ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και οι διαμαρτυρίες

Facebook Twitter
52

Πριν καιρό είχα βρεθεί στο συμβολικό κλείσιμο της Πανεπιστημίου. Ξετρελάθηκα! Κρατάω στο μυαλό μου μια εικόνα: Οι skaters να κάνουν τα κόλπα τους στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο και γονείς με καρότσια να τους παρακολουθούν. Ένας δρόμος, δυο διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, δίπλα-δίπλα. Εύχομαι να κρατηθεί αυτή η ιδέα και να γεννηθούν και άλλες κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος: Η συνύπαρξη των πολιτών στον ίδιο δρόμο.

Όταν διάβασα ότι το έργο ξεκινάει το Σεπτέμβριο το καταχάρηκα. Συνήθως οι εξαγγελίες μένουν στα χαρτιά. Επιτέλους κάτι τσούλησε. Όπως συμβαίνει με καθετί καινούριο σε μια πόλη οι άνθρωποι χωρίζονται σε στρατόπεδα και παίρνουν θέση υπέρ ή κατά. Θέλω να πιστεύω ότι οι περισσότεροι Αθηναίοι είναι υπέρ του έργου. Κάποιοι βέβαια διαμαρτυρήθηκαν.

Άρχισα να διαβάζω τις διαμαρτυρίες για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Ο ένας δεν το θέλει γιατί θα αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα ΜΜΜ(«Μας αναγκάζουν να παίρνουμε τα άθλια ΜΜΜ για να πάμε στην δουλειά μας»), ο άλλος προτείνει άλλο δρόμο για πεζοδρόμηση(σ.σ Μπορεί να είναι δίπλα στο σπίτι του και να τον βολεύει περισσότερο), σε άλλον ανεβαίνει η πίεση επειδή φαντάζεται τον εαυτό του να οδηγεί μέσα στα γύρω στενά, και κερασάκι στην τούρτα δημιουργήθηκε μια κίνηση κατά της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου. Συμβαίνει η γνωστή ιστορία: Σκεφτόμαστε ατομικά και όχι συνολικά.

Ακούμε συνεχώς φωνές διαμαρτυρίας για την «τσιμεντούπολη Αθήνα», κάτι θεωρίες «θα την γκρέμιζα και θα την έχτιζα από την αρχή», «Δεν έχει ανθρώπινο πρόσωπο» κ.τ.λ.

Τώρα που πάει να γίνει κάτι πραγματικά καινούριο, που θα αλλάξει το κέντρο της πόλης, κάποιοι αισθάνονται υποχρεωμένοι να διαμαρτυρηθούν(σ. σ Έχεις αισθανθεί ότι η διαμαρτυρία για καθετί σωστό ή λάθος είναι μια υποχρέωση που οφείλουν αρκετοί απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό;)

Δεν είμαι ούτε πολιτικός μηχανικός, ούτε αρχιτέκτονας. Όπως δεν είναι αρκετοί από αυτούς που διαμαρτύρονται. Είμαι ένας άνθρωπος που κυκλοφορεί καθημερινά πεζός και με τα ΜΜΜ στην Αθήνα. Σε μια πόλη που πρέπει να έχει ένας πεζός σε αρκετές περιπτώσεις ικανότητες παρκουρίστα για να ξεπεράσει τα εμπόδια, που συναντάει στον δρόμο του, έργα που σέβονται τον πεζό και το περιβάλλον με κάνουν να τάσσομαι υπέρ τους. Ξέρω ότι δεν θα λύσει μια πεζοδρόμηση όλα τα προβλήματα της Αθήνας αλλά θα είναι μια ανάσα. Μικρή ανάσα αλλά ανάσα. Περιμένω να μου την δώσουν.

Υ. Γ

 

Για όσους τσουβαλιάζουν: Το ποστ δεν παίρνει θέση υπέρ των πολιτικών προσώπων που υποστηρίζουν το έργο, αλλά υπέρ του έργου.

52

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