Διάταξη που καθιερώνει πλήρη φορολογική ασυλία για τα 22 μόνιμα εγκατεστημένα στη χώρα μας στελέχη και απλά μέλη των κλιμακίων της τρόικας, καθώς και για τους 28 μόνιμα εγκατεστημένους στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες εμπειρογνώμονες της Ομάδας Δράσης (Task Force) της Κομισιόν, συμπεριέλαβε η κυβέρνηση στο νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, με τη διάταξη αυτή προβλέπεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα λογοδοτούν στις ελληνικές αρχές για οποιαδήποτε αγορά περιουσιακού στοιχείου μεγάλης αξίας παραγματοποιούν στη χώρα μας, καθώς απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης και το «πόθεν έσχες» της ελληνικής φορολογικής νομοθεσίας.
Με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπεται ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 31-34 του ίδιου Κώδικα, οι οποίες αφορούν στον προσδιορισμό των εισοδημάτων με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δεν ισχύουν για «κάθε φυσικό πρόσωπο που εργάζεται σε θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Eνωσης ή Διεθνούς Οργανισμού που έχει εγκατασταθεί βάσει διεθνούς συνθήκης την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα».
Η φωτογραφική αυτή διάταξη του άρθρου 30 αφορά όλα τα μόνιμα εγκατεστημένα στην Ελλάδα στελέχη και τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που απαρτίζουν τα κλιμάκια ελεγκτών της τρόικας και λειτουργούν ως μόνιμοι τοποτηρητές των δανειστών σε υπουργεία, οργανισμούς και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς επίσης και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αφορά επίσης και τα μέλη της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν, υπό τον Γερμανό, κ. Χ. Ράιχενμπαχ, η οποία έχει αναλάβει την παροχή συμβουλών τεχνικής βοήθειας για την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί με το Μνημόνιο.
Δηλαδή όλοι οι ξένοι τοποτηρητές της Τρόικα και της Ομάδας Δράσης δεν θα ελέγχονται για πόθεν έσχες για ό,τι αγοράσουν στη χώρα μας, από ι.χ. μέχρι σκάφη αναψυχής, ακόμη και μετοχές ή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και δεν θα είοναιο υποχρεωμένοι να δηλώσουν πού βρήκαν τα χρήματα.
Επιπλέον, για τους εν λόγω ξένους τοποτηρητές, οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσδιορίζουν τα πραγματικά τους εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα, ούτε με βάση τις δαπάνες που τυχόν πραγματοποιούν για δίδακτρα των παιδιών τους σε ιδιωτικά σχολεία και για καταβολή αμοιβών σε υπηρετικό προσωπικό. Γενικότερα, οι ελληνικές φορολογικές αρχές δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να ελέγξουν το επίπεδο διαβίωσης των ξένων ελεγκτών και τοποτηρητών, ούτε την προέλευση των χρημάτων που τυχόν δαπανούν για την απόκτηση περιουσίας στην Ελλάδα.
σχόλια