυπάμαι που έφυγαν, ελπίζω, όχι ανεπιστεπτί, οι καιροί που αγόραζα με τη σέσουλα τα βιβλία... Δανείζομαι πιά, γιατί δεν μπορώ να αγοράσω, αλλά δεν αντέχω χωρίς διάβασμα. Χαίρομαι που είσαστε τόσο πολυδιαβασμένοι και ανταποκριθήκατε (5 σελίδες σχόλια ! ) στην πρόκληση της α,μπα και του de la net.Χαίρομαι ακόμα, και γιατί είδα πολλά δικά μου αγαπημένα βιβλία-σταθμούς ανάμεσα στις λίστες σας. Είμαι πολύ κουρασμένη γιά να μπω στη διαδικασία καταγραφής-επεξήγησης δικής μου λίστας.Εντυπωσιάστηκα με την γλωσσομάθειά σας και ζήλεψα πολύ (με την καλή έννοια)θα φυλάξω στα έγγραφά μου, το σημερινό ''α,μπα''Υγ. επίσης δεν καταλαβαίνω, που το βρήκατε το περι καύσωνα στο Λ.Α..?σας φιλώ
Πόσο πολύ χαίρομαι που είδα 147 (μέχρι αυτή τη στιγμή) σχόλια σ'αυτό το υπέροχο ποστ! Θενκς! (και που μου θύμισες μια τραγελαφική στιγμή σε πρώτες εξεταστικές της φοιτητικής μου ζωής, όπου μία ολόκληρη αίθουσα φοιτητών-πλην κάποιων πεφωτισμένων, που μάλλον πίνανε λιγότερους καφέδες και διάβαζαν λίγο παραπάνω απο μας τους υπόλοιπους-έψαχνε απεγνωσμένα σε λεξικά να βρει μετάφραση στην ''άγνωστη λέξη'' του τίτλου..τη λέξη που από τότε μου χαράχτηκε για πάντα στο μυαλό ''Die Buddenbrooks''(αν το γράφω σωστά..)!!!! Αυτό είναι που λέμε, χαμένοι στη μετάφραση..!)
Ολα του ΝτοστογιεφσκιΟλα του ΤανιζακιThe sense of an ending - Julian BarnesMiddlesex - Jeffrey EugenidesIn cold blood - Truman CapoteThe bell jar - Sylvia PlathEmpire - Gore VidalΤο βιβλίο της ανησυχίας -Φερναντο ΠεσσοαΟλα του Γιώργου Χειμωνα
Τα περισσότερα αγαπημένα μου βιβλία τα έχει κάποιος παραπάνω ήδη αναφέρει, αυτά που δεν είδα και θα ήθελα να αναφερθούν είναι:-Η Βάρδια του Καβαδία (Το πρωτοδιάβασα στα 15 και από τότε δεν έχει σταματήσει να με ταξιδεύει). -Η Ιστορία της Νύχτας του Μπόρχες (Ο Μπόρχες αγγίζει μέσα μου χορδές που πριν από την γνωριμία μας δεν ήξερα πως υπήρχαν).-Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται και ο Φτωχούλης του Θεού του Καζαντζάκη (Μου άνοιξαν τα μάτια στις ανθρώπινες κοινωνίες και σχέσεις καθώς και στην θρησκεία. Μου τις ξεγύμνωσαν από τα λόγια και είδα την ουσία και την αλήθεια). Επίσης σίγουρα στην τοπ εκατοντάδα μου θα υπήρχαν σίγουρα, μαζί με όσα αναφέρθηκαν μέχρι τώρα, και τα παρακάτω:-Η γη των ανθρώπων του Εξυπερύ (Μου είπε τι μας ενώνει με τους συνανθρώπους μας)-Μια σύντομη ιστορία του Χρόνου του Χώκινς (Μου εξήγησε πως δουλεύει το σύμπαν μας)-Το εγωιστικό γονίδιο του Dawkins (Με εισήγαγε πριν 30 κοντά χρόνια στην θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου και έκανε τον κόσμο ένα ομορφότερο και λογικότερο μέρος για να ζω) -Το εκκρεμές του Φουκώ του Έκο (Συναρπαστικό και πολυεπίπεδο)-Όλα τα βιβλία τoυ Terry Pratchett (Ο ανθρωπισμός και η καλοσύνη του Pratchett σε συνδυασμό με το εξαιρετικό του χιούμορ τον έκανε έναν από τους πιο απολαυστικούς συγγραφείς που έχω διαβάσει ποτέ - αν δεν έχετε διαβάσει, διαβάστε κάτι τώρα.)-Όλα τα βιβλία του Iain (M) Banks (Απίστευτη και αστείρευτη φαντασία σε συνδυασμό με ένα μοναδικό ταλέντο στην πένα) -Τα Naked Lunch και το Junky του Μπαρόουζ (Η σκοτεινή πλευρά). -Τρεις άνθρωποι σε μια βάρκα του Jerome K Jerome (Ξεκαρδιστικό και βαθιά ανθρώπινο)-Τα Βιβλία της Ζούγκλας του Κίπλινγκ (Παιδί τα βράδια ονειρευόμουν τον Μπαλού και τον Μπαγκίρα να παίζουν μαγικά παιχνίδια στις ζούγκλες της Ινδίας με τον Μόγλη)-The Νew York Trilogy του Paul Auster (Αν σας αρέσουν τα εγκεφαλικά μεταφυσικά θρίλερ)-και η πενταλογία του Douglas Adams Γυρίστε τον Γαλαξία με Ωτοστόπ (Γιατί είναι τα πιο αστεία βιβλία που έχω διαβάσει στην ζωή μου).
De La Net, ναι! "The hitchhiker's guide to the galaxy" είναι από τα πιο αστεία (ίσως και τα πιο αστεία)βιβλία που έχω διαβάσει. Ζηλεύω αυτούς που δεν τα έχουν διαβάσει ακόμη! Επίσης πιστεύω ότι ο Douglas Adams είναι ένας από τους πιο ευφυείς και οξυδερκείς ανθρώπους που έχουν ζήσει στον πλανήτη.
"Μας χρειαζεται να χτίσουμε γέφυρες μέσα στη νύχτα"Δεν πίστευα οτι ο Εξυπερύ μπορούσε μετά τον Μικρό Πρίγκηπα να με αγγίξει τόσο, με ένα τόσο ανθρώπινο και γλυκό βιβλίο όσο η Γη των Ανθρώπων
@ De La Net 13:23 Έχω διαβάσει καμιά 10ριά από το discworld, και συνεχίζω να αγοράζω (ευτυχώς είναι πολλά!), αλλά για κάποιο λόγο το Bromeliad είναι το αγαπημένο μου. Χμ, πάντως τώρα θα ξεκινήσω το Middlesex, γιατί το'χω πολύ καιρό στο ράφι με τα "προσεχώς", και πήρε πολλές ψήφους εδώ στα σχόλια.
