"Καλησπέρα σας", έγραψε χτες ο Κώστας Ο. σε ημέιλ του στο LIFO.GR. "Σήμερα που έγινε χαμός με τα μπινελίκια του Σαμαρά, εντελώς τυχαία, μας εγκρίνανε απ'τη google την εφαρμογή μας για android με τίτλο : "μπινελίκια" :) Ίσως σας ενδιαφέρει, καθώς ο χρήστης μπορεί να βρίζει μεταξύ άλλων ΚΑΙ πολιτικούς!"
Έψαξα αμέσως το τιμ των Μπινελικιών για να μου μιλήσουν σχετικά με το σκεπτικό πίσω απ' το app αλλά και τις πιο ακραίες / αστείες βρισιές που μπορούν να σκεφτούν.
Να τι μου είπαν ο Κώστας και ο Μάνος:
Πριν από λίγο καιρό, λείψαμε εκτός Αθηνών για ένα επαγγελματικό ταξίδι. Σε μια συνάντηση που είχαμε σε κάποιο καφέ, αντικρίσαμε έναν άνθρωπο κοντά στα 60, να παρακολουθεί μία πολιτική συζήτηση σε μία από τις τηλεοράσεις της καφετέριας και χωρίς να ακούει απολύτως τίποτα και μόνο στη θέα των πολιτικών προσώπων, άρχισε να εξαπολύει μία σωρεία υβριστικών χαρακτηρισμών non-stop για τουλάχιστον 5 λεπτά, σε σημείο παροξυσμού, μέχρι που ο υπεύθυνος του καφέ αναγκάστηκε να του κάνει παρατήρηση με αποτέλεσμα να εισπράξει κι εκείνος με τη σειρά του μια ακατάσχετη λεκτική επίθεση.
Έτσι χωρίς να το πολυσκεφτούμε μας ήρθε η ιδέα να κάνουμε μία αγχολυτική εφαρμογή, που θα αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα. Σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η αγανάκτηση και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μικρές «ωρολογιακές βόμβες» έτοιμες να εκραγούν, παρατηρούμε καθημερινά στις δημόσιες υπηρεσίες, στις γειτονιές μας, στην πολυκατοικία μας, τους ανθρώπους να επικοινωνούν τα υποβόσκοντα προβλήματά τους, με τη μορφή «μπινελικιών», όπως λέγονται στην αργκό.
Πριν 10 χρόνια όταν είχαμε δει την ταινία «Σπιρτόκουτο» του Γιάννη Οικονομίδη, ενώ είχαμε διακρίνει το καινοτόμο σινεμά λεκτικής οργής του δημιουργού, είχαμε θεωρήσει υπερβολικές τις αντιδράσεις των ανθρώπων που υποδύονταν τα μέλη της οικογένειας. Τα χρόνια όμως πέρασαν και σε μια Ελλάδα ρημαγμένη από την κρίση, τα δρώμενα στην ταινία αυτή πραγματικά ωχριούν μπροστά στην τεταμένη πραγματικότητα.
Στην πρώτη έκδοση της εφαρμογής φτιάξαμε μια σειρά από χαρακτήρες που συναντάμε συχνά στο διάβα μας με τις δικές τους ατάκες, και πιο συγκεκριμένα έναν νταή, έναν ξιπασμένο σνομπ, έναν κλαψιάρη δειλό κι έναν πολιτικό. Ο χρήστης της εφαρμογής έχει στη διάθεσή του πάνω από 400 «μπινελίκια» που μπορεί να τους χώσει και αντίστοιχα να ακούσει απαντήσεις που ταιριάζουν στην προσωπικότητα του καθενός, με αποκορύφωμα τον πολιτικό, που αγνοώντας το «υβριστικό» λούσιμο, ζει στον κόσμο του και συνεχίζει να τάζει και να υπόσχεται διορισμούς και ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, υπάρχει κι ένα mode όπου ο χρήστης μπορεί να ακούσει ο ίδιος «μπινελίκια», ένα είδος σουρεαλιστικού μαζοχιστικού training.
Ήταν απίστευτα συγκυριακό που η έγκριση της εφαρμογής μας από την Google, συνέπεσε με το διάσημο πλέον «μπινελίκι» του πρωθυπουργού, που προβλήθηκε αμοντάριστο σε όλα σχεδόν τα μέσα. Η εικόνα του αψεγάδιαστου, ακηλίδωτου βουλευτή, υπουργού κτλ έχει προ πολλού σπάσει και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε από το πρόσφατο παρελθόν, πολιτικούς να μπινελικώνουν με αλαζονικό ύφος δημοσιογράφους και να βρίζονται σε τηλεοπτικά πάνελ.
Οι βρισιές που έχουμε επιλέξει για την εφαρμογή αποτελούνται από μία ευρεία γκάμα τόσο κλασσικών «μπινελικιών», όσο και πιο εξεζητημένων («μαλακάρα», «σαλτιμπάγκε», «θρασόπουστα» -το ακούσαμε να εκστομίζεται από το γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Ζερβό (!) κτλ) με αποκορύφωμα το διπλό μπινελίκι «πούστη μαλάκα πούστη μαλάκα» που είχαμε ακούσει να λέει ελληνίδα μάνα στο 3χρονο (!) παιδί της στην παραλία, επειδή δε σταμάταγε την εγκληματική του δραστηριότητα που ήταν να παίζει με την άμμο στον ήλιο...
Η εφαρμογή είναι εντελώς δωρεάν και δημιουργήθηκε με καθαρά σκωπτική διάθεση και πιστεύουμε πως όσοι την «κατεβάσουν» στο κινητό τους, θα αναγνωρίσουν πρόσωπα, μοτίβα και καταστάσεις που συναντούν στην καθημερινότητά τους και συχνά τους βγάζουν εκτός εαυτού!
Όποιος/α θέλει μπορεί να την κατεβάσει από το Google Play. Σε λίγες ημέρες από σήμερα, αν όλα πάνε καλά και εγκριθεί η εφαρμογή μας από την Apple, θα είναι στο App Store και η έκδοση για iPhone. [Update: Εγκρίθηκε, να τη.] Επίσης, κάντε like στη σελίδα μας στο FaceBook, αν θέλετε να μείνετε σε επαφή με την εφαρμογή και τα νέα της, και να παρακολουθήσετε βίντεο γνωστά και μη, που περιέχουν μπινελίκια!
=================
ΥΓ. Καλό και το app και το Σπιρτόκουτο, όμως ούτε η τεχνολογία ούτε η Τέχνη μπορεί να μιμηθεί 100% την πραγματική ζωή.
Τα περισσότερα μπινελίκια υπάρχουν φυσικά στο παρακάτω βίντεο, με τον Μεγαλύτερο Καβγά σε Ελληνική Παραλία Έβερ!
σχόλια