Στο 7% είναι το ποσοστό των μεταναστών στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ποσοστό αυτό αφορά μετανάστες εκτός Ε.Ε. και, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, είναι το ίδιο με αυτό της Κύπρου, της Ισπανίας και στις Αυστρίας. Ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 4,7%, με τη Λετονία και την Εσθονία να υπερβαίνουν το 15% και την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία να βρίσκονται στον αντίποδα, εμφανίζοντας ποσοστά περί το 0,5%.
Συμπεριλαμβανομένων των πολιτών και από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταναστών εμφανίζονται στο Λουξεμβούργο (44%) και στην Κύπρο (20%) ενώ τα μικρότερα (περί το 1%) στη Λιθουανία την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.
Στις χώρες-μέλη της ΕΕ οι επισήμως καταγεγραμμένοι μετανάστες αναλογούν κατά μέσο όρο στο 6,8%, ενώ στην Ελλάδα ανέρχονται στο 8,6%.
Παράλληλα, στην ίδια έκθεση για την κοινωνική κατάσταση στις χώρες της Ε.Ε. αναφέρεται ότι σε Βουλγαρία και Κροατία, το ένα στα πέντε νοικοκυριά (20%) ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή συμπεριλαμβανομένης και της κοινωνικής πρόνοιας δεν καταφέρνει να έχει διαθέσιμο εισόδημα ίσο ή ανώτερο του 60% του μέσου εισοδήματος στη χώρα του.
Στην Ελλάδα φτωχοί είναι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 29,6% των ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 24,2%), το 19,7% των ατόμων μέσης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 14%) και το 7,3% των ατόμων ανώτερης εκπαίδευσης (ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 7,1%).
Συνολικά στην Ε.Ε. το 16% των νοικοκυριών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με τα μικρότερα ποσοστά να εμφανίζονται σε Τσεχία και Ολλανδία όπου κινούνται λίγο κάτω από το 10%.
σχόλια