Προσωπική λίστα λοιπόν:1. Οδύσσεια και Ιλιάδα: για τον ρόλο που έπαιξαν τα ομηρικά έπη στη σύγχρονη λογοτεχνία, για τον Οδυσσέα ως ενσάρκωση ηρωικών κι ανθρώπινων αρετών, για τους στίχους που μ' έκαναν να δακρύσω, όταν ο Οδυσσέας φτάνει στο νησί των Φαιάκων και, γυμνός, στο ναδίρ της ύπαρξής του, επικαλείται τον θεό.Ή όταν ο Πρίαμος συναντά τον Αχιλλέα στη σκηνή του για να ζητήσει το σώμα του Έκτορα... Δεν διαβάζονται σήμερα τα έπη χωρίς "βοήθημα" πάντως.2. Όλα τα έργα του Καζαντζάκη που έχω διαβάσει, με ιδιαίτερη αγάπη στο Βίο και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και την Αναφορά στο Γκρέκο. Για τη υπέροχη γλώσσα του για την ψυχική ανάταση που μου έχει προσφέρει. 3. Ο Ξένος του Καμύ, για τον παραλογισμό της ύπαρξης και γιατί πάντα θα θυμάμαι τις πρώτες δυο προτάσεις. 4. Όλα τα βιβλία του Στάινμπεκ, με ιδιαίτερη αγάπη στα Σταφύλια της Οργής και το Ανθρωποι και Ποντίκια, γιατί μιλούν για μια άλλη Αμερική, του μόχθου, της στέρησης, της εκμετάλλευσης στην οποία ένιωσα πιο κοντά απ' αυτήν που μέχρι τότε γνώριζα. 5. 1984 και η Φάρμα των Ζώων γιατί ο Όργουελ ήταν πολύ μπροστά.6. Ντοστογιέφσκι γενικά και ειδικά το Έγκλημα και Τιμωρία, γιατί το είχα γνωρίσει μικρή ως Κλασσικό Εικονογραφημένο και είχα τις εικόνες από εκεί όταν το διάβασα μεγάλη :)7. Ο Μικρός Πρίγκιπας, για την ευαισθησία, την αγνότητα και την απλότητα γραφής μέσα από την οποία μιλά για τα πιό σημαντικά πράγματα στη ζωή. 8. Το 10 του Καραγάτση για την χαρτογράφηση της τότε (και ως εκ τούτου την κατανόηση της σημερινής) ελληνικής κοινωνίας. Και η Μεγάλη Χίμαιρα φυσικά. Κι ο Γιούγκερμαν.9. Η Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου που σε συνδυασμό με τη Μπέτυ Βαλάση από τη σειρά νομίζω ότι είναι η αιτία που μ' αρέσουν τόσο πολύ τα ντολμαδάκια γιαλαντζί!10. Τα γενέθλια της Ζωρζ Σαρρή, γιατί σηματοδότησαν την εποχή που αγάπησα το βιβλίο. Και με μεγάλη συγκίνηση πέρσι όταν το ξανά άνοιξα με αφορμή το θάνατό της Σαρρή, είδα με ολοστρόγγυλα κόκκινα γράμματα την αφιέρωση :"Αφιερωμένο με πολύ αγάπη στον εαυτό μου"...11. Ταξίδι στο τέλος της νύχτας του Σελίν, γιατί η απάντηση στο τί είναι η ζωή είναι ο τίτλος...la vie c'est ça, un bout de lumière qui finit dans la nuit.Είναι μεγάλο το ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου, της λογοτεχνίας, της απόλαυσης της ανάγνωσης. Άλλα βιβλία ψυχαγωγούν, άλλα διασκεδάζουν απλά, άλλα δίνουν απαντήσεις, άλλα θέτουν ερωτήματα. Πόσα και πόσα αγαπημένα βιβλία δεν έμειναν έξω από τη λίστα πασίγνωστα, γνωστά ή λιγότερο γνωστά αγαπημένων συγγραφέων. Ήδη νιώθω τύψεις γιατί μου έρχονται στο μυαλό τίτλοι που μου φωνάζουν ότι τους αδίκησα. Αλλά φταίει λίγο και η μέθοδος επιλογής. Γιατί η λίστα περιλαμβάνει αφενός βιβλία που έχω θεωρήσει σημαντικά για μένα, αφετέρου βιβλία που θεωρώ σημαντικά για την εξέλιξη της λογοτεχνίας ώστε να την απολαμβάνουμε σήμερα. Κάθε λογοτεχνικό κείμενο έχει ούτως η άλλως αυτή τη δυνατότητα: να διαβαστεί για τον εαυτό του, γι΄αυτό που προσφέρει στον αναγνώστη ή για τις πανανθρώπινες αξίες του. Γι' αυτό καλό θα ήταν ίσως να μην επικρίνουμε τις επιλογές των άλλων αναγνωστών, γιατί μπορεί όλοι μεν να αγαπάμε το βιβλίο να διαβάζουμε δε για διαφορετικούς λόγους. Κοινώς, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Καληνύχτα σας και όνειρα γλυκά :)
οι εντεκαδες μου θυμιζουν παντα μπαλιτσα,οποτε εχουμε και λεμε..τερμα ο ΟΜΗΡΟΣ γιατι ετσι..στα ακρα της αμυνας κατι σε ΣΟΦΟΚΛΗ και ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ για τους ιδιους λογους..στο κεντρο της αμυνας,λιμπερο ο ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ και στοπερ ο ΜΑΛΑΤΕΣΤΑ..κεντρο σαν της μπαρτσελονα μονο με ΣΑΙΞΠΗΡ,ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ,ΚΑΜΥ και ΚΕΡΟΥΑΚΡΟΜΠΙΝΣ και ΣΕΛΙΝ στην επιθεση,και παμε για δυο αναπληρωματικους που δεν θα μπορουσα ν αγνοησω με τιποτα,γεννημενοι συγγραφεις και οι δυο,με χαρισμα,ΣΤΑΙΝΜΠΕΚ και ΠΥΝΤΣΟΝ,ειμαστε στους δεκατρεις,ψιλογρουσουζικο,οποτε παμε αλλον εναν,ναι,μαλλον ο ΡΕΜΠΩ,για την ανυπερβλητη ερωτηση''σε ποιον να πουληθω;''υ.γ μη σας απασχολουν τιτλοι βιβλιων,ανοιχτα.το ξερω οτι ειμαι εκτος θεματος αλλα ετσι τη βρισκω τελευταια,σορι.
Υπέροχη η λίστα σου...!! Η δική μου οπωσδήποτε περιλαμβάνει τις Μεγάλες Προσδοκίες ( μη δείτε την ταινία σε καμία περίπτωση )!! και στο νούμερο ένα για μένα είναι η Ανάσταση του Τολστόϊ.. Από τότε που το διάβασα αν και ήμουν αρκετά μικρή , μόλις δεκαπέντε χρονών, δεν ξεπεράστηκε από κανένα άλλο βιβλίο . Είναι το καλύτερο βιβλίο του και το τελευταίο του επίσης.. Αριστοτεχνική η γραφή του ... με ιντριγκάρει το γεγονός ότι περιέχει αρκετά βιογραφικά στοιχεία..
Μάνα Κουράγιο δεν με κούρασε η μετάφραση ίσως γιατί με απορρόφησε το βιβλίο ...αλλά ένα από τα βιβλία που λατρεύω αν και δεν το συμπεριέλαβα είναι το κόκκινο και το μαύρο του Σταντάλ... αυτό πραγματικά ήταν κουραστικό στην ανάγνωση λόγω μετάφρασης
πολυ ενδιαφερουσα η λιστα σου!Κάποια απο τα καλυτερα βιβλία που εχω διαβασει:1. jailbird = kurt vonnegut2. Slaughterhouse 5 - του ιδίου3. Εγώ, ο Κλαύδιος- richard graves4. Βαμμένα κόκκινα μαλλιά- Κ. Μουρσελάς5. The white trilogy - Ken Bruen6. Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ- Σολζενιτσιν7. Η πεδιάδα τηε Τορτίλα- Σταϊνμπεκ8. Ο δρόμος με τιε φάμπρικες- του ιδίου9. Με τους αλήτες του παρισιού κ του λονδίνου- Οργουελ10. Ηροδότου Ιστορίες11. Shame the devil- Πελεκάνος.Καλά διαβάσματα σε όλους και καλό καλοκαίρι!
Aμπα, αυτό το πριν πεθάνετε είναι λίγο μακάβριο/ Υπάρχουν 4514 τρόποι να το πεις χωρίς να μας σοκάρεις. Κατα τ'αλλα αν και έχω διαβάσει μόνο 2 από τα προτεινόμενα, πιστεύω ότι χωρούσε και κάποιο ελληνικό μέσα. Ο Ευγενίδης δεν πιάνεται.
11 από τα αγαπημένα μου. Δεν τα βάζω με σειρά, γιατί δεν υπάρχει σειρά.Αναφορά Στον Γκρέκο, ΚαζαντζάκηςΗ Καρδιά Του Σκότους, ΚόνραντΟ Κήπος Του Προφήτη, Χαλίλ ΓκιμπράνΑπομηνάρια Μιας Ημέρας, ΙσιγκούροΜπουσίντο, ΓιαμαμότοΧαμένος Παράδεισος, ΜίλτονΣτις Γαλάζιες Ακτές Της Σιωπής, ΝερούνταΠέρα Από Το Καλό Και Το Κακό, ΝίτσεΆνθρωποι Και Ποντίκια, ΣτάινμπεκΗ Έκλειψη Του Λόγου, ΧόρκχαϊμερΟ Φύλακας Στη Σίκαλη, Σάλιντζερ
Με τυχαία σειρά:1. Εκατό χρόνια μοναξιά, Μάρκες: Ήταν το βιβλίο που έπιασα στα χέρια μου στο λύκειο, το διάβασα συνεχόμενα πάνω από δέκα φορές (χωρίς υπερβολή), και συνέχισα να το διαβάζω τακτικά για πολλά χρόνια, μέχρι που σχεδόν αποστήθισα τις αγαπημένες μου σελίδες και συνέχισα να το διαβάζω γιατί είναι ό,τι πιο συγκλονιστικά ανθρώπινο έχει πέσει στα χέρια μου. Νομίζω ότι το ν.1 σε αυτή τη λίστα δεν είναι τυχαίο. Αν θα διάλεγα ακόμα έναν Μάρκες, σίγουρα τον Έρωτα στα Χρόνια της Χολέρας.Νομίζω επίσης πως η ελληνική (και σκοτεινότερη) εκδοχή του είναι το Με το Φως του Λύκου Επανέρχονται της Ζυράννας Ζατέλλη, και δεν ξέρω αν αυτή η σύνδεση είναι που με έκανε να αγαπήσω την Ζατέλλη.2. Κατά Ιησούν Ευαγγέλιο, Ζ. Σαραμάγκου: Για την ιδιόρρυθμη στίξη του Σαραμάγκου, τον μοναδικό του τρόπο να λέει ιστορίες, την ίδια την ιστορία που διάλεξε να πει, αλλιώς.Επίσης: Το Περί Τυφλότητας, εξίσου καθηλωτικό.3. Ακυβέρνητες Πολιτείες, Τσίρκας: Το ν. 1 μου στην ελληνική λογοτεχνία. Για την γλώσσα του Τσίρκα, για τον τρόπο του να μιλάει για τα πάθη, και για την ιστορία, και το τι κάνει στις ζωές των ανθρώπων.4. Ο Φύλακας στη Σίκαλη, Σάλιντζερ: “Something else an academic education will do for you. If you go along with it any considerable distance, it will begin to give you an idea what size mind you have. What’ll fit and, maybe, what it won’t. After a while, you’ll have an idea what kind of thoughts your mind should be wearing. For one thing, it may save you an extraordinary amount of time trying on ideas that won’t suit you, aren’t becoming to you. You’ll begin to know your true measurements and dress your mind accordingly.” 5. Πάντα Καλά, Παύλος Μάτεσις: Νομίζω δεν υπάρχει Έλληνας λογοτέχνης που να έχει βρει ξεκαρδιστικότερο και ευφυέστερο τρόπο να μιλήσει για τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας. Είναι μια τομή του ελληνικού λούμπεν τρομερά ιδιαίτερη, με έναν Μάτεσι να βγάζει τη γλώσσα στην ευπρέπεια και την κανονικότητα με ήρωες που θα μπορούσαν να είναι απίστευτα μίζεροι σε μια άλλη αφήγηση, αλλά με την δική του πένα είναι εξοργιστικά ευτυχείς και αυτάρκεις και απλά λένε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να είναι ευτυχισμένος κανείς.Η Μητέρα του Σκύλου ήταν επίσης εξαιρετικό βιβλίο, αν και όταν το τέλειωσα είχα την αίσθηση ότι είχα φάει κλωτσιά στο στομάχι.6. Μυθιστόρημα, Γ. Σεφέρης: Καταπληκτικό ποίημα για την ιστορία και τους ανθρώπους μέσα της. Αν πετύχει κανείς και την απαγγελία του Σεφέρη, απλά τον στοιχειώνει.7. Οδυσσέας, Τζόυς: Είναι το βιβλίο που φτάνω μέχρι την μέση και δεν καταφέρνω να τελειώσω εδώ και πολλά καλοκαίρια, αλλά λατρεύω την γλώσσα του Τζόυς, και την απίστευτη εσωστρέφεια της αφήγησης, που πολλές φορές νιώθω να με αγνοεί, να μη θέλει να μου εξηγήσει, σαν να λέει απλά σκέψεις φωναχτά σε σχεδόν ονειρική ακολουθία.8. Ο μικρός πρίγκηπας, Εξυπερύ: Συνηθίζω πολύ στα βιβλία να κολλάω στις περιγραφές εκείνες που μαρτυρούν την τρυφερότητα του συγγραφέα προς τους ήρωες, τον μυστικό δεσμό τους. Λέει λοιπόν ο Εξυπερύ εκεί που ο μικρός πρίγκηπας φεύγει: "Έπεσε όπως πέφτει ένα δέντρο". Με συγκίνησε πολύ αυτή η περιγραφή του θανάτου, ή μάλλον του τόσο λιτού θαυμασμού του ήρωα ακόμα και στον θάνατο.9. To Kill a Mockingbird, H. Lee: Πολύ βαθιά ανθρώπινο βιβλίο για την αθωότητα, όπως και αν εννοείται αυτή. Στην ίδια κατηγορία θα έβαζα και τον Θεό των Μικρών Πραγμάτων, της Αρουντάτι Ρόι.10. Μήδεια, Ευριπίδης: Η αγαπημένη μου αφήγηση για την γυναίκα-ερωμένη και την γυναίκα-μητέρα, το πάθος, τον θυμό και την εκδίκηση. Εξαιρετική μετάφραση έχει κάνει ο Γ. Χειμωνάς, και έχει γράψει και έναν εξίσου εξαιρετικό πρόλογο για το έργο.
Αυτά είναι τα δικά μου αγαπημένα βιβλία με τυχαία σειρά:1. Η κυρία Ντάλογουεη - Βιρτζίνια Γουλφ2. 100 χρόνια μοναξιάς - Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες3. 1984 - Τζόρτζ Όργουελ4. Το υπόγειο - Φίοντορ Ντοστοφιέφσκι5. Ο μαύρος πρίγκηπας - Άιρις Μέρντοχ6. Η ασκητική - Ν. Καζαντζάκης7. Άκου ανθρωπάκο - Βίλχεμ Ράιχ8. Η φάρμα των ζώων - Τζόρτζ Όργουελ9. Το θεώρημα του παπαγάλου - Ντενί Γκετζ10.Ο κύκνος κι αυτός - Μάρω Βαμβουνάκη (επειδή την αγαπώ)
Τυχαία σειρά1. 1984 - Τζόρτζ Όργουελ2. Τα 3 στίγματα του Πάλμερ Έλντιτς – Φίλιπ Ντίκ3. Fahrenheit 451 - Ray Bradbury4. Ξένος σε ξένη χώρα - Ρόμπερτ Χενλάιν5. Ιωάννης Άγγελος - Μίκα Βαλτάρι6. Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι - Μίλαν Κούντερα7. Η Μεγάλη Χίμαιρα - Μ. Καραγάτσης 8. Ο θείος Τάκης – Γ. Ξανθούλης9. Που ‘ναι η μάνα σου μωρή - Δήμητρα Σ. Πέτρουλα10. Θαυμαστός καινούργιος κόσμος – Άλντους Χαξλέυ11. Αγριεμένοι ανάπηροι επιστρέφουν από καυτά κλίματα – Tom Robbins 12. Ο παλαιστής και ο δερβίσης - Θεόδωρος Γρηγοριάδηςκ.λ.π κ.λ.π κ.λ.πΌλο αυτό το εγχείρημα από τους αναγνώστες, μου θυμίζει πολύ το «Στο καλό μυθιστόρημα» τη; Λωράνς Κοσέ!!!! Μια χαρά ;)
Τα δικά μου σε τυχαία σειρά (και κατά προτίμηση τα αγγλικά στα αγγλικά).1. Magus G.Fowles (Ο Μάγος) Γιατί όταν το τελείωσα είχα την αίσθηση που αφήνει ο αδυσώπητος καλοκαιρινός ήλιος στα μάτια.2. Η μεγάλη χίμαιρα Μ.ΚαραγάτσηςΓιατί τον συνταρακτικό έρωτα3. Ακυβέρνητες πολιτείες (και τα τρία) Σ. ΤσίρκαςΓια την γέυση της Ανατολής: άμμος, αίμα, ιδρώτας4. Ο Χριστός ξανασταυρώνεται Ν.ΚαζαντζάκηςΓια τον διαχρονικό Καζαντζάκη5. What a carve up J.Coe (Τι ωραίο πλιάτσικο)Για το ξεμπρόστιασμα του θατσερισμόυ που συνεχίζει να ζει και να βασιλεύει 6. Middlesex J.EvgenidisΓιατί εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω7. Και με το φως του λύκου επανέρχονται Ζ.ΖατέληΓιατί ήταν σαν τα τρομακτικά όνειρα που μισοθυμάσαι το πρωί8. Any human heart W.Boyd (δεν ξέρω αν έχει μεταφραστεί, για μια γέυση Boyd στα ελληνικά προτείνω την Απειλή)Για τις πολλές ζωές που μπορέι κανείς να ζήσει9. American Pastoral Ph.Roth (Αμερικανικο Ειδύλλιο)Γιατί μου στοίχιωσε ένα ολόκληρο καλοκαίρι10. 100 χρόνια μοναξιά Γκ.ΜάρκεςΓια τη βροχή που δεν σταματούσε να πέφτειΥ.Γ. Α,μπα αναρωτιώμουν και εγώ πώς την παλέυεις με τον καύσωνα. Ελπίζω όλα καλά.
(Τυχαία σειρά)1. Εκατό χρόνια μοναξιάς και το χρονικόν ενός προαναγγελθέντος θανατου, Γκαμπριελ Γκαρσια Μάρκες2. Αυτοχειρες παρθένοι, Τζέφρι Ευγενίδης3. Η γραμμή του ορίζοντος, Χρίστος Βακαλόπουλος4. Ο συλλέκτης, Τζον Φοουλς5. Αόρατες πόλεις, Ιταλο Καλβίνο6. Ο υπέροχος Γκάτσμπυ, Φιτζέραλαντ7. Λολίτα, Βλαντιμιρ Ναμπόκοφ8. Υδάτινη Χώρα, Γκραχαμ Σουιφτ9. Η γυναίκα της Άμμου, Κόμπο Αμπε10. Το σπίτι του ύπνου, Τζόναθαν ΚόουΚαι bonus διηγήματα 1. Blind willow, sleeping woman του Μουρακάμι2. Ο καθεδρικός, Ρέιμοντ Κάρβερ3. Δέκα διηγήματα περιπλανώμενα, Μάρκες4. Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε (συλλογή που επιμελήθηκε ο Ευγενίδης)5. Self help, Lorrie Moore. Αλλά και άλλα, ανάλογα τη στιγμή και την διάθεση!
Μάλλον ότι πιο προσωπικό έχω γράψει εδώ μέσα...Catch 22, ΧέλλερΟ μαιτρ και η Μαργαρίτα, ΜπουλγκάκοφΟ πύργος, Κάφκα100 χρόνια μοναξιά, ΜάρκεςΚάτω από το ηφαίστειο, ΛόουρυΟ φυσιογνωμιστής, ΦορντDo androids dream of electric sheep?, DickΤο ζεν και η τέχνη συντήρησης της μοτοσικλέτας, ΠίρσιγκΠοίηση του Μπουκόφσκι (Η λάμψη της αστραπής πίσω απ' το βουνό / Να περιφέρεσαι στην τρέλα, αναζητώντας τη λέξη, τον στίχο, τη ζωή)όλα τα κόμικς του Κόρτο Μαλτέζε, Πρατκι ένα από την εφηβεία μου...Ταξίδι με τον Έσπερο, Τερζάκης
Ταξίδι με τον Έσπερο, πολύ αγαπημένο... Ένα από τα βιβλία που δε θέλω να ξαναδιαβάσω, για να μη χάσω τη μαγεία που ένιωσα όταν το διάβασα στην εφηβεία μου.
Tα περισσότερα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι ήδη στη λίστα της LIFO και σε αυτές των αναγνωστών. Θα πρόσθετα κάποια που νομίζω ότι δεν είδα:"Αδριανού Απομνημονεύματα" της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ"Το κουρδιστό πουλί" του Χαρούκι Μουρακάμι (και όχι το 1Q84)"Αδελφοί Καραμαζοφ" του Ντοστογιέφσκι (και όχι το Έγκλημα και Τιμωρία)"Η Κασσάνδρα και ο Λύκος" της Μαργαρίτας Καραπάνου"Εργοστάσιο σφηκών" του Ίαν Μπανκς και ένα λατρεμένο αστυνομικό για το τέλος "Το γυάλινο κελί" της Πατρίτσια Χάισμιθ.
Η λιστα ειναι εντελως υποκειμενικη οπως κι οι αλλες....1.Αναφορα στον Γκρεκο-Καζαντζακης2.Μεγαλες προσδοκιες-Ντικενς3.Το νησι των θησαυρων-Ρ.Λ.Στηβενσον4.Νησια στο Γκαλφ Στρημ-Χεμινγουαιη5.Η θεραπεια-Ν.Λοτζ6.Η νεκροφορα με τις ριγες-Ρος Μακντοναλντ7.Οταν σκοτωνουν τα κοτσυφια-Χαρπερ Λη8.Το παιχνιδι του Ριπλευ-Π.Χαισμιθ9.Σφαγειο Νο 5-Κ.Βονεγκατ10.Εξιλεωση-Ιαν ΜακΓιουανΗ σειρα ειναι τυχαια.
Η σειρά είναι τυχαία:Τα Ψηλά Βουνά (Ζ.Παπαντωνίου): Η αγάπη για τη φύση, οι παιδικές μου μνήμες, το αναγνωστικό μου στη Γ Δημοτικού - Η Πανούκλα (Α. Καμύ):Αντιπολεμικό και βαθιά ανθρώπινο - Ταξίδι στην άκρη της νύχτας (Σελίν): Το ταξίδι της ζωής μας, η ανθρώπινη ιστορία, η ανθρώπινη φύση - Εάν αυτό είναι ο άνθρωπος (Πρίμο Λέβι):Για να ξέρουμε τι κακό μπορεί να κάνει ο άνθρωπος, για το Ολοκαύτωμα και για όλα τα αντίστοιχα ανθρώπινα ανοσιουργήματα - Οδυσσέας (Τ. Τζόυς): Όποιος καταφέρει να το διαβάσει, καταλαβαίνει γιατί θεωρείται αριστούργημα. Η καθημερινή περιπέτειά μας η καθόλου ηρωική υπόστασή μας - Ο ηλίθιος (Φ.Ντοστογιέφσκι): Τα πάθη μας τα αισθήματά μας - Η δίκη (Φ. Κάφκα): Καταδικασμένοι σε θάνατο χωρίς να γνωρίζουμε γιατί και πολλά άλλα - Δόκτωρ Ζιβάγκο (Μ. Πάστερνακ): Η μεγάλη περιπέτεια της ρωσικής επανάστασης - Γυναίκες (Τ. Μπουκόφσκι): Για να μην παίρνουμε και πολύ σοβαρά τον εαυτό μας - Γυρίστε το γαλαξία με ωτοστόπ (Ν. Άνταμς): Χιούμορ και επιστημονική φαντασία "Άνθρωποι σαν εμένα και εσένα είναι απλοί, ντιλετάντες, χασομέρηδες, κοπρίτες αν σ'αρέσει.Δεν έχουμε καμιά έμμονη ιδέα βλέπεις. Και αυτός είναι ο αποφασιστικός παράγοντας. Δεν μπορούμε να νικήσουμε τους ψυχαναγκαστικούς. Αυτούς τους νοιάζει εμάς δεν μας νοιάζει. Αυτοί κερδίζουν- Φορντ Έσκορντ"